'WONDERS OF CROATIA'

Serija o Hrvatskoj kreće u osvajanje svijeta

15.08.2012 u 09:02

Bionic
Reading

U utorak navečer u Spa&Sport Resortu Sveti Martin održana je pomalo neuobičajena premijera serijala 'Wonders of Croatia' koji autorski potpisuje novinarka i producentica Ashley Colburn

Nakon što je 2010. godine za svoju reportažu iz Hrvatske 'WOW Croatia' nagrađena Emmyjem, najprestižnijom nagradom američke televizijske struke, Ashley je postala

velika promotorica Hrvatske u svijetu. 'Wonders of Croatia' njezin je novi projekt u Hrvatskoj, a serijal je sniman u sedam hrvatskih regija te se uskoro očekuje emitiranje na HTV-u u formi sedam jednosatnih epizoda. Na premijeri u Svetom Martinu prikazana je skraćena verzija serijala, čiji je sadržaj sumiran u film u trajanju 70-ak minuta. Na premijeri, koja je održana pod vedrim nebom, u vrtu prekrasnog Hotela Golfer, okruženog bazenima, golf terenima i bujnim zelenilom, uzvanici su, među kojima i hokejaši Medveščaka (naime, hokejaška euforija koja je zahvatila Hrvatsku posebno je obrađena u Ashleyjinu filmu), bivši rukometni reprezentativac Vlado Šola,

kao i SDP-ovac Davor Bernardić, uživali su u šarmantoj, duhovitoj i na trenutke romantičnoj slici Hrvatske kakvu će u svijet poslati Ashley Colburn.

Inače, Ashley Colburn tri mjeseca snimala je putopisni serijal 'Wonders of Croatia' u kojemu kroz sedam nastavaka predstavlja hrvatske ljepote obuhvaćajući sve hrvatske regije od Središnje Hrvatske, Slavonije, Istre, Kvarnera do Dalmacije. Na premijeri smo imali priliku vidjeti kratke isječke iz svakoga od njih, u kojima Ashley putujući Hrvatskom nastoji upoznati lokalne običaje i ljude te se sama okušati u raznim aktivnostima, od kušanja vina i branja maslina, do pravljenja rakije i jahanja magaraca. Njen pristup je opušten i šarmantan, a rezultat često iznenađujuće duhovit i zabavan.

HRT je njenu seriju već otkupio i na programu će se naći za dva tjedna, od 28. kolovoza, kada će biti prikazana prva epizoda u terminu od 18:35 sati.

Kako je naglasio predstavnik HRT-a Igor Medić, to je prilika za Hrvate da vide kako nas percipira američki filmaš, ali i prilika za promociju zemlje. 'Mogu razumjeti Ashley koja se na prvi pogled zaljubila u Hrvatsku. I meni se to dogodilo, uz jednu razliku - ja sam ostao. Možda će i ona', istaknuo je u šali Thomas Temmel, generalni direktor Spa&Sport Resorta Sveti Martin, koji je napomenuo kako su zahvaljujuć Ashleynom Emmyjem nagrađenom prilogu mnogi čuli za Hrvatsku.

Sama autorica bila je oduševljena reakcijama zadovoljne publike pa je najavila da će možda uskoro ponovo osvojiti Emmyja i tada naučiti malo bolje hrvatski.

Dvadesetpetogodišnja novinarka i producentica zahvalila je i hrvatskim medijima koji prate njezine aktivnosti, a serijal 'Wonders of Croatia' osmišljen je kako bi na zanimljiv i drugačiji način promovirao domaće destinacije. Ashley je nedavno primila drugu nagradu Zlatna Penkala za poseban doprinos medijskoj promociji Hrvatske na tržištu SAD-a za putopis 'TAKEOFF s Ashley Colburn, epizoda o Hrvatskoj' koji je samo na Wealth TV- u vidjelo preko 20 milijuna kućanstava. To je bila njena druga reportaža o Hrvatskoj, pa se možemo nadati da će solidan uspjeh postići i njen treći i sveobuhvatni serijal 'Wonders of Croatia' koji je snimljen s hrvatskom ekipom, a Ashley ga je montirala i završila u SAD-u te je najavila da će biti prikazan u cijelome svijetu.