NESLUŽBENA HIMNA

Zrinko Tutić o pjesmi 'Moja domovina': 'I sam se naježim svaki put kad je čujem u takvim prigodama, kad je spojena s rezultatom i trudom naših momaka'

19.12.2022 u 10:39

Bionic
Reading

'Moja domovina' kultna je pjesma koja je obilježila Svjetsko prvenstvo u Katru. Orila se iz grla dok su se slavile pobjede, svirala je uz primanje odličja hrvatske nogometne reprezentacije te na njihovom dočeku. Jedan od naših najcjenjenijih skladatelja, autor skladbe (uz Rajka Dujmića), Zrinko Tutić ispričao nam je kako se osjeća zbog toga što je ta pjesma postala jedna od neslužbenih hrvatskih himni

'Moja domovina' je u Domovinskom ratu bila naša svakodnevnica. Ušla u domove i srca svih ljudi i nema onog tko se danas ne naježi kad čuje skladbu Rajka Dujmića i Zrinka Tutića (i Arsen Dedić je intervenirao u jednom dijelu, ali nije htio da mu se pripisuju ikakve zasluge), u aranžmanu Nikše Bratoša i izvedbi oko 150 najistaknutijih pjevača tog vremena.

Kako je Tutić ranije ispričao, inspiraciju za pjesmu 'Moja domovina' dobio je u ljeto 1991. godine, dok se s mora vraćao za Zagreb i vozio po autocesti te vidio kolonu tenkova i avione koji su ga nadlijetali. Ta mu je slika bila okidač. Puštala se ta pjesma u Katru, više puta je puštena i na dočeku i svaki put dočekana s oduševljenjem.

'Divno mi je da pjesma živi u mladim ljudima i da je našla put do njihovih srca i duša', kaže nam Tutić.

Pitali smo ga je li se nadao da će 'Moja domovina' (koja je napisana u dva, tri dana) postati svevremenska. 'Pa nisam ja prorok! Onaj tren sam bio zadovoljan kako je ispala. Ali pjesma nosi, ne pita tko si, zna svoj put. Repka je to samo potaknula, ali način na koji živi u ljudima je fascinantan', rekao je. I sam se, priznao je, naježi svaki put kad je čuje 'posebno u takvim prigodama, kad je spojena s rezultatom i trudom naših momaka'.

Izvor: Društvene mreže

'Nismo se rukovodili time da će to danas postati neslužbena himna', kazao je. Podsjetimo, pjesma je prvi put emitirana 15. rujna 1991. godine. Poticala je nacionalni ponos, davala nadu i izražavala ljubav prema domovini.

  • +3
Zrinko Tutić Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX