ŠTO O POPOVIĆU KAŽU U RUSIJI

Severinin novi odabranik je 'kralj' noćnog života

29.12.2010 u 17:27

Bionic
Reading

Mlađahni tajkun, koji je zbog veze sa Severinom Vučković preko noći postao 'celebrity' na području bivše Jugoslavije, u ruskim se medijima ne spominje mnogo. Poslovni listovi ponekad ga intervujiraju kao glavnog izvršnog direktora (CEO) Amalcoa, međunarodne tvrtke koja se u Rusiji i ZND-u bavi uvozom/izvozom metala (bakar, čelik, nikal, aluminij...) i bankarstvom

No, pored svoje osnovne djelatnosti, Popović se volio 'igrati' i otvaranjem noćnih klubova i restorana. Dnevnik Kommersant spominje ga kao suosnivača Džaz-Kafea, koji je početkom proteklog desetljeća bio 'jedan odnajlegendarnijih noćnih klubova Moskve'. Vodio je i elitni klub Circus. Ruska je metropola u protekla dva desetljeća postala slavna po atraktivnim mjestima za izlaske i raskalašenim tulumima novih elita, a značajan zamah tom trendu dali su upravo pojedini srpski ugostitelji.

Kad je riječ o tzv. core businessu, Popović je poznat kao partner Igora Altuškina, 66. najbogatijeg Rusa na Forbesovoj ljestvici iz 2009. godine. Altuškinov RMK treći je najveći proizvođač bakra u Rusiji, a Popović se bavi međunarodnom trgovinom. Altuškinovo poslovnocarstvo procijenjivano  je prije krize na

1,9 milijardi dolara. Dok srbijanski tabloidi Popovića zovu 'kraljem bakra' , slične titule uRusiji zapravo uživa 'Bakreni Igor'. Neki anonimni članci na internetskim sajtovima za objavljivanje nepotpisanih pamfleta, tzv. kompromata, optužuju Altuškina da je upravo preko Popovićevih shema isisavao novac iz svojih kompanija na porezne oaze poput Cipra. No, podlogu za takve navode nismo pronašli na jednom relevantnom izvoru.

Sugovornik tportala, iskusni biznismen koji živi i radi u Moskvi od raspada Sovjetskog Saveza, oduševljen je Milanom Popovićem. Kaže da je riječ o izuzetno finom, uspješnom i prijaznom čovjeku, 'kojeg se nije povezivalo čak niti sa srpskom mafijom - za razliku od mnogih drugih srbijanskih poslovnjaka u Moskvi' (pogotovo 90-ih).

'Milan Popović je sigurno jedan od dva-tri najbogatija Srba koji rade u Rusiji', rekao nam je isti izvor. Želio je ostati anoniman zbog negativnih iskustava s komentiranjem tema koje zanimaju tabloide, a koje masovnim prenošenjem mutiraju do neprepoznatljivosti. Slično mutiraju i napisi o Popovićevom bogatstvu, pa neki hrvatski tabloidi već pišu kako mu godišnji prihodi premašuju milijardu dolara, premda je riječ o prihodima cijele njegove kompanije.

U glamuroznom moskovskom klubu puštao Nove fosile
Kao i Popović, naš sugovornik u Moskvi radi već 20-ak godina. Srpskog tajkuna poznaje još od sredine 90-ih, a čini se da obojica vole društvo i noćne provode. U njegovom dojmu možda se krije dio odgovora zašto je taj mladi milijunaš, stasajući u uzbudljivoj zemlji poput Rusije, svih ovih godina uspio ostati relativno anoniman široj javnosti .

'Već prije 10-ak godina bio je vrlo bogat, ali skroman i samozatajan. Biznismeni s naših prostora vole se, recimo, hvaliti kad unajme avion za svoja putovanja, dok za Milana nećete ni znati da ima svoj vlastiti avion', priča t-portalov sugovornik : 'Neki se vole pojavljivati u javnosti s poznatim ljepoticama. Popović nije od takvih'.

Naglašava da je Popović uvijek bio korektan prema njemu, uključujući i ratna vremena. Navodno je omiljen u visokom društvu, a tulume u svojim klubovima volio je završavati puštajući Nove fosile i Olivera Dragojevića: 'Premda je Circus svojedobno bio jedan od dva najjača kluba u Moskvi, za njega je to bio samo hobi uz biznis s metalima. Nije mario što će južnoslavenskom glazbom rastjerati ruske posjetitelje. 'Neka idu doma, šta će mi', znao se šaliti pred jutro', prisjeća se tportalov sugovornik.