SJEĆANJE NA VJENČANJE

Uvijek pored njezinog srca: Nasmijana kraljica jednim je detaljem odala počast preminulom suprugu

29.04.2021 u 17:50

Bionic
Reading

Dijamantni broš u obliku cvijeta, koji je dobila na dar povodom svog vjenčanja s princom Philipom, kraljica Elizabeta II odlučila je staviti njemu u čast na svom prvom javnom pojavljivanju od njegove smrti

95-godišnja kraljica održala je virtualni sastanak javivši se u Buckinghamsku palaču putem videolinka iz dvorca Windsor, gdje boravi otkako je preminuo njezin suprug, 99-godišnji princ Philip. Nasmijana, porazgovarala je s ambasadoricom Latvije, Ivitom Burmistre, kao i ambasadoricom Obale Bjelokosti, Sarom Affoue Amani, koje su pristigle na audijenciju, a mnogima je za oko zapeo jedan poseban detalj.

Naime, za svoje prvo javno pojavljivanje, pa makar i putem videolinka, kraljica je na plavu košulju s uzorkom cvijeća stavila broš koji joj puno znači.

Riječ je o brošu iz Cartierove kolekcije, izrađen od dijamanata i u obliku cvijeta, koji je dobila na dar od Nizama od Hyderabada povodom njezine udaje za vojvodu od Edinburgha 1947. godine.

Nizam od Hyderabada, indijski monarh i jedan od najbogatijih kolekcionara skupocjenog nakita na svijetu, osim broša budućoj je kraljici poklonio i tijaru i ogrlicu iz iste Cartierove kolekcije. Sama tijara izrađena je od čak 1033 dijamanta i dolazila je u paru s tri broša u obliku ruže.

  • +5
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: i-Images / Pacific coast news / Profimedia

Zanimljivo je da unatoč svojoj darežljivosti, Nizam nije bio pozvan na kraljevsko vjenčanje, no darovi su se kraljici Elizabeti II toliko svidjeli da ih je često nosila na važnim događanjima. Nakon što je 1973. slomila tijaru, kraljevski draguljar Garrard dobio je zadatak izraditi novu.

Dijamantnu ogrlicu 2014. posudila je na nošenje vojvotkinji od Cambridgea, odnosno Kate Middleton.