iz igrice u seriju

Serija 'The Last of Us' napravljena je prema popularnoj igrici, a dobre kritike pljušte s svih strana

17.01.2023 u 15:16

Bionic
Reading

Nije često da serija koja je nastala prema igrici dobije toliko pozitivnih recenzija, no eto - i to se dogodilo! Serija 'The Last of Us' nastala je prema istoimenoj igrici, a njome su oduševljeni i kritičari i publika. Prva epizoda dostupna je na HBO Maxu, a jednu od nadolazećih epizoda režirala je i redateljica iz Bosne i Hercegovine

Iako serije snimane prema video igricama obično ne primaju dobre ocjene i često dožive fijasko, serije 'The Last of Us' ruši predrasude. Serija je opisana kao 'uvjerljivo najbolja adaptacija videoigre ikad napravljena', a posebno je pohvalna činjenica da je uspjela razbiti prokletstvo crossoverima između igrica i televizijskih serija.

Serija je dobila pozitivne recenzije kritičara, a The Washington Post posebno je istaknuo scenarij koji je blizak izvornom materijalu, ali sadrži i razvoj likova, što doprinosi kvaliteti serije. Radnja se bazira u postapokaliptično vrijeme, a likovi su sada dobili i pozadinske priče.

Oni koji su upoznati s igricom osjećat će se 'kao na domaćem terenu' jer su neke prizore iz serije već vidjeli u igrici, no novi likovi i novosti uvedene u već poznate likove činit će seriju uzbudljivom i ne previše poznatom.

Kritičar Independenta Nick Hilton dao joj je četiri zvjezdice napisavši: 'Dizajn je zadivljujuć: pogledi na napuštene, bombardirane metropole usklađeni su s prostranim, zapadnjačkim nagibom, snimkama ruralne Amerike'.

Glavne uloge pripale su dvojcu kojeg smo već imali priliku upoznati u seriji 'Igre prijestolja', točnije: Pedru Pascalu i Belli Ramsey. Pedro Pascal u popularnoj je seriji glumio Oberyna Martella, a sada tumači Joela koji je zaštitnik djevojci Ellie.

Kritičari New York Timesa zaključili su: 'Kroz Joela osjećamo slomljeno srce ovog svijeta, a kroz Ellie vidimo čudesnost svijeta. Kad naiđu na olupinu mlaznog aviona, ona ga pita je li on ikada letio u njemu, a on se prisjeti kakvo je neudobno iskušenje bilo putovanje zrakoplovom.'

HBO Max Izvor: Društvene mreže / Autor: HBO Max

Prvu sezonu serije činit će ukupno devet epizoda koje će se emitirati svaki tjedan do sredine ožujka. Domaće gledatelje posebno će oduševiti što će iza šeste epizode stajati Jasmila Žbanić, bosanskohercegovačka redateljica poznata po nagrađivanom filmu 'Quo vadis, Aida?'.

  • +7
Serija 'The Last of Us' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HBO