o svom hobiju

Zrinka Cvitešić uspješna je u svemu: 'I ove godine sam dobila zlatnu medalju za svoje ulje od oblice'

24.03.2022 u 08:49

Bionic
Reading

Nedavno je u zagrebačkom HNK-u premijerno izvedena predstava 'Povijest pčela' u kojoj nagrađivana glumica ima jednu od glavnih uloga. Mnogima je poznato da osim glume obožava boraviti u masliniku te da je za svoje maslinovo ulje više puta nagrađena. Sad već ima nekoliko stotina stabala maslina i tu ne planira stati

'Ekologija je nešto što me već godinama zanima. Godine 2018. bila sam ambasador očuvanja mediteranske obale i otoka. Nekoliko godina prije toga borila sam se protiv izgradnje hidroelektrane na rijeci Korani. Najviše me zapravo i rastužuje, ali i ljuti istovremeno taj naš ego kojim si uzimamo pravo da smo iznad svih i iznad svega kao vrsta, da smo došli prvi i da je sve naše. No, istina je miljama daleko od toga', ispričala je Zrinka Cvitešić za Green.hr.

Na pitanje misli li da kazalište treba više progovarati o temama koje se tiču okoliša i našeg planeta kaže da ono ima razne zadaće - 'da zabavi, da obrazuje, da potakne na razmišljanje, da daje katarzu, da stvori zrcalo u kojem će publika vidjeti sebe i svoj život, da inspirira, pa i da upire prstom'. 'Društvo je u velikom disbalansu i u velikoj krizi po mom mišljenju i pitanje je koliko je voljno i spremno čuti temu vezanu za okoliš i planet na kojem živimo, ali kad bi ozdravilo društvo, ozdravila bi i priroda. U to sam uvjerena', ističe glumica.

Poriv za maslinarstvom je, priča rođena Karlovčanka, doša je jer je odrasla 'u prirodi, po njivama, livadama, šumama i rijekama'. 'Djed je imao polja pšenice, kukuruza, krumpira… Priroda je sastavni dio mene. U masline sam se zaljubila slučajno, na otoku Braču. Danas mi je maslina najljepše drvo na svijetu. Još kad tome dodate simboliku koju predstavlja. No, ja sam još mali maslinar, moram još jako puno učiti, ali moram se i malo pohvaliti; eto prije nekoliko dana sam i ove godine dobila zlatnu medalju za svoje ulje od oblice. Ovog puta na Zagreb Maslina Festivalu', otkrila je. Ima dva maslinika.

'Jedan sa starim stablima oblice, njih oko 170 i jedan mladi maslinik s maslinama posađenim tek prošle godine, sve strane sorte, njih 300. U planu je barem još jedan hrvatskim sortama', priznala je.

  • +3
Zrinka Cvitešić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Maslinici su moj zen, moj reset, moje punjenje baterija i pražnjenje stresa. Moj mir i kad je sezona branja, mjesto gdje se okupljaju moji prijatelji i moja obitelj. Onda je to mjesto puno puno smijeha, dobrih priča, pjesme i domaće hrane. Zato sam svoj OPG i nazvala 'Familia', rekla je Cvitešić. Rad s rukama nešto je o čemu je, naglasila je, ovisna. 'Rad na zemlji baš hrani dušu, ne samo tijelo. I s obzirom na to da moj posao gdje moj rezultat nije nešto opipljivo rukama, rad na zemlji mi daje baš to – opipljive rezultate', kazala je.