INTERVJU

Saša Antić: 'Mislim da nitko ne smije i ne može oduzeti slobodu kretanja, to je neka zadnja granica, koja je ustvari uspostavljena zakonom i zove se zatvor'

13.12.2020 u 16:20

Bionic
Reading

Član splitske grupe TBF, kao solo umjetnik Alejuandro Buendija za vrijeme karantene dovršio je treći samostalni album 'Škrinja', koji je za kraj godine donio dozu optimizma, a kritičari su ga već proglasili 'najboljim domaćim albumom u koronasezoni'. S bardom domaćeg rapa i jednim od ponajboljih domaćih kantautora Sašom Antićem za tportal smo razgovarali o njegovu novom uratku i o ovim ludim vremenima te pogledali prema budućnosti

Pun društvene tematike, humora i raznih promišljanja, njegov album 'Škrinja' pravo je feel good glazbeno blago u ovim pandemijskim vremenima. Riječ je o kolekciji pjesama koje su posljednjih pet godina ostale sa strane, odnosno nisu legle TBF-u. Kako je došlo do zamrzavanja koncertnih aktivnosti i budući da TBF nije radio svojim uobičajenim ritmom, Saša Antić iliti Alejuandro Buendija odlučio se pozabaviti tim pjesmama, a dogodilo se i nekoliko novih skladbi. Radiofoničan i žanrovski raznolik uradak još jednom je potvrdio Sašinu važnu ulogu na domaćoj sceni.

Izvor: Društvene mreže

Kritike novog albuma su tu. Svi su oduševljeni materijalom. Kao da je publika jedva dočekala vaš novi uradak jer znaju da donosi kvalitetan sadržaj u ova teška vremena. Stvaraju li vam svi ti hvalospjevi pritisak u svemu budućem što radite?

Pohvale uvijek gode, ali ne stvaraju mi pritisak, kao ni loše kritike. Reakcija javnosti, i kritičara i publike, ustvari je dio procesa kad kreacije izlažeš u javnost. Kroz te reakcije nekad dobiješ nove uvide i spoznaje o onome što radiš, pa tako ustvari upoznaješ sebe. Kreacija je uvijek i komunikacija umjetnika sa svijetom, tako da je bitna ta interakcija.

Koje su i kakve teme novih pjesama, za one koji nisu još nijednu dosad čuli.

Ima svega i svačega i najbolje da onaj koga zanima, a nema Spotify ili Deezer, zaviri na Youtube, tamo su sve pjesme.

Koliko su publici i novim generacijama važni tekstovi, a koliko glazba i energija koje nude glazbenici?

Ovisi naravno kako kome, ja volim glazbu u kojoj su glazba i tekst u balansu, nebitno je li to komercijalno ili alternativno i opskurno. Bitna je i energija, odnosno prije svega imidž, znači vizualni dojam.

Koliko na vas i vaše stvaralaštvo utječu knjige koje ste pročitali?

Od malih nogu volio sam čitati, volim i dandanas, tako da su pročitane knjige, spoznaje i uvidi prilikom čitanja sigurno utjecali na moje razmišljanje i formiranje stavova.

Spotovi su vam uvijek vrh. Tko je ekipa s kojom radite i kako ste se našli?

Zadnje spotove radili su mi Šime Šitum (Čepič, Mr Right i Kornjača) i Dragan Đokić (Gang Bang), to je ekipa iz Splita s kojom mi je veliki gušt raditi, na istim smo valnim dužinama i zabavljaju nas slične stvari, tako da je užitak surađivati s njima. Ideje za spotove bile su njihove, ja sam samo trebao odglumiti.

Što je ono što vam predstavlja glazbeni izazov, a voljeli biste isprobati u narednim skladbama, albumima?

Imam nekoliko ideja koje bih volio realizirati, a čut će se sljedeće godine, ne bih još o tome.

  • +6
Saša Antić Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Smatrate li da je dužnost glazbenika, umjetnika i drugih ljudi s utjecajem da se izjasne oko političkih i drugih aktualnih pitanja?

Nije, to je na svakome pojedinačno. Osobno trenutno želim podijeliti s javnosti neke svoje stavove o temama za koje mislim da su bitne i koje sam uspio formulirati u smislene rapove, tako da je ovaj album na neki način moja osobna karta.

Pandemija je dovela do izvanrednog stanja. U Hrvatskoj je zamalo prošao zakon o nadziranju kretanja stanovništva preko mobitela. Gdje vidite granicu koja se ne smije prijeći u smislu zatiranja ljudskih sloboda?

Mislim da ti nitko ne smije i ne može oduzeti slobodu kretanja, to je neka zadnja granica, koja je ustvari uspostavljena zakonom i zove se zatvor.

Možete li se ponekad isključiti od svega, odnosno uspijete li se ponašati po principu 'ništa mi neće ovi dan pokvarit'?

Mogu ponekad, i to kratko, ta je pjesma i nastala iz želje za tim jednim danom u kojem ne moraš ništa i kad možeš ugasiti mobitel i struju.

Kao i za sve koji su u glazbenoj industriji, 2020. godina i za vas je bila sve samo ne regularna. Kako biste se osvrnuli na trenutnu situaciju iz privatne i poslovne perspektive?

Poslovno katastrofa, a privatno se ne damo, zdravi smo i živi i vjerujem da mi ova 2020. neće ostati u traumatičnom sjećanju.

Kako vam se sviđaju virtualni koncerti kojima muzičari pokušavaju nastaviti svoj život pred publikom, pa makar i online?

Nisam još nijedan pogledao, ali sigurno se to da pristojno odraditi, još ako netko ima veliki ekran i velike zvučnike, doživljaj je zagarantiran.

Izvor: Društvene mreže

Što nas čeka kad sve ovo prođe? Kako će izgledati to novo normalno? Kao legendarni stih 'Tu, du, du, nema nam pomoći' ili ima razloga za optimizam?

Naravno da ima, postoje i tablete za optimizam, a mislim da će se uskoro moći kupiti i bez recepta. Šalim se malo, ali što da vam kažem? Čovjek prije svega treba paziti na svoje tijelo, zdravlje i imunitet, smanjiti slatko i masno, kretati se, pročitati tu i tamo koju knjigu i biti pristojan sa susjedima. Onda raste i optimizam.

Obiteljski ste čovjek i otac dvojice sinova. Hvata li vas općenito strah od budućnosti? Hoće li se ikad iskorijeniti strah, mržnja i podjele koji generiraju uvijek nove sukobe?

Vjerujem da hoće, mislim da je svrha čovječanstva da se izmiješaju sve rase i u trenutku u kojem se rodi dijete koje će u sebi imati jednak omjer svih zemaljskih gena, ovaj će eksperiment završiti.