POPULARNI METEREOLOG

Zima je na vratima, a Zoran Vakula prognozira kakvo vrijeme možemo očekivati i najavljuje novi nastavak popularnih meteoslikovnica

12.12.2021 u 21:54

Bionic
Reading

Zima nam je pred vratima, a omiljeni HRT-ov meteorolog otkriva kakva nas zima očekuje, ali i najavljuje kako je, nakon uspjeha 'Vjetropiraste' ivelikog zanimanja za 'Oblačastu', sada u pripremi i nova 'Vremenasta priča', meteoslikovnica o suncu

'Prema najnovijim najvjerojatnijim prognozama srednja sezonska temperatura zraka u razdoblju prosinac – veljača u našem dijelu Europe i ove bi godine trebala biti barem oko prosječne iz razdoblja 1991.-2020., vjerojatnije čak i malo viša. Ali naravno, to ne znači da tijekom ova tri mjeseca nećemo imati i hladnijih razdoblja. No, mala je vjerojatnost da bi njihova učestalost, duljina i intenzitet mogli pridonijeti negativnom odstupanja srednje zimske temperature od višegodišnjih prosjeka. Napominjem kako je riječ o vjerojatnostima. Ponekad se ostvari i nešto u prognozi malo vjerojatno,' kaže Zoran Vakula, jedno od najomiljenijih televizijskih lica i najpopularnijih meteorologa u intervjuu za Slobodnu Bosnu otkrivajući ono što većinu zanima – kakva zima nas očekuje.

Kako objašnjava, u klimatologiji zima se uvijek računa od 1. prosinca do 28. ili 29. veljače, za razlika u od njezinog astronomskog računanja, prema kojem su počeci godišnjih doba svake godine na drugi dan. 'Vjerujem da će barem nekome biti zanimljivo znati i kako je prosjek posljednjih 30 godina posvuda veći od onoga iz razdoblja 1961.-1990. I to na većini meteoroloških postaja u Hrvatskoj između 0,5 i 1 stupnjeva,' dodaje Vakula u intervjuu za Slobodnu Bosnu.

Na pitanje možemo li ove zime očekivati veće količine zimskog pokrivača, Vakula, dodajući kako je najveća visina snježnog pokrivača u Delnicama i Ogulinu izmjerena potkraj veljače 2018. godine kaže: 'Posljednjih smo godina tijekom zimskih mjeseci imali i neke rekordne količine oborine, a i srednje temperature zraka. Općenito se može reći kako u ovo doba globalnog zatopljenja i klimatskih promjena i varijacija imamo kojekakvih meteoekstrema u gotovo svim mjesecima. Njihova se pojava ne smije isključiti ni ove zime. No, ne može se pouzdano prognozirati hoće li se, kada i u kojem obliku pojaviti.'

  • +7
Zoran Vakula Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar/PIXSELL

Mnogima je poznato to Zoran Vakula gaji strast prema rimama. Nedavno je predstavio prvu pjesničku zbirku 'Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze', posvećenu svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi te klimatskim promjenama i biometeorologiji.

'Zbirka je ponajprije posvećena u svijetu vjerojatno jedinstvenom projektu – svakodnevnim sažetim vremenskim prognozama u rimi od proljeća 2020. godine do ljeta 2021. - na koje me je ponajviše poticao poznati TV redatelj, legendarni i sada nažalost pokojni Dalibor Sokolić - te klimatskim promjenama i biometeorologiji. Budući da je većina rima nastala u koronaviroznom razdoblju koje je u Hrvatskoj počelo u prvim mjesecima 2020. godine i nakon velikog 'zagrebačkog potresa' u ožujku iste godine, dio stihova je i nekrološke naravi – oproštaj i spomen na neke od poznatih osoba koje su nas napustile prošlih mjeseci,' objašanjava Vakula dodajući kako se u zbirci se nalaze i rimovane najave zanimljivih sportskih događanja i nekih još uvijek aktualnih kulturnih, kao i prigodnice više ili manje povezane s vremenskom prognozom.

vakula je reko'

Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze: Zoran Vakula predstavio je svoju prvu zbirku pjesama

Pogledaj galeriju

U svibnju je pak predstavio svoj strip, prvi o meteorologiji u Hrvatskoj, ali i novi projekt s karikaturistom Nikolom Plečkom - izdavanje niza meteo slikovnica 'Vremenaste priče'.

‘Ideja o meteoslikovnicama postoji već godinama. Početne scenarije počeo sam pisati još početkom ovog stoljeća, ali tada očito nije bilo vrijeme da se one objave. Uvjeti su se počeli stvarati tek nakon projekta meteokarikatura,’ kaže Vakula.

Nakon razgrabljene 'Vjetropiraste' u kojoj simpatični dječak Val podučava o vjetru, Zoran Vakula i Nik Titanik nastavili su suradnju na novoj 'Oblačastom', a sada najavljuje i treći nastavak, priču o suncu.

'Cilj meteoslikovnica je promovirati meteorologiju i još više - educirati - približiti neke često spominjane meteorološke termine mladima, skoro pa najmlađima, kako bi kasnije bolje razumjeli i imali koristi od meteorološke informacije, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. I dok se nakon 'Vjetropiraste' nije pouzdano znalo hoće li vjetrovi 'dopuhati' do pojašnjenja oblaka, sada se već može tvrditi kako je u pripremi nova 'Vremenasta priča' - o suncu, ali se još pouzdano ne zna hoće li biti 'Sunčana', 'Sunčasta' ili možda 'Zrakasta',' otkriva Vakula u intervjuu.