'HLADNI RAT'

Poljski film sniman u Splitu osvojio nominaciju za nagradu Oscar

22.01.2019 u 18:56

Bionic
Reading

Film 'Hladni rat' Pawela Pawlikowskog, crno-bijela ljubavno-politička priča dijelom snimana i u Splitu, koji je trijumfirao na dodjeli Europskih filmskih nagrada i dobio nagradu za režiju na festivalu u Cannesu, osvojio je i nominaciju za američku filmsku nagradu Oscar

Cijenjeni poljski redatelj natjecat će se za svog drugog Oscara (prvog je dobio 2014. za film 'Ida') u konkurenciji s libanonskim filmom 'Capernaum' (Nadine Labaki), njemačkim 'Never Look Away' (Werk ohne Autor) Floriana Henckel von Donnersmarcka, meksičkim 'Roma' Alfonsa Cuaróna (osvojio Zlatnog lava) i japanskim 'Obiteljske veze' Hirokazua Kore-ede (dobitnik Zlatne palme).

Film je nominiran za Oscara i u kategoriji najboljeg redatelja, kao i za fotografiju (Łukasz Żal).

Cold War - Cannes award winning drama | Film4 trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Na 'Hladnom ratu', poljsko-francusko-britanskoj koprodukciji radilo je dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca, među kojima su glumci Dražen Šivak i Slavko Sobin, a servisni producent bila je zagrebačka Kinorama.

U kategoriji animiranog filma nominirani su hit nastavci 'Izbavitelji 2' Brada Birda, 'Krš i lom 2' Richa Moorea te 'Mirai no Mirai' Mamorua Hosode, 'Spider-Man: Novi svijet', kao i 'Otok pasa' proslavljenog redatelja Wesa Andersona, prikazan na prošlogodišnjem Animafestu - Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu.

  • +20
Svečano otvorenje Animafesta u kinu Europa Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Na Animafestu su prikazani i filmovi nominirani za kratkometražnu animiranu kategoriju 'Životinjski porivi' David Finea i Alison Snowden i 'Kasno popodne' Louise Bagnall, a za Oscara se natječu još 'Bao' Domee Shi, 'One Small Step' Andrewa Chesworth i Bobbyja Pontillasa i 'Weekends' Trevora Jimeneza.

Publika prošlogodišnjeg ZagrebDoxa imala je prilike vidjeti na velikom platnu vidjeti i za Oscara nominirani film 'O očevima i sinovima' sirijskog redatelja Talala Derkija, koji je bio gost zagrebačkog festivala na kojemu je osvojio Veliki pečat kao najbolji u međunarodnoj konkurenciji.

  • +17
Svečana dodjela nagrada festivala ZagrebDox Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Ovogodišnji pak ZagrebDox donosi još jednu oskarovsku nominaciju - 'Minding the Gap', debitantski film mladog američkog autora Binga Liua o mladim skejterima na životnim prekretnicama koji je dosad osvojio 48 nagrada na prestižnim svjetskim festivalima.

U dokumentarnoj kategoriji natječu se još 'Free Solo' Elizabeth Chai Vasarhelyi koji prati sportskog penjača Alexa Honnoulda u misiji osvajanja planinskog vrha El Capitan bez zaštitne opreme, 'Hale County This Morning, This Evening' RaMell Ross o životu Afroamerikanaca u Alabami i 'RBG' Betsy West i Julie Cohen o američkoj sutkinji Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg.