Rat u legendarnom bendu

Nekadašnji bubnjar osnovao svoju Crvenu jabuku: 'Imat ćemo pjevača koji ne mrmlja, nego pjeva'

13.06.2023 u 17:32

Bionic
Reading

Već dulje vrijeme u glazbenim krugovima se priča o velikim problemima s bivšim članovima grupe i pjevača Dražena Žerića Žere. Razlog su neisplaćeni honorari za desetke koncerata, a sve je završilo i na sudu

'Bit će to moja, naša, bolja Crvena Jabuka', poručio je za Jutarnji list bubnjar i suosnivač Crvene jabuke, Darko Jelčić Cunja, koji je 2017. godine napustio grupu zbog financijskih razloga baš kao što je to učinilo više članova tijekom posljednjih godina.

Kako je rekao, na sudovima diljem Hrvatske vodi se više postupaka protiv pjevača Dražena Žerića Žere, koji je postao vokalist grupe nakon pogibije pjevača Dražena Ričla. Jelčić je sada odlučio osnovati novi bend, 'Cunja i Crvena Jabuka', i to u kanadskom Torontu gdje živi dugi niz godina.

Objasnio je da je dugo vremena mnogo njih u sastavu bilo nezadovoljno. 'Nismo dobivali honorare, a Žera se okrenuo nekom gotovo narodnjačkom zvuku, recimo pjesma Jazz ba, koje nisu nimalo u duhu benda kojeg su ljudi godinama voljeli. Ali, eto, radili smo, očekujući da će se stvari promijeniti. Onda sam 2017. odlučio da je suradnji došao kraj', ispričao je bubnjar. Naglasio je da su došli do brojke od više od pedeset neplaćenih gaža. Žerić bi naplatio koncerte, ali on kune nije vidio. Nekad bi im naknada bila 500, 700, 1000 eura, a Žerić je to smanjio, a ni to nije plaćao.

Istaknuo je kako je u sastavu Žerić čitavo vrijeme bio samo pjevač, te da nije sudjelovao u kreativnim procesima ali i da su jedan od najdugovječnijih bandova na ovim prostorima, uz njega osnovali još pokojni Dražen Ričl te Zlatko Arslanagić koji je napisao većinu svevremenskih hitova Crvene Jabuke.

Novi bend već ima ugovorene brojne koncerte. Već početkom rujna ugovoren je nastup u Rock Pileu u Missisauggi, predgrađu Toronta, a turneja po BiH, Srbiji i Hrvatskoj je planirana za početak iduće godine. Kazao je kako nitko od osnivača benda zapravo nije vlasnik autorskog prava na ime sastava osnovanog 1985.

Ispričao je da je u nekom trenutku kad je bio menadžer benda pokušao stvari staviti 'pod kontrolu' no da je Žerić odlučio da će 'marketinška agencija njegove supruge preuzeti poslovanje, s čime su se drugi članovi banda u dobroj vjeri složili'. No, kako piše Jutarnji list, to je rezultiralo s više sudskih tužbi. Njegova Crvena jabuka imat će prijeratni ritam. te kaže da im je drago što će 'imati pjevača koji ne mrmlja, nego pjeva'.