BALAŠEVIĆ NA KONCERTU U ZAGREBU

'Pričaće deca o svetlima arene'

19.12.2010 u 12:37

Bionic
Reading

Citatom iz svoje poznate pjesme 'Odlazi cirkus' poznati je kantautor sinoć u zagrebačkoj Areni digao na noge ne samo djecu, već i njihove stare, obitelji, grupe prijatelja, samce i zaljubljene parove koji su puna četiri sata uživali u koncertu Đorđa Balaševića i Panonske mornarice

Subota navečer. Dupkom puna dvorana zagrebačke Arene. Publika u dobi od, što se kaže, sedam do 77 godina. Sve pjesme se znaju, svi četiri sata pjevaju s Đoletom. Čista kemija, fizike samo u tragovima: jednostavan light show, bina sa stiliziranim jedrom, a na njoj vrhunski orkestar i umjetnik u običnoj majici i trapericama. Luksuz koji si može dozvoliti, jer 'riječi je(su) njegove igračke'.

'Pravi pjevači moraju biti lijepi i imati crvene sakoe, a mi skladatelji možemo biti matori', našalio se 57-godišnji Balašević.

O nepodnošljivoj lakoći verbalizacije čak i o najdelikatnijim temama, od ljubavnih do političkih, od euforične sreće do najveće tuge, patetike i melankolije, što Đorđe Balašević pretače u poeziju, rečeno je već sve. Od pjesme 'Te noći kad sam preplivao Dunav' do 'Odlazi cirkus', kojom je zatvorio koncert, obožavatelji su mu na binu bacali bijele plišane zečeve i mandarine, a on ih je cijelo vrijeme brižno skupljao u vreću koju je na odlasku ponio kući.

U rijetko viđenom broju zaljubljenih parova ne bi bilo čudo da je 'pala' i poneka prosidba, koju je, možebitno, 'isprovocirao' sam Đole.

'Kad sam neke daleke godine iz vojarne u Travnom krenuo preko granice kući oko pola četiri po noći, carinik se začudio zašto u to doba. Rekoh mu da moram da isprosim nju. Zar baš sad, upitao me. Sad ili nikad, odgovorio sam. Pa dobro onda, reče i pusti me dalje. Pa, dobro, srećom, poslije reče i dotična djevojka…', pričao je Balašević i jednak pljesak pobirao za lucidne komentare, kao i za pjesme.

Iako se pred dvoranom tražila ne jedna karta više, 'kapetan' Panonske mornarice objasnio je zašto ne održava više koncerata zaredom.
'Iako sam čuo da su karte planule prvoga dana, mislim da su one koje su izdane došle u prave ruke. Pitali su me hoću li izdati DVD i opet napuniti Arenu, ali rekao sam da neću, jer neke stvari nisu na prodaju. '

Kantautor iz Novog Sada dodao je da jedva čeka da fanovi vide njegov film 'Kao rani mraz'. Iako će ga sretnici koji su uspjeli nabaviti karte za premijeru na istome mjestu gledati već večeras, Balašević se našalio da ne sumnja da će ga zainteresirani već nekako nabaviti od pirata.

'Tu nema psovki i budala. To je staromodan film u kojem nema ni 'onih' stvari', rekao je aludirajući na seks.

U jednome od sijaset fino ugođenih ciničnih komentara koje je sipao kao iz rukava, osvrnuo se i na duljinu trajanja svog maratonskog koncerta.
'Ja i moji mornari dolazimo iz Panonije ravne, gdje se i danas živi sporije, normalnije. Ima nas, hvala Bogu, staromodnih, još uvijek dovoljno da spasimo ovaj svijet. A vi se drž'te, kao što ste se držali dosad, i ne dajte se svim tim budalama koje vam vise nad glavama', zaključio je Đole i uz dubok naklon publici završio po svemu velik koncert.