ANDREA BOCELLI

Slavni operni pjevač vid je izgubio sa samo 12 godina; o njegovom glasu ispričane su mnoge priče, no najbolje je opisan riječima: 'Kada bi Bog znao pjevati, zasigurno bi zvučao kao on'

20.04.2020 u 06:48

Bionic
Reading

Više od 36 milijuna pregleda na YouTube kanalu slavnog talijanskog opernog pjevača pogledalo je od Uskrsa njegov koncert održan u praznoj milanskoj katedrali Duomo. Njegove emocije, prilikom izvedbi pjesama poput 'Ave Maria' i 'Amazing Grace' nisu ostavile nikoga ravnodušnim, a nas su navele da se još jednom prisjetimo priče o uspjehu Andrea Bocellija

Ovom pjevaču, tekstopiscu i glazbenom producentu vjerojatno najljepši i najbolji kompliment svih vremena dala je Celine Dion, koja je svojedobno rekla: 'Kada bi Bog znao pjevati, zasigurno bi zvučao kao Andrea Bocelli'. Slavni talijanski pjevač rođen je 22. rujna 1958. godine u gradiću Lajatico, u talijanskoj pokrajini Toscani, a sa samo pet mjeseci dijagnosticiran mu je kongenitalni glaukom.

Riječ je o nasljednom obliku glaukoma koji se manifestira već nakon rođenja, a zbog kojeg je sa 12 godina u potpunosti oslijepio, nakon što je doživio nesreću na nogometnom terenu, kada ga je lopta pogodila u glavu. Kako je sam ispričao o svom odrastanju, on zapravo nikada nije ni trebao biti rođen. Naime, njegovim roditeljima, Alessandru i Edi Bocelli liječnici su savjetovali da ga pobace jer su bili uvjereni kako ima oštećenja te da će se roditi s invaliditetom. Razlog zašto su u to vjerovali bio je što je njegova majka završila u bolnici s upalom slijepog crijeva, a zbog liječenja bio joj je preporučen abortus, koji je ona odbila.

Andrea Bocelli Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Upravo je na jednom svom koncertu, desetljećima kasnije, Bocellli zahvalio majci jer je odlučila zadržati bebu. 'Doktori su joj stavili led na trbuh, a kad je tretman završio rekli su joj kako bi trebala pobaciti dijete. Rekli su joj kako je to najbolje rješenje jer će se beba roditi s nekom vrstom invaliditeta. ali mlada i hrabra žena odlučila je da neće pobaciti i dijete je rođeno. Žena je bila moja majka, a dijete sam bio ja.'

Bocelli je odrastao na obiteljskoj farmi gdje su prodavali poljoprivredne strojeve, ali i proizvodili vino u malenom selu La Sterza, nedaleko od Lajatica, gdje još uvijek žive njegova majka i brat Alberto nakon očeve smrti 2000. godine.

  • +21
Andrea Bocelli Izvor: EPA / Autor: MATT ROURKE / POOL

Još od najranijeg djetinjstva pokazivao je neopisivu strast za glazbom, a njegova majka nikada nije krila kako ga je od rođenja jedino glazba mogla utješiti. Na satove klavira počeo je odlaziti sa samo šest godina, a kasnije je naučio svirati flautu, saksofon, trubu, trombon, gitaru i bubnjeve. U glazbi ga je podupirala i baka Oriana koja mu je poklonila njegovu prvu ploču i to onu Franca Corellija, nakon što je rekao da i sam želi postati operni pjevač. Sa samo sedam godina već je znao prepoznavati glasove u to doba najvećih pjevača, kao i 'skidati' ih.

Svoje prve koncerte održavao je za obitelj i rođake, koji su njegove izvedbe nagrađivali velikim pljeskom, a kada su ga kasnije pitali zašto je zapravo odlučio postati pjevač, Bocelli je rekao: 'Mislim da nikada ne odnesete sami odluku da postanete pjevač. Drugi to odluče umjesto vas svojim reakcijama na vaše izvedbe.'

No, cijeli mu je svijet stao sa 12 godina tijekom jedne nogometne utakmice. On je bio golman i u jednom ga je trenutku lopta pogodila u glavu i izazvala mu krvarenje mozga. Iako su se liječnici svim silama trudili da mu spase vid, u tome nisu uspjeli, a Andrea Bocelli ostao je slijep. Nogomet je za njega postao prošlost, a glazba jedina ljubav koja mu je i ovoga puta pružila utjehu.

Svoj prvi koncert održao je u malenom selu, nedaleko od svog doma, a prvo glazbeno natjecanje osvojio je sa 14 godina otpjevavši 'O sole mio'. Iako mu je glazba pružala prijeko potrebnu utjehu, Bocelli je odlučio krenuti drugim putem te je upisao pravo na fakultetu u Pisi. Kako bi zaradio za fakultet svirao je po raznim barovima, a upravo u jednom takvom baru upoznao je svoju prvu suprugu Enricu 1987. godine.

Andrea Bocelli: Music For Hope - Live From Duomo di Milano Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Što se tiče prava, završio ga je u roku i čak je jednu godinu radio kao odvjetnik. No, glazba je na kraju ipak prevagnula i to nakon što je 1992. popularni talijanski pjevač Zucchero raspisao audiciju za tenore kako bi snimio demo za svoj album i poslao ga slavnom Lucianu Pavarottiju. Malo je reći da su svi bili očarani Bocellijem, a on je sam ubrzo dobio priliku da nastupi i na San Remu.

Svoj prvi album izdao je 1995. godine, a četiri godine kasnije pjesma 'Sogno' postala je svjetski hit. Do danas, Andrea Bocelli ostao je jedan od najpopularnijih opernih pjevača svih vremena, koji zahvaljujući svojem božanskom glasu ljudima 'tjera' suze na oči. Mnogi i danas rado pjevuše duet 'Con te Partiro', odnosno 'Time to Say Goodbye' koji je snimio sa Sarah Brightman.

A kolika mu je popularnost u svijetu govori i podatak da je još prije deset godina dobio svoju zvijezdu na holivudskoj šetnici slavnih.

Andrea Bocelli, Matteo Bocelli - Fall On Me (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

I privatni život Andree Bocellija oduvijek je bio zanimljiv javnosti. Svoju prvu suprugu Enricu upoznao je još tijekom studija i s njom ima dvojicu sinova - danas 25-godišnjeg Amosa i tri godine mlađeg Mattea. Upravo je Matteo krenuo očevim stopama, bavi se glazbom, a njih dvojica često znaju i zajedno nastupati. S Enricom je bio u braku od 1992. do 2002., a i nakon razvoda ostali su iznimno bliski. Koliko točno govori podatak da njegova bivša supruga sa sinovima živi nedaleko od njegovog doma u Italiji.

Ipak, pravu je sreću, kako je rekao, pronašao uz svoju današnju menadžericu Veronicu Berti, koju je upoznao upravo te 2002. godine, nakon razvoda. Sa 20 godina mlađom Veronicom 2012. je dobio kći Virginiju, a svoju su vezu ozakonili u ožujku 2014. na vjenčanju u Livornu.

Veronica Berti i dalje je uz njega u svemu, a upravo ga je ona dopratila na sam Uskrs do milanske katedrale Duomo, otvorila mu vrata i pustila ga da kroz pjesmu pošalje 'ljubav i nadu' Italiji, ali i cijelom svijetu zbog pandemije koronavirusa.