U INTERVJUU ZA VOGUE

Steffi Graf: 'Rekli su mi da često odlučujem srcem, no nisam od onih koji brzo donose odluke'

31.05.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Nakon završetka svoje profesionalne karijere, jedna od najboljih tenisačica svih vremena, Steffi Graf, povukla se iz javnog života. Udala se za Andrea Agassija, s njim dobila dvoje djece i fokusirana je samo na njih, ali i na rad jedne zaklade

Tijekom svoje i više nego uspješne karijere osvojila je 22 Grand Slam turnira te provela čak 377 tjedana na samom vrhu teniske ljestvice, a taj rekord i dalje drži. Kada je tada 30-godišnja Steffi Graf objavila da se povlači iz tenisa, ostavila je sve u šoku i nevjerici, no ona se nije pretjerano zamarala.

Nakon udaje za tenisača Andrea Agassija, s kojim je dobila dvoje djece, Steffi je posložila neke druge prioritete u svom životu, a upravo o svemu tome progovorila je u velikom intervjuu za njemačko izdanje Voguea.

Iako nerado daje intervjue, a još se manje fotografira, napravila je iznimku iz Vogue i to iz jednostavnog razloga - ne zato što se voli gledati na stranicama časopisa, već iz razloga što želi iskoristiti tu priliku kako bi skrenula pozornost na ono što radi.

Kako je otkrila, profesionalno bavljenje sportom uzelo je svoj danak, a da bi se, rekla je, bavili sportom kao što se ona bavila, mora se puno toga dati.

  • +6
Andre Agassi i Steffi Graf Izvor: Profimedia / Autor: ACES / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

‘Imala sam svoje zahtjeve i za nastup na nekom turniru sve je moralo biti u ravnoteži, i fizički i psihički. Upravo zbog toga potrebna vam je ravnoteža daleko od teniskog terena da bi pronašli svoj mir. Stoga sam odlazila u muzeje, uživala u arhitekturi i fotografiji. Drugima je možda potrebno više stimulacije, no meni je bila potrebna jedino tišina. Bili su mi važni i obitelj i prijatelji. Pomaže imati u blizini ljude koji vas podržavaju’, priznala je Steffi Graf i dodala:

‘Rekli su mi da često odlučujem srcem, no mislim da je glava tu važnija. Zapravo, nisam od onih koji brzo donose odluke, no srce uvijek ima važnu ulogu.’

  • +4
Steffi Graf Izvor: Profimedia / Autor: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Razlog zašto je odabrala Vogue za davanje intervjua promocija je njezine zaklade Children for Tomorrow koja nudi terapijsku pomoć djeci i mladim izbjeglicama, a koju je osnovala još 1998. godine. Tada je stupila u kontakt s liječnicima hamburške klinike za izbjeglice, gdje je imala priliku upoznati djecu i čuti njihove priče i sudbine. To ju je toliko pogodilo da se odlučila uključiti upravo u taj segment.

Priznala je i kako rat u Ukrajini itekako utječe na rad njezine zaklade, ali da oni pokušavaju učiniti sve da pomognu izbjegličkoj djeci. No, sretna je jer se nešto ‘pomiče’, baš kao i što se, kaže, napokon počelo govoriti o depresiji i raznim drugim psihičkim problemima među sportašima. Svjesna je i sama da i da se pritisak na javne osobe putem društvenih mreža danas još više povećao.

A na pitanje koji bi danas savjet dala 18-godišnjoj Stefanie Graf, umirovljena tenisačica je rekla: ‘Teško je to reći, i vrlo hipotetski. Djevojka od 18 godina sama mora steći vlastito iskustvo, bilo dobro ili loše.’