tportal.hr

Zagreb
+7
Osijek
-
Pula
+16
Rijeka
+14
Zadar
+13
Split
+15
Dubrovnik
+15

SARAJEVO FILM FESTIVAL

Protraćeni mladi životi - filmska tema dana

Sarajevo je u srijedu napokon dočekalo sunce koje kao da je ozarilo grad u slavu jednog od vjerojatno najboljih filmova koje ćemo vidjeti na ovogodišnjem festivalu, 'Dječak s biciklom' braće Dardenne, i sve popularnijeg glumca Michaela Fassbendera koji se prošetao crvenim tepihom

Datum objave:
28.7.2011 8:53

Zadnja izmjena:
28.7.2011 17:01

Ako je jedna tema obilježila šesti festivalski dan, onda je to zasigurno 'protraćena mladost', što je ujedno naslov ne odveć uzbudljivog grčkog filma redatelja Argyrisa Papadimitropoulosa i Jana Vogela, prikazanog u natjecateljskom programu. Ispraznim životima marginalaca iz različitih se perspektiva bave i solidni rumunjski 'Loverboy', pa čak, na određeni način, i sjajni 'Dječak s biciklom'.

Sirovim stilom, HD kamerom iz ruke, prirodnim osvjetljenjem i minimiziranjem zvučne kulise, redatelji Papadimitropoulos i Vogel izgradili su u filmu 'Protraćena mladost' minimalnim sredstvima konzistentan audio-vizualni izričaj, no dramaturški nisu se uspjeli odmaknuti s poznatog, (pre)često viđenog terena. Čak i način na koji koriste motiv strastvene mladenačke posvećenosti skejtbordanju, koji je svojevrstan simbol ispraznosti i besciljnosti života, neodoljivo podsjeća na srpski film 'Tilva Roš' Nikole Ležaića.

Problem s 'Protraćenom mladošću' nastaje kad besmisleni životi junaka, umjesto da nas potresu, počinju zamarati, a najzanimljiviji aspekt priče je atmosfera pesimizma suvremenog grčkog društva pritisnutog nezaposlenošću, ovisnošću o državnoj skrbi i besperspektivnošću.

Ništa romantičnija nije ni slika suvremene Rumunjske koju u svom novom filmu 'Loverboy' predstavlja Catalin Mitulescu ('Kako sam proveo kraj svijeta'). Njegova Rumunjska je siromašna, ruralna, prljava i nerazvijena, a ulazak u EU poslužio je samo da olakša kriminalne aktivnosti kakvima se bavi i naslovni lik, 'zavodnik' Luca, ljepotan koji svoje mlade djevojke natjera da se bave prostitucijom u Italiji. Ključni filmski motiv traffickinga razrađen je vrlo suptilno, kroz intimističku ljubavnu priču o mladom paru, a rezultat je još jedna u nizu savim solidnih rumunjskih drama.

Apsolutno najbolji film dana, vrlo vjerojatno i cijelog festivala, prikazan je izvan konkurencije, u sklopu programa Panorama - 'Dječak s biciklom' Jean-Pierrea i Luca Dardennea. Slavna belgijska braća dokazala su da i nakon remek-djela 'Sin', za koji se činilo da će kvalitetom obilježiti njihov opus, mogu snimiti još bolji film, još jedan nesumnjivi masterpiece. Bolna priča o dječaku Cyrilu koji traga za neodgovornim ocem iznimno je potresna. Dardenneovi, poput znatiželjnih dječaka koji seciraju žabu, analiziraju emocije i tragediju malog junaka uvučenog u spiralu agresije i nasilja kao posljedicu obiteljskog zanemarivanja. Tema svakako nije nova, no ne sjećamo se emotivnijeg pristupa vivisekciji jedne uništene duše djeteta.

'Dječak s biciklom'

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


Pratite li zbivanja na Sarajevo Film Festivalu?
Važno: Rubrike, ljubav i seks, crna kronika, supermen, cura i frajer dana mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr