DRUGI KATOLIK NAKON KENNEDYJA

Svoju zakletvu Joe Biden položit će na 127 godina staroj obiteljskoj Bibliji, a evo zašto je ona za njega toliko važna i posebna

20.01.2021 u 16:46

Bionic
Reading

Nakon Johna F. Kennedyja, Joe Biden tek je drugi američki predsjednik u cijeloj povijesti koji je katolik, a koliko mu je vjera važna u životu uvijek je isticao govoreći kako bi, da nije političar, bio svećenik. Tijekom davanja zakletve Biden će odati počast svom pokojnom sinu Beau, ali i cijeloj obitelji Biden

U 18 sati po našem vremenu Joe Biden i njegova desna ruka, zamjenica Kamala Harris, prisegnut će na ceremoniji inauguracije koja će biti kao niti jedna do sada u dugoj američkoj povijesti. Zbog pandemije koronavirusa, ali i straha od nasilja i nereda, ovoga puta na ulicama Washingtona neće biti na stotine tisuće ljudi koji će dočekati novog predsjednika, niti će biti inauguracijske parade po Pennsylvania aveniji, no, po nečemu će ipak biti posebna.

Joe Biden postat će 46. američki predsjednik, a svoju će zakletvu položiti držeći ruku na najvažnijoj knjizi svog života - 127 godina staroj Bibliji. Ono zašto je ovaj detalj posebno zanimljiv je taj što se radi o obiteljskoj Bibliji Bidenovih koja je izdana davne 1893. godine, a koju će u rukama čvrsto držati Bidenova supruga, buduća prva dama, dr. Jill Biden.

Da se zakletva radi s rukom na Bibliji seže daleko u prošlost. Prvi je to napravio 30. travnja 1789. George Washington, koji je Bibliju za zakletvu posudio iz masonske lože u New Yorku i koja je bila nasumce otvorena na knjigu Postanka 49:13. Sve od tada, gotovo svaki američki predsjednik zakletvu priseže držeći ruku na Bibliji, iako, tehnički rečeno, tijekom zakletve ne izriču nikakav religijski tekst.

I dok su neki poput Dwighta D. Eisenhowera i Georgea H. W. Busha koristili vlastite Biblije, ostali su se služili onima koje su već korištene na inauguracijama. Tako je primjerice Barack Obama zakletvu položio na Bibliji Abrahama Lincolna, dok će Joe Biden, poput Franklina D. Roosevelta, Johna F. Kennedyja i Jimmyja Cartera na svojoj zakletvi koristiti obiteljsku Bibliju.

Jill Biden i Joe Biden kod Stephena Colberta Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'To je obiteljsko nasljeđe Bidenovih i svaki važan datum nalazi se unutra. Primjerice, svaki puta kada sam prisezao za nešto upisan je datum u Bibliju', otkrio je Joe Biden gostujući kod Stephena Colberta u The Late Showu. Masivna Biblija, zbog koje se voditelj Stephen Colbert našalio pa upitao Jill Biden vježba li kako bi ju mogla držati na inauguraciji, ima na naslovnici keltski križ, koja prikazuje predsjednikovo irsko porijeklo.

'Uvijek sam bio i uvijek ću biti sin Kitty Finnegan, unuk Geraldine Finnegan iz St. Paul's Parish u Scrantonu, ponosan na svoje pretke Finneganse iz irskog Loutha.' Inače, baš kako je i rekao, na obiteljskoj Bibliji Biden je položio sve zakletve otkako je prvi puta izabran u američki Senat 1973. godine.

Biblija Joe Bidena Izvor: Profimedia / Autor: Carolyn Kaster / AFP / Profimedia

Prvi puta da se u javnosti pojavio s obiteljskom Biblijom bilo je 5. siječnja 1973. kada se zakleo kao senator iz Delawarea. U to vrijeme njegovi su se sinovi Beau i Hunter još uvijek oporavljali od automobilske nesreće u kojoj je život izgubila Bidenova prva supruga i njihova kćerkica, stoga je zakletva položena u bolnici, točnije u bolničkoj sobi gdje su dječaci boravili.

Od tada je Biden obiteljsku Bibliju u javnost nosio još šest puta kao senator, kao i dvije zakletve kada je 2009. i 2013. postao potpredsjednik za vrijeme vladavine Baracka Obame i kada je položio zakletvu ispred Sonie Sotomayor, pred kojom će danas zakletvu izgovoriti Kamala Harris.

Čak 34 godine nakon što je njihov otac položio zakletvu pored njihovih bolničkih postelja, Beau Biden je također na obiteljskoj Bibliji položio zakletvu kada je 2007. izabran za državnog tužitelja Delawarea, a upravo je on nosio obiteljsko nasljeđe tijekom predsjedničke inauguracije 2013. godine.

  • +8
Obitelj Joea Bidena Izvor: Profimedia / Autor: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Upravo zbog toga ova će inauguracija za Bidena biti posebno emotivna, jer će, dok drži ruku na Bibliji i daje zakletvu svojoj državi i ljudima koji su ga izabrali, Joe Biden odati počast i svojem sinu, koji je preminuo 2015. od tumora na mozgu. Osim Biblije, još će jednim detaljem misliti na svog pokojnog sina.

Naime, na samoj ceremoniji, nakon pune 22 godine okupit će se New Radicals kako bi za njega izveli pjesmu 'You Get What You Give'. U svojim memoarima iz 2017. Biden je otkrio kako je upravo tu pjesmu Beau slušao svakog jutra dok je primao kemoterapiju.

  • +2
Joe i Jill Biden na misi uoči inauguracije Izvor: Profimedia / Autor: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia