NIJE IM LAKO

Suluda pravila: Strogi protokol mora se pratiti, a zaposlenici kraljevske obitelji moraju izvršavati nevjerojatne zahtjeve

18.02.2021 u 06:37

Bionic
Reading

Svakog dana svježi se obroci moraju pripremati i kuhati za kraljičine korgije, termometrom se mora mjeriti temperatura šalica za čaj, kao i hodati točno određenim dijelovima tepiha. Na prvu biste možda pomislili da je riječ o nekoj knjizi fikcije, no to su doista pravila kojih se moraju pridržavati djelatnici Buckinghamske palače kako bi svi članovi kraljevske obitelji bili sretni i namireni

Britanski mediji uspjeli su doznati zanimljive detalje o pravilima i protokolima kojih se moraju pridržavati zaposlenici kraljevske obitelji, a koji nama ostalima doista zvuče suludo, osobito u 2021. godini. Na kraju ispada da je zabrana, koju je dobila dadilja Maria Borrallo, da izgovara riječ kids (djeca) zapravo najbezazlenija. Zašto se ne smije izgovarati ta riječ? U Velikoj Britaniji ona se koristi za kozliće, a djecu se smije isključivo nazivati - children.

To je Maria Borrallo naučila još na prestižnom koledžu Norland u Bathu, gdje se školuju dadilje koje će s vremenom svoju karijeru ostvariti radeći za bogate i slavne. A ne samo da ne smiju koristiti riječ kids, dadilje moraju naučiti kako se nositi s dječjim tantrumima u javnosti, znati samoobranu, ali i kako se nositi sa situacijama kada stignu prijetnje smrću.

Jedno od pravila je i da nose uniforme čak i kada napuštaju kuću, ne prelaze cestu ukoliko nije zeleno za pješake, a sve da bi bile pravi uzor djeci.

Kako je rekla kraljevska biografkinja Ingrid Seward, u kraljevskoj se obitelji sve svodi na te staromodne manire, iznimno važne. 'Mislim da je jedan od razloga zašto je kraljica još uvijek toliko naklonjena Fergie, dakle zbog njezinih divnih manira, a koje ju je naučila njezina majka', otkrila je Seward.

  • +8
Kraljica Elizabeta II Izvor: EPA / Autor: WILL OLIVER

No sve je to zapravo ništa kada čujete ostala suluda pravila kojih se moraju svi pridržavati. Tako primjerice djelatnici palače ne smiju koristiti aftershave ili parfem koji je previše opor, a sve kako ne bi uvrijedili kraljevsku obitelj. 'Princ Philip je svojedobno imao zaposlenika koji je imao specifičan aftershave, od kojeg je princu bilo slabo. Zbog toga ga je on morao prestati koristiti.'

Dok je radio kao kraljevski chef, Darren McGrady imao je pune ruke posla, no ne oko kraljevske obitelji, već oko kraljevskih korgija kojima se morala svakog dana kuhati hrana. Za njih se uzimala zečetina ili jetra, a potom se sve miješalo s rižom i kupusom.

'Kada sam dobio posao u Buckinghamskoj palači, nije mi ni palo na pamet da ću kuhati za kraljičine pse. Korgiji su imali vlastiti jelovnik. Smiješno je to što sam mislio da ću kuhati za kraljeve i kraljice, predsjednike. I to sam s vremenom počeo, no isprva sam kuhao za korgije.'

Kada je radio u palači, kraljica je imala čak 12 korgija koji su spavali u pletenim košarama u svojim sobama. Poseban tretman za pse išao je toliko daleko da ih je u većini slučajeva samo kraljica hranila.

  • +5
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Kraljica bi stavljala pred njih hranu po redu - najstariji je prvi dobivao hranu, najmlađi posljednji. Bio je jedan sluga koji je znao u svoje džepove stavljati komadiće janjećih kotleta kako bi korgiji skakali od sreće po njemu. Kraljici je on bio omiljen samo zato što su ga korgiji obožavali', otkrila je Ingrid.

Niti kuhanje čaja, po kojem su Britanci poznati u cijelom svijetu, u kraljevskoj obitelji nije uobičajeno. Najzahtjevniji u tome je princ Charles, kojem se čaj pripremao tako da bi se stavljao jednom čajnom žličicom u šalicu, a drugom bi se dodavalo mlijeko. Voda za zeleni čaj mora biti zagrijana na točno 70 stupnjeva dok se za čajeve Earl Grey ili English breakfast grije na 100 stupnjeva, a da bi se odredila temperatura, koristi se termometar.

Isto tako, ukoliko se poslužuje zeleni čaj, on mora stajati u vrućoj vodi točno tri minute dok crni čaj bude pet minuta u vodi. Umjesto šećera koristi se med, a kada se poslužuje, ručka šalice mora biti okrenuta prema desno sa žličicom smještenom odmah ispod nje.

Kada je riječ o susretu s članovima kraljevske obitelji, posluga mora doslovce biti nevidljiva. Primjerice, ukoliko se neka prostorija čisti i u tom trenutku uđe netko od obitelji, sluga mora doslovce nestati iz njihovog vidokruga. Kako je otkrio bivši sluga palače, Peter Russell, koji je za obitelj služio od 1955. do 1968. godine, 'najbolji sluga je onaj kojeg nitko ne vidi niti čuje'.

Budući da većina njih moraju biti na raspolaganju kraljici i ostalim članovima kraljevske obitelji u svakom trenutku, to znači da oni i žive u Buckinghamskoj palači. Za njih su namijenjene posebne odaje i razdijeljene su na muške i ženske prostorije. Tako postoji muška kuhinja, ženska kuhinja, kat za sluge, kat za sluškinje i smijete se kretati samo katom i prostorijama kojima 'pripadate'. Svi oni mogu primati posjete, no striktno do 22 sata uvečer, kada svi koji ne žive i ne rade u njoj moraju napustiti palaču.

  • +7
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dobiti posao u palači nije ni najmanje lagan proces. Kao što je bilo u slučaju nuđenja zaposlenja u Sandringhamu, svi koji su se prijavili morali su pronaći mrtvu muhu u prostoriji prije negoli bi uopće dobili priliku za intervju.

Tako je Tracey Waterman, koja je zadužena za pronalaženje novih djelatnika, u intervjuu za Channel 5 otkrila kako namjerno postavi mrtvu muhu u sobu za intervjue kako bi doznala ima li kandidat 'oko za detalje'.

Radni dan u kraljevskom domu znači da će svaki zaposlenik jako dobro upoznati članove obitelji, pa se upravo zbog toga traži apsolutna diskrecija od njih, kako na poslu, tako i izvan radnog vremena.