LORETTA LYNN

U 90. godini preminula jedna od najvećih zvijezda countryja

04.10.2022 u 19:19

Bionic
Reading

Loretta Lynn, kći rudara i žena krijumčara alkohola, koja je postala jedna od najvećih američkih zvijezda countryja i vodeća feministica, umrla je u utorak u dobi od 90 godina, rekla je njezina obitelj na Twitteru

Lynn je umrla u svome domu u Hurricane Millsu u Tennesseeju, priopćila je obitelj na Twitteru.

'Naša predraga mama, Loretta Lynn, mirno je umrla ovo jutro, 4. listopada, u snu na svome voljenom ranču u Hurricane Millsu', pisalo je.

U dominantno muškom svijetu country muzike 1960-ih i 70-ih, Lynn je izgradila reputaciju feministice sa sela koja je bila podjednako odvažna i talentirana da piše svoje pjesme. U pjesmi 'Rated X' pjevala je o nejednakosti u odnosu muškarca i žene, a pjesma "The Pill" slavila je seksualnu slobodu koju je ženama omogućila kontracepcija. Također je pjevala o promiskuitetnim muškarcima - temi o kojoj je i osobno znala.

  • +2
Loretta Lynn Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Lynn je jednom rekla novinaru da su radio stanice zabranile 14 njezinih pjesama.

'Nisam bila prva žena u country muzici', rekla je časopisu Esquire 2007. godine. 'Bila sam samo prva koja je stajala tamo i govorila što je mislila, govorila o čemu je život. Ostale su se bojale'.

Status zvijezde činio je malo vjerojatnom kad je Lynn odrastala u rudarskom dijelu Kentuckyja, gdje joj je otac, rudar, umro od crnih pluća (pneumokonioze kopača ugljena) kad su mu bile 52 godine.

Udala se s 15 godina za 23-godišnjeg Olivera Lynna zvanog Doolittle i u iduće četiri godine rodila četvero djece. Ona i njezin muž, krijumčar alkohola, preselili se u državu Washington 50-ih godina prošlog stoljeća i ondje je njezina karijera počela cvjetati.

Za 24. rođendan joj je suprug poklonio gitaru koju je sama naučila svirati i počela nastupati. Koju godinu poslije imala je prvi ugovor i napisala je svoj prvi hit 'I'm a Honky-Tonk Girl'.

Par se vozio Sjedinjenim Državama i promovirao njezinu glazbu i naposljetku završio u američkoj country prijestolnici, Nashvilleu.

Lynnin nazalni glas potom se redovito mogao čuti na country radio postajama i džuboksima 1960-ih i 70-ih godina, u vrijeme hitova poput 'Fist City', 'Don't Come Home a'Drinkin' (With Lovin' on Your Mind)', 'You Ain't Woman Enough (to Take My Man)' i autobiografskom 'Coal Miner's Daughter'.

U karijeri je imala više od 50 hitova koji su ušli na ljestvice 10 najboljih.

Njezin odnos s Doolittleom bio je kompliciran i obilježen njegovim pijančevanjem i varanjem, njezinom zlouporabom droga i međusobnom tučnjavom.

'Nikad me nije udario da mu nisam dvaput vratila', kazala je 2007. u intervjuu za CBS. Ali je prije njegove smrti, 1996., na pet godina prekinula karijeru kako bi ostala doma i brinula se za njega.