INSIEME 1992

Sjećate li se Tota Cutugna? 30 godina prošlo je od njegove najave ujedinjene Europe i pobjede pred zagrebačkom publikom

28.01.2020 u 06:39

Bionic
Reading

Kada je 1990. u KD-u Vatroslav Lisinski otpjevao 'Insieme 1992' i odnio premoćnu pobjedu na Eurosongu, talijanski pjevač Toto Cutugno sanjario je o onome što će se i obistiniti dvije godine kasnije. No grad u kojem je pobijedio u to je vrijeme razmišljao samo o ratu, a da ćemo i sami postati dijelom Europske unije i 30 godina kasnije predsjedati Vijećem EU-a, nikome nije bilo ni na kraj pameti

Ulaskom u 2020. postalo je to i službeno - Hrvatska je na šest mjeseci preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, a nekako s tim poklopila se pobjeda Tota Cutugna te davne 1990. godine na Eurosongu održanom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Toto Cutugno - Insieme 1992 - Italy 1990 - Eurovision Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Eurosong je stigao u Zagreb zahvaljujući pobjedi zadarske grupe Riva, a osim po voditeljima Helgi Vlahović Brnobić i Oliveru Mlakaru te narančastoj mini haljini Tatjane Matejaš Tajči, koja je predstavljala Hrvatsku s pjesmom 'Hajde da ludujemo', mnogi se tog natjecanja sjećaju i po Totu Cutugnu i njegovu hitu 'Insieme 1992'.

Iako je Ugovor o Europskoj uniji potpisan u Maastrichtu tek 1992., Toto Cutugno je već dvije godine ranije pjevao: 'Europa nije daleko, postoji jedna talijanska pjesma za vas - zajedno, ujedinjena, ujedinjena Europo.'

  • +4
Toto Cutugno Izvor: Profimedia / Autor: Leonid Palladin / Sputnik / Profimedia

Zaraznu melodiju, čak i većinu talijanskih riječi pjesme, mnogi i dan znaju pjevušiti, pa izgleda gotovo nevjerojatno da je od tog događaja prošlo nevjerojatnih 30 godina.