ILI NE? VI RECITE

Vječne reprize koje još uvijek drže vodu

29.06.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Dolaskom ljetne sezone televizijskih repriza, odlučili smo igrati na istu kartu i napraviti izbor od deset vječno repriziranih humorističkih serija koje, usprkos svemu, i dalje drže vodu

Prijatelji

Jennifer Aniston još je bila jako mlada kad smo se prvi put susreli s 'Prijateljima'. Otad je prošlo puno ljeta. Jennifer se uspjela udati za Brada Pitta, razvesti se, zaslužiti titulu vječno nesretne u ljubavi i ponovo se zaručiti. I sve to vrijeme mi smo imali priliku gledati 'Prijatelje'. Opet i opet. I koliko god to čudno zvučalo, dan danas, nakon što smo višestruko utvrdili gradivo svake epizode, smijemo se Chandleru, Rossu i Joeyju, Monici, Phoebe i Rachel. Ne s istim žarom kao nekad, već više kao starim, ali i dobrim prijateljima.


Svi vole Raymonda

Raymond je još jedan lik koji se uvukao u naše pore i ne da se iz njih bez obzira na broj repriza u nogama. U tomu mu uvelike pomažu supruga Debra, posesivna mama Marie, flegmatični i ironični tata Frank te buraz Robert. I iako svaka treća američka humoristička serija govori o obitelji, ova to čini na ponešto pomaknutiji, ironičan način, a ta doza samokritike spašava je od sudbine serija poput 'Korak po korak' – zaborava.


Dva i pol muškarca

Iako povremeno imamo priliku gledati koju premijernu epizodu 'Dva i pol muškarca', pitanje je koliko je serija s Ashtonom i Charliejem uopće ista. No podalje od TV-mudrovanja, naše televizije u kratko su vrijeme uspjele toliko izvrtjeti prve sezone te hit-serije da je u rekordnom roku ušla u izabrano društvo 'serija na repeatu'. U svakom slučaju, Charlie, Alan i Jake još nas nasmijavaju i šarmiraju svojim starim forama. No pitanje je koliko dugo će im to ići za rukom.


Puna kuća

Za razliku od dosadašnjih serija, najbolji dani 'Pune kuće' ostali su daleko iza nas, u ropotarnicama povijesti, dok su sestre Olsen bile slatke, male i bezbrižne. Vrijeme se promijenilo, sestre su se izmijenile, humor 'Pune kuće' izlizao. Ili se to samo nama tako čini?


Seinfeld

Iako Seinfelda i škvadru trenutačno ne možemo gledati na domaćim televizijama, sigurni smo da takvo stanje neće potrajati. I nećemo se previše žaliti kad nam se Jerry, Elaine, Kramer i George vrate na male ekrane. Njihov je humor bezvremen i slojevit te svakim novim gledanjem nudi još malo skrivenog umaka. A 'dok je umaka, špageti nisu suhi'. Ili, televizijskim rječnikom – 'dok je Seinfelda, reprize nam nisu mrske'.


Malcolm u sredini

Nekad čudo od dječačića, potom dečka i tinejdžera prvi put nas je oduševljavalo svojom slađušnom lucidnošću. U stalno novim reprizama otkrivali smo bogatstvo drugih likova, Reesea, Deweyja, Lois i Hala, dok nismo otkrili – sve. I taman tad su silne reprize stale. Što će se dogoditi kad se vrate? A sigurni smo da hoće. Možemo se samo nadati da će dotad proći dovoljno vremena da obitelji Jetson (da, tako se prezivaju) priđemo kao starim dobrim prijateljima iz davnih dana.


Princ iz Bel Aira

'Fresh Princ' još je jedna legendarna serija koja je pretjeranom uporabom dobrim dijelom izblijedjela. Serija koja je daleko najviše puta reprizirana kod nas, krenula je, kako i naslov kaže, svježe, duhovito i šarmantno. Tomu su pripomogli mlađahni Will, beskrajno smiješni Carlton, razmažena ljepotica Hillary, malecna Ashley, okruglasti i nervozni Phillip, pomirbena Vivian i totalno ludi Geoffrey. No kako se serija u zadnjim sezonama potrošila, tako se i u posljednjim reprizama u potpunosti izlizala. Šteta, jer mogla nam je biti povremena vrlo draga prijateljica. S naglaskom na 'povremeno'.



'Dadilja

Lijepa i krasna Fran Fine prvo nas je čudila svojim glasom koji nikako nije u skladu sa stasom. Kasnije smo se naviknuli na glas i predali poglede stasu. Sa sljedećim reprizama stas je postao passe (pojavili su se neki novi), glas uobičajen, a pokušavali smo se smijati forama u seriji. No dotad već su i fore bile predobro znane. No sigurni smo da će nas uvodna animirana špica, kao i ona 'Princa iz Bel Aira', razveseliti u nekim budućim danima. Što kasnijim to boljim.


Domaće bonus reprizne zvijezde

Da ne ostane sve na stranom repeatu, u posljednja dva primjera pokazat ćemo da i mi ponavljače za trku imamo. Riječ je o dvjema serijama koje se u posljednje vrijeme konstantno vrte na našim programima, i to više puta dnevno, u nekom čudnovatom krugu bez kraja i početka. Riječ je o klinici po domaće i vječnim susjedima.

Naša mala klinika

Iako se većina likova kiti titulom doktora, glavna odlika serije 'Naša mala klinika' je pretjerivanje. Sve je u seriji preglumljeno, prebučno i – preočito. Upravo zato ima vjernu četu vrtićkih i pučkoškolskih fanova koji umiru od smijeha na gegove i fore Šemse, Ive Zadra, svih silnih doktora i ostalih. Kako je vrtićkoj djeci sve novo, tako je i tko-zna-koja repriza 'NMK-a'. Stoga, dok ima vrtićke djece, dotle će 'NMK 'biti svježa, gledana i – reprizirana.


Zauvijek susjedi

Na tragu 'NMK-a' su i vječni susjedi koji nižu gegove povezane tanušnom vezom. Tu se također glumi sve u 16 pa još malo, a djeca umiru od smijeha. I nije uopće bitno koji put je serija reprizirana budući da su sve fore ionako poznate i prije prvog gledanja, a gdje neće pri sedmom. No dok je djece…