TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Strane serije koje nikako ne treba propustiti na HTV-u

30.01.2012 u 16:53

Bionic
Reading

U sezoni zima/ljeto 2012. strani program HTV-a sprema nam dosta kvalitetnih sadržaja, prije svega britansku uspješnicu 'Downton Abbey', četvrtu i dosad najbolju sezonu američke serije 'Momci s Madisona' i prvomajsku premijeru ratnoga spektakla 'Pacifik'. Ukratko vam navodimo i razloge zašto baš te tri serije nikako ne smijete propustiti

Hrvatska televizija jedna je prilično shizofrena ustanova. S jedne nas strane ne prestaje razočaravati svojim manjkavim informativnim i još gorim domaćim dramskim programom, a s druge strane iz rukava izvlači neke izolirane incidente odličnih emisija, po mračnim zakucima marginaliziranih (nisam rekla marginalnih!) redakcija skriva sjajne autore, a iznad svega već godinama ima ekipu koja zna što treba otkupiti iz strane produkcije.

U tom su otkupljivanju stranih serija oduvijek bili bolji od drugih nacionalnih televizija, čak i u onim slučajevima kada bi im RTL i Nova pred nosom ugrabili kakve adute. Komercijalci su, naime, skloni takve serije uništiti potpuno abnormalnim terminom prikazivanja (sjetimo se serije 'Breaking Bad' koju je Nova prikazivala u jedan iz ponoći kao najnoviji biser iz te rubrike), a HTV im – iako nije bezgrešan u tom pogledu – uglavnom pronalazi koliko-toliko pristojan termin (pritom fijasko sa 'Žicom' neću komentirati, da ne bih sama sebi uskočila u usta).

Sve u tom stilu i điru, HTV nam je u svojoj kolekciji Strane serije – zima/proljeće 2012. priredio neka doista ugodna iznenađenja, a u nastavku slijede ona koja vam odsrca preporučujem.

1.DOWNTON ABBEY

Nakon desetak godina uzdizanja visoke američke produkcije u nebesa te njezina proglašavanja 'novim filmom', Englezi su se trgnuli, rekli: E, ne'š majci, ipak smo mi prvi izmislili to sa super & filmskom televizijom i nakon godina uspavanosti uzvratili udarac serijom 'Downtown Abbey'. Nastala iz scenarističkog pera Juliana Fellowesa, koji je napisao i scenarij za Altmanov 'Gosford Park', serija po mnogim elementima podsjeća upravo na jedno od majstorovih zadnjih remek-djela. Odvija se na engleskom veleposjedu početkom dvadesetog stoljeća, prati živote plemićke obitelji koja ima problema s pronalaženjem nasljednika, ali i živote njihove posluge u zasebnom, 'nižem' krilu zdanja. Dosta je toga posuđeno i iz serije 'Upstairs Downstairs', ali je nekako ljepše, pametnije, filmskije i uređenije, pa na trenutke baca i na legendarni 'Povratak u Brideshead'. Kako god bilo, HTV 5. veljače počinje s prikazivanjem serije 'Downton Abbey' i to nikako ne smijete propustiti.

 

Foršpan za prvu sezonu serije 'Downton Abbey'


2.ČETVRTA SEZONA 'MOMAKA S MADISONA'

Čak i ako vam prve tri sezone 'Momaka s Madisona' nisu najbolje sjele (teško mi je to zamisliti, ali bože moj, sto ljudi, sto ćudi), nemojte sada odustati. Ovo je, naime, jedna od rijetkih serija koja – barem zasad – iz sezone u sezonu postaje sve bolja, a medmeni (kako im od milja tepam privatno) u četvrtoj su sezoni dosegnuli vrhunac epizodom 'Kovčeg', pravim remek-djelom koje bi bez imalo truda moglo pomesti s pozornice većinu nagrađivanih filmova u proteklih nekoliko godina. Četvrta sezona 'Momaka s Madisona' na HTV-u počinje 30. siječnja. 'Kovčeg' je sedma epizoda, ali nemojte propustiti ni ostale.

 

Isječak iz epizode 'Kovčeg', pravoga remek-djela iz četvrte sezone serije 'Momci s Madisona'


3.PACIFIK

Ako ste voljeli seriju 'Združena braća', voljet ćete i 'Pacifik'. Osim što je potpisuje ista ekipa – Spielberg, Hanks i Goetzman – na sličan način kao i 'Braća' govori o Drugome svjetskom ratu, ali ovaj put o njegovoj pacifičkoj strani. Ako su 'Združena braća' bila svojevrsno proširenje 'Spašavanja vojnika Ryana', onda je 'Pacifik' proširenje 'Tanke crvene linije', ali bez metafizike Terrencea Malicka. Seriju su kritičari jednoglasno pohvalili, pa ću to učiniti i ja, premda, ako hoćete baš iskreno, mislim da nije baš jednako dobra kao i 'Združena braća', ali nisam sigurna je li to doista zbog kvalitete serije ili zbog toga što je nama, ovdje, u Europi oduvijek bila zanimljivija europska strana rata pa smo pristrani. No kako god bilo, serija se na HTV-u počinje prikazivati 1. svibnja, što znači da ćete se još načekati, ali utefterite u kalendare: nakon prvomajskog graha u gradskome parku – kući pred telku gleda pacifičke koljaže. Nećete požaliti.

 

'Pacifik' - HBO-ova miniserija o Drugom svjetskom ratu na Pacifiku


Od drugih dobrih serija koje nisu nužno i moji favoriti, ističem da će fanove (meni neshvatljive) serije '24' zacijelo obradovati to da 7. veljače na HTV-u počinje osma sezona pustolovina Jacka 'D Bigest Frajera' Bauera. Od 20. veljače u večernjem terminu na Drugome od ponedjeljka do četvrtka prikazivat će se peta sezona 'Zločinačkih umova', a već od ovoga petka na Drugome ide nova, osma sezona britanske izvrsne serije 'Buđenje mrtvih'. Tinejdžeri će sigurno odvaliti za novom, sedmom sezonom 'Tree Hilla', koja će se odskora prikazivati u terminu serije 'Glee' kada ova završi.