miljenica nacije

Vesna Pisarović sasvim iskreno: 'Samoj sebi velika sam kritičarka'

23.10.2023 u 19:20

Bionic
Reading

Glazbenica s gotovo četvrt stoljeća dugom i bogatom karijerom sprema se za još jedan veliki zagrebački koncert u Ciboni

Vesna Pisarović kaže da joj je zanimljivo da na njezine nastupe iz godine u godinu dolazi sve mlađa publika, kao i da nastupa na mjestima za koje je ranije mislila da na njima sigurno neće nikad zapjevati. Kao najzanimljiviji koncert ovog ljeta izdvojila je trap-festival Beat na moru, na kojem je bila jedina glazbenica čije pjesme nisu trap.

Iz javnog života u Hrvatskoj povukla na vrhuncu slave, prije gotovo 20 godina. U međuvremenu je završila konzervatorij u Haagu, gdje je učila jazz pjevanje, a školovanje je nastavila u Londonu i Berlinu. Povratak pop-glazbi i hrvatskoj publici dogodio se 2018. godine. Godine 2002. na Eurosongu je nastupila sa skladbom 'Sasvim sigurna' i kaže da joj je nastup u Estoniji donio puno iskustva. Smatra da je Eurosong 'poput izbora za ljepotu i nešto što nikada neće izumrijeti', a na pitanje ima li šanse da ju se jednog dana ponovo vidi na eurovizijskoj sceni, kazala je da joj je ta 'pomisao intrigantna'.

  • +3
Vesna Pisarović Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Nedavno je na nastupu u Omišu ozlijedila nogu i sa slomljenom nogom nastavila nastup, kao i sutradan na koncertu u Glini. Sljedećih gotovo pet tjedana nastupala je s longetom, a to vrijeme 'mirovanja' iskoristila je za pisanje skladbi.

'Može me inspirirati sve - razgovor s ljudima, boja neba, knjiga koju čitam, neki zvuk, ljudska sudbina... Pisanje je za mene, uz pjevanje, moja oaza. Samoj sebi velika sam kritičarka. Kako sam studirala u inozemstvu i bila u dosluhu s glazbenicima koji imaju vrlo visoke glazbene kriterije, takvi su postali i moji glazbeni kriteriji. Nije to jednostavno', priznala je u razgovoru za Jutarnji list. Godinama živi na relaciji Hrvatska - Njemačka, a u Berlinu se, kaže, zaljubila u skandinavsku modu.

O modi je, otkrila je, intenzivnije počela razmišljati kada su se osmišljavali kostimi za njezin nastup u zagrebačkom Domu sportova, ali je i 'prije toga voljela pratiti što se sve zbiva u svijetu mode koji je osvaja svojom kreativnošću'.