SRAMOTNA HAJKA

U obranu HRT-ovog voditelja koji je naglaskom zapalio društvene mreže stali kolegica Zlata Muck Sušec i lingvist Mate Kapović

02.10.2021 u 20:04

Bionic
Reading

Prvo pojavljivanje Dubrovčanina Vicka Dragojevića u ulozi voditelja HRT-ove emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' izazvalo je brojne reakcije gledatelja na društvenim mrežama, kojima je zasmetao Vickov dubrovački naglasak

U obranu simpatičnog voditelja stali su brojni gledatelji, a na društvenim mrežama su im se pridružio i lingvist, prof. dr. sc. Mate Kapović, kao i Vickova kolegica iz emisije.

'Sramotna hajka na čovjeka samo zato što je iz Dubrovnika. Usput, ako govorimo baš o naglasku kao naglasku, dubrovački je naglasak daleko bliži formalno propisanu standardnom naglasku od npr. zagrebačkoga, koji ima suvoditeljica sa slike, a koju nitko ne proziva', napisao je na Twitteru Kapović, složivši se s brojnim gledateljima koji su ukazali upravo na to da zagrebački naglasak nije standard u Hrvatskoj.

Situaciju je na društvenim mrežama komentirala i voditeljica Zlata Muck Sušec, na čiji se zagrebački naglasak Kapović osvrnuo.

'Čovjek koji je zapalio društvene mreže i portale, ne skandalima ni golotinjom, nego naglaskom. Da, Vicko je iz Dubrovnika. Da, ja sam iz Zagreba. I da, 'Dobro jutro, Hrvatska' je emisija za cijelu zemlju pa i šire', napisala je Zlata na Instagramu.

Njena objava potaknula je brojne pozitivne komentare, pa je uz veliku podršku voditeljskom paru jedna pratiteljica poručila kako joj Vickov dubrovački naglasak u Sarajevu ne smeta.

'Baš sam o tome razmišljala! Hrvatska u 2021. - korupcija, bolest, siromaštvo, svašta nešto loše... Hrvati na Facebooku - najveći problem nam je naglasak voditelja 'Dobro jutro, Hrvatska'. Ne razumijem tu bolesnu potrebu za mržnjom i pametovanjem', komentirala je druga pratiteljica.