TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Sjajna miniserija koju nikako ne smijete propustiti

05.06.2014 u 14:52

Bionic
Reading

HRT od sinoć u večernjem terminu na prvom programu prikazuje miniseriju 'Povrh jezera', hvaljeno ostvarenje oskarovke Jane Campion i Gartha Davisa. Ako je suditi po slijedu u kojemu nakon 'Domovine' dobivamo ovu iznimnu seriju, HRT-ovci su očito taj termin rezervirali za prvu ligu strane igrane produkcije

U osvrtima na seriju 'Povrh jezera' često se spominju asocijacije na legendarnu Lynchovu seriju 'Twin Peaks' i u tome ima nekog rezona. Tajanstveni novozelandski krajolici uvelike podsjećaju na šumovite predjele američke države Washington u kojima je sniman 'Twin Peaks', u objema serijama veliku ulogu igraju lokalni mitovi i legende, u objema se razotkrivaju užasi vezani uz vrlo mlade djevojke i njihove obitelji te u objema postoje popratne priče o neobičnim zajednicama i pojedincima koji obitavaju na mjestu radnje.


No iako je spominjanje 'Twin Peaksa' itekako opravdano, mene je osobno atmosfera serije 'Povrh jezera' podsjetila na jedan drugi klasik detektivskog žanra - na film 'Kad jaganjci utihnu'. Istina, zaplet i rasplet potpuno su drugačiji (u tom su slučaju sličnosti s 'Twin Peaksom' mnogo izraženije), ali detektivka Robin Griffin koja raspliće tajnu novozelandskog gradića Laketopa (Elizabeth Moss, poznata po ulozi Peggy u 'Momcima s Madisona') više nego pomalo podsjeća na Clarice Starling iz 'Jaganjaca'. Mlada je, razmjerno neiskusna, opterećena traumama iz prošlosti, ali u svojoj istrazi hrabro zakoračuje u svijet koji je u svim svojim dimenzijama izrazito muški i prilično neprijateljski orijentiran prema ženama. Taj aspekt serije 'Povrh jezera' nije samo popratna priča ni ukras. On je, baš kao i u filmu 'Kad jaganjci utihnu' jedna od glavnih tema, kičma koja veže sve u njoj prikazane događaje. Robin Griffin u svemu se - ne samo u istrazi - susreće sa svijetom koji žene doživljava kao predmete, koji ih ne poštuje, koji ih prezire, i u kojemu tek rijetke 'čudakinje' imaju snage ustati protiv takvoga života.

Već je sam početak serije prilično složen. U prvoj epizodi, iako se događa jedno ubojstvo, to nije onaj slučaj koji će najviše zaokupiti detektivku. Serija započinje prizorom u kojem dvanaestogodišnja djevojčica Tui odjevena ulazi u hladno jezero pokraj kojega je smješten gradić, a zapaža je žena iz školskoga autobusa koji upravo prolazi pokrajnjom cestom. Kada djevojčicu odvode na pregled školskoj medicinskoj sestri, ispostavlja se da je već pet mjeseci trudna i slučaj se predaje policiji. Policija pak angažira detektivku Robin Griffin koja uopće ne radi za mjesnu policiju, nego je u gradiću zato što posjećuje bolesnu majku. Istodobno upoznajemo obitelj dvanaestogodišnje djevojčice - lokalnog siledžiju i njegova dva sina, koji iz nekog, zasad nepoznatog razloga, svojataju parcelu uz jezero nazvanu znakovitim imenom Raj, a na koju se upravo doselila neobična zajednica nesretnih sredovječnih žena.

Foršpan za seriju 'Povrh jezera'

Iako je u srcu serije 'Povrh jezera' tipična, odnosno klasična detektivska priča, svaka minuta u njoj prikazanog materijala obilježena je mnogo dubljim i trajnijim sukobom - sukobom muškaraca i žena, sukobom čovjeka i okoliša u kojemu živi, sukobom moćnih i nemoćnih, na kraju i onim temeljnim - sukobom života i smrti. Ni u jednom trenutku direktna, ova se serija mnogo više oslanja na aluzije i okolnosti iz kojih gledatelju prepušta daljnje zaključke, ali je istodobno i eksplicitna u izražavanju toga sukoba, pa u tome leži i jedna od njezinih manjih, ali ipak postojećih mana. Ženska zajednica na parceli nazvanoj Raj izuzetno je zanimljiva i Holly Hunter nezaboravna kao matrijarh tog 'plemena', dugokosa i sijeda GJ, no - baš kao i sumanuto mačistički Matt Mitcham sa svojim sinovima, psima na lancu, puškama i inim militarističko-hevime(n)talskim ikonografijama - pomalo su karikirani.

Srećom, Jane Campion i njezina ekipa prostor su između ta dva zanimljiva, ali pretjerana ekstrema popunili i čitavom lepezom nijansiranih likova pa će do kraja serije čak i crtićke situacije iz prve epizode dobiti svoje značenje i opravdanje. Preostalih šest epizoda serije 'Povrh jezera' HRT prikazuje u svojem večernjem terminu od ponedjeljka do četvrtka (večeras je druga epizoda, u ponedjeljak treća itd.) i ako je suditi po slijedu u kojemu su nas s Prisavlja najprije počastili 'Domovinom', a sada ovom poslasticom, HTV-ovci su očito taj termin odlučili posvetiti prvoj ligi strane igrane produkcije. Ne propustite!