GRDOSIJA OD 116 METARA

U šibenski arhipelag uplovila luksuzna superjahta Ulysses, tolika da na sebi nosi još jednu jahtu

03.07.2020 u 21:38

Bionic
Reading

Fotoreporteri su u u petaka u kanalu svetog Ante kod Šibenika snimili luksuznu superjahtu Ulysses dugu 116 metara, čija se vrijednost procjenjuje na 250 milijuna dolara

Iako su se pojavila nagađanja da bi superjahta mogla biti vlasništvo šefa Facebooka, ova je informacija provjereno netočna, a vlasnik je najvjerojatnije najbogatiji Novozelanđanin Graeme Richard Hart.

Priča o tome da je Mark Zuckerberg vlasnik Ulyssesa pojavila se u veljači 2018. godine, ali nije riječ o istom brodu.

Naime, Graeme Richard Hart, čija se imovina procjenjuje na više od 10 milijardi dolara, naručio je 2013. od norveškog brogradilišta Kleven 107-metarsku jahtu, a za brodogradilište komercijalnih brodova navodno se odlučio zbog bržeg roka isporuke, bolje cijene od tradicionalnih proizvođača jahti i dovoljno visokih standarda kvalitete.

Dvije godine prije planiranog završetka prvog Ulysessa, Hart je naručio od Klevena i 116-metarski brod s rokom isporuke 2018. godine.

Prvi brod Ulysses Hart je prodao za 195 milijuna dolara, ali kupac je ostao nepoznat. Među brojnim imenima koja su se spominjala, najzvučnije je ime šefa Facebooka Marka Zuckerberga, a priča je potekla od turskih novina koje su kasnije članak izbrisale, a vijest je ubrzo demantirao i glasnogovornik Facebooka.

U studenom 2017. novi vlasnik superjahte odlučio je krstariti uz otok Molokai na Havajima, ali se tamo nije mogao usidriti. Lokalno stanovništvo je pokrenulo prosvjed kako bi spriječili sidrenje superjahta zbog njene veličine i tako zaštitili svoj otok, ali je Ulysses na kraju krstario po vlastitoj volji.

Mediji su tada nagađali da je vlasnik broda izraelsko-ruski milijarder Yuri Milner, ali glasnogovornik tog investitora opovrgnuo je tu informaciju.

Dakle, ako ga u protekle dvije godine nije prodao, vlasnik novog, 116 metara dugačkog Ulyssesa je Graeme Richard Hart, koji je napustivši sa 16 godina školu počeo raditi kao vozač tegljača. Kako piše časopis Yacht Harbour, Hart je 1987. završio MBA na Sveučilištu Ortego, a njegov prvi veliki posao bio je kupnja Vladinog tiskarskog ureda na Novom Zelandu. Danas je najbogatiji Novozelanđanin, a svoje je carstvo izgradio na svakodnevnim proizvodima kao što su kartoni za mlijeko, boce za vodu, papiri i folije.

Spomenimo i da je unutarnje uređenje svog prvog Ulyssesa Hart navodno platio 20 tisuća eura po četvornom metru, a čime i kako ga je opremio možete provjeriti ovdje.

Vrijednost superjahte koja plovi šibenskim arhipelagom procijenjena je na 250 milijuna dolara i može primiti 66 osoba. Na njoj se nalaze platforma za helikopter Bell 429 i 21-metarska jahta Princess 68. Dobro osiguranu na plovećem divu, jahtu u more spuštaju dvije masivne palubne dizalice. Kako izgleda iznutra, možemo samo sanjati.

  • +18
Superjahta Ulysses Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić/PIXSELL