VRIJEDILO JE

Renata i Toni Kukoč: Njihova ljubavna priča rodila se još u školskim klupama, a u braku su već 35 godina

13.09.2021 u 13:26

Bionic
Reading

U Ameriku je stigao još 1993. i svoj novi život započeo u Chicagu. Ondje živi i danas, iako se u Hrvatsku i dalje redovito vraća i to u društvu voljene supruge Renate, s kojom je u braku čak 35 godina, a ljubav je planula u školskim klupama, još u trećem razredu srednje škole

Glavna tema svih svjetskih medija proteklih dana naš je Toni Kukoč, kojem je proteklog vikenda dana čast da napokon uđe u Košarkašku kuću slavnih u Springfieldu, a uveo ga je u nju jedan od najboljih košarkaša svih vremena i njegov suigrač u Chicago Bullsima Michael Jordan. Chicago Bullsi su ga nominirali još 2014. godine, a Kukoč je ušao iz osmog pokušaja i postao peti Hrvat koji ima svoje mjesto u toj kući nakon Krešimira Ćosića 1996. godine, Dražena Petrovića 2002. godine, Mirka Novosela 2007. i Dine Rađe 2018. godine.

Tom prilikom održao je govor, koji je potrajao sedam minuta, a poseban trenutak bio je onaj u kojem je zahvalio obitelji koja ga je bodrila iz publike - roditeljima, sinu Marinu, kćeri Steli i svojoj srednjoškolskoj ljubavi, supruzi Renati.

'Najveća hvala ide mojim roditeljima, ocu Anti, majki Radojki i sestri Sandri, za velike žrtve i stalnu ljubav i podršku, mojoj djeci, sinu Marinu i kćeri Steli, volim vas i ponosan sam na vas, mojoj supruzi, srednjoškolskoj ljubavi, znamo se jako dugo, bila si sa mnom od početka, u svim usponima i padovima, sve smo prošli zajedno. Volim te', poručila je košarkaška legenda, na što mu je Renata uzvratila poslanim poljupcem.

Ljubavna priča Renate i Tonija Kukoča počela je davno, u srednjoj kemijskoj školi u koju su oboje išli. Iz tog perioda njihove ljubavne veze postoji i intervju za časopis Ćao iz 1990. godine, dok je još igrao u Jugoplastici, a tada su on i Renata već bili više od dvije godine u vezi. Na pitanje novinara je li i u mlađim danima izazivao takvu pozornost kod djevojaka, duhovito je rekao:

‘Kao klinac?! Pa, da budem iskren, to me tada baš i nije pretjerano zanimalo. Točnije, zanimale su me djevojke - i tada i sada - ali mora se priznati da je sve bilo mnogo, mnogo drukčije... Doduše, sad sam malčice pod bravom, tj. imam djevojku, a kad se to kaže, onda i sami znate koliko je sati... (smijeh).’

Tada je otkrio i kako ljubav utječe na njegov sportski život: ‘Nekoliko puta se dogodilo da sam se, neposredno pred utakmicu, posvađao s Renatom i da sam baš tada igrao izuzetno dobro te sam joj u šali govorio: ‘Eto, vidiš, kako mi dobro ide čim se posvađam s tobom.’ Međutim to zaista nema nikakve veze…’

  • +10
Renata i Toni Kukoč Izvor: Pixsell / Autor: Nino Strmotic/PIXSELL

Nakon vjenčanja im se 1992. rodio sin Marin, a 1998. dobili su i kćer Stelu, koji danas s roditeljima žive u Chicagu. U taj grad došli su 1993. godine, kada je Kukoč kupio kuću u elitnom predgrađu Highland Park, u kojem mu je dug niz godina prvi susjed bio upravo Michael Jordan. Prodali su je 2020. godine i preselili se u novu.

Stela je bivša odbojkašica, danas trenerica odbojke, a završila je Sveučilište Miami i trenutno je na magisteriju na Sveučilištu Roosevelt.

S druge strane, Marin Kukoč završio je jedno od najprestižnijih američkih sveučilišta, (Ivy League) University of Pennsylvania. Poput sestre, bavio se sportom, no odabrao je, očekivano, košarku te ju je igrao u srednjoj školi i na fakultetu, ali ju je nakon ozljede morao napustiti. Nakon završenog elitnog fakulteta u Philadelphiji Marin danas živi i radi u Chicagu.

‘Djeca su se navikla na američki život, obožavaju Chicago, a u međuvremenu smo supruga, sin i ja dobili državljanstvo, koje je Stela dobila rođenjem’, otkrio je prije nekoliko godina Toni Kukoč te s obitelji svake godine dolazi u Split i obilazi otoke.

No Amerika je sada njihov dom iako mu se život ondje nije svidio iz prve: ‘Svidio mi se taj njihov način života, ta dinamika koju non-stop osjećaš oko sebe; svi su u pokretu, svi nekamo jure, sa svih strana dopire muzika… Vrlo brzo postaneš sastavni dio tog ritma, te atmosfere… Međutim ipak ne bih volio provesti više od petnaestak dana ondje… Mislim da duže nikako ne bih mogao izdržati jer je Amerika tako daleko, a ja sam previše vezan za moj Split.’

Ipak, nikada nije krio to da sanja o povratku u rodni grad, što je prije godinu dana potvrdio i za Večernji list: 'Da se mene pitalo, ja bih otišao, no djeca su se vezala za školu i školske prijatelje pa sam zapravo više od pola života proveo u Chicagu. Naša djeca Marin i Stela sada su odrasli i zaposleni ljudi. Stela ima 23 godine i radi kao profesorica u jednoj školi za djecu s posebnim potrebama, a završit će psihologiju. Marin je 27-godišnjak koji radi kao programer, a supruga radi u dekoraterskoj trgovini. Ja bih u Splitu možda i mogao provesti četiri-pet mjeseci ako bi Bullsi ispadali iz doigravanja, no ne želim biti pet mjeseci odvojen od djece.'