najčešće su bili u Top 10

Prisjetili smo se izvođača koji su prije rimskih rokera proslavili Italiju na Eurosongu, a neke od pjesama postali su evergrini koje još uvijek rado slušamo

30.05.2021 u 19:18

Bionic
Reading

O ovogodišnjim pobjednicima u Roterdamu, rock grupi Måneskin, već se sve zna. Od toga da su svojedobno svirali i na ulicama Rima, na kojima su bili pravi hit, preko značenja njihovog imena i diskografskih izdanja, do turneje po Italiji na koju se uskoro spremaju, a za koju je dosad prodano preko 60 tisuća ulaznica. Energičan mladi tim učinio je svoju zemlju domaćinom sljedeće godine, no prisjetili smo se onih koji su prije njih proslavili Italiju na tom najvećem televizijskom glazbenom natjecanju na svijetu

Mnogima nije poznato to da je upravo Italija bila jedan od osnivača Eurosonga, sudjelujući u prvom izdanju 1956. godine, ali je i zemlja odgovorna za čitav format Eurovizije. Naime Eurosong je nastao upravo po uzoru na kultni talijanski Sanremo, festival koji je svoje prvo izdanje imao 1951. godine. Od 1956. Italija je sudjelovala na Eurosongu 46 puta, a s povremenim pauzama od natjecanja ostvarila je jako dobre rezultate jer je najčešće bila u prvih 10.

Najgori plasman ostvarili su 2014., kada se Emma s pjesmom 'La mia città' našla na 21. mjestu, a najmanji broj bodova (0 bodova) dobili su 1966., kada je nastupio Domenico Modugno sa skladbom 'Dio, come ti amo'.

Poznatija imena koja su još nastupala bila su Anna Oxa, In Volo, Al Bano & Romina Power, a neke od talijanskih pjesama izvedenih na Eurosongu poput 'Nel blu dipinto di blu (Volare)', 'Gente di mare' i 'Fiumi di parole' postale su evergrini.

Domenico Modugno: Nel blu dipinto di blu (Volare) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Domenico Modugno izveo je 'Nel blu dipinto di blu (Volare)', pjesmu koja je kasnije postala sinonim za talijansku glazbu, 1958. godine. Osvojila je treće mjesto, a morala je biti dva puta interpretirana zbog tehničkih problema. Naime za vrijeme prijenosa određeni broj zemalja nije ju mogao čuti pa ju je Domenico morao izvesti još jednom nakon svih natjecatelja. Postala je velikim hitom, a to je i dandanas i mnogi pjevači su je prepjevali. Na proslavi 50. godina Eurosonga pjesma je završila na drugom mjestu, iza legendarne grupe ABBA i njihove pjesme 'Waterloo'.

Duo Jalisse s pjesmom 'Fiumi di parole' nastupio je 1997. godine i osvojio četvrto mjesto sa 114 bodova. Riječ je o skladbi koja je prije odlaska na Eurosong pobijedila na Sanremu, a danas se rado pjeva i vrti na radiopostajama.

Jalisse: Fiumi di parole Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pjesmu 'Gente di mare' izveli su Umberto Tozzi & Raf 1987. godine. Tozzi je svojedobno za Novi list ispričao da mu je ta skladba donijela puno zadovoljstva te kako su oni i Raffaele Riefoli uspjeli realizirati predivan nastup na Eurosongu u Bruxellesu osvojivši treće mjesto.

Umberto Tozzi & Raf: Gente di mare Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Gigliola Cinquetti

Prva je 1964. godine (točnije 21. ožujka u Kopenhagenu) proslavila Italiju tada 16-godišnja Gigliola Cinquetti. Po zakonima svoje zemlje nije se smjela pojaviti u programu nakon ponoći, što je organizatorima zadalo prilične muke. Odnijela je gotovo tri puta više glasova od drugoplasiranog s pjesmom 'Non ho l'età'. Naredne godine natjecanje je održano u Napulju.

Izvor: Društvene mreže

Toto Cutugno

Zatim je 1990. Toto Cutugno pobijedio na Eurosongu s pjesmom 'Insieme: 1992', a natjecanje je sljedeće godine održano u Rimu. Dvoje talijanskih pobjednika, Toto Cutugno i Gigliola Cinquetti, preuzelo je uloge prezentera. Inače, kada je Cutugno shvatio da je pobjednik Eurosonga 1990., polio se vodom te mu se boja s kose počela ispirati, pa ju brže-bolje zaklonio jaknom koju je nosio i tako izveo pobjedničku pjesmu na kraju natjecanja.

Izvor: Društvene mreže

Måneskin

U početku je bilo je upitno hoće li uopće sudjelovati ove godine na Eurosongu, jer pandemija je satrla Italiju. A onda su potpuno neočekivano skočili na prvo mjesto na kladionicama i odnijeli pobjedu. Time se Eurosong prvi put nakon 31 godine vraća u Italiju. Ostvarili su najbolji rezultat od povratka Italije na ovo natjecanje od 2011. godine i drugi najbolji rezultat u povijesti nakon 1991. godine, kad se Eurovizija održavala u Italiji. Inače, ovogodišnje finale Eurosonga, emitirano na Raiju 1, pratilo je četiri i pol milijuna talijanskih gledatelja.

  • +5
Pobjednici Eurosonga Måneskin Izvor: Profimedia / Autor: Sander KONING / AFP / Profimedia