DON'T GIVE UP

Pjesma koja je svirala na sprovodu Matthewa Perryja obilježila je njegov život, a nije krio koliko mu znači

04.11.2023 u 18:16

Bionic
Reading

Neprežaljeni Chandler Bing iz 'Prijatelja', glumac Matthew Perry pokopan je na groblju Forest Lawn na Hollywood Hillsu, a od njega su se voljeni oprostili uz pjesmu 'Don't Give Up' Petera Gabriela i Kate Bush - pjesmu koja mu je, prema vlastitim riječim,a obilježila život i budila nadu i u najtežim trenucima

Zvijezda Prijatelja', Matthew Perry, preminuo je 28. listopada u dobi od 54 godine, a a 3. studenog je pokopan na privatnoj ceremoniji kojoj su prisustvovali samo obitelj i najbliži prijatelji, među kojima su bile i kolege iz serije koja ga je proslavila Courtney Cox, David Schwimmer, Lisa Kudrow, Jennifer Aniston i Matt LeBlanc.

Nakon njegove smrti, osnovana je nova zaklada Matthew Perry Foundation za pomoć ovisnicima u njihovom oporavku. Perry je bio otvoreni zagovornik pomoći ljudima koji se bore s ovisnostima, jer je i sam prošao kroz ovisnost o alkoholu i opijatima i to čak 15 puta. Zaklada je obećala da će nastaviti s Perryjevim radom 'pomaganja drugima koji se bore s bolešću ovisnosti' i obećala je 'poštivati njegovu ostavštinu'.

  • +5
Sprovod Matthewa Perryja Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U prošlogodišnjem intervjuu tijekom promocije knjige 'Friends, Lovers and the Big Terrible Thing' govorio je o tome kako bi volio da ga pamte. 'Kad umrem, ne želim da 'Prijatelji' budu prva stvar koja se spominje. Želim da pomaganje drugima bude prva stvar koja se spominje i živjet ću do kraja života dokazujući to. Ovisnost je previše moćna da bi je itko mogao pobijediti sam. Ali zajedno, dan po dan, možemo je pobijediti', rekao je Perry prije smrti.

U tom istom intervjuu Perry je otkrio i koja je pjesma soundtrack za njegov život, a riječ je o 'Don't Give Up' Petera Gabriela i Kate Bush. 'Kad se potpisujem u knjigu, uvijek stavljam 'ne odustaj', jer ne treba odustati', rekao je Perry, a uz tu pjesmu od glumca su se zauvijek oprostili njegovi najbliži.

Peter Gabriel - Don't Give Up (ft. Kate Bush) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Matthew Perry jedan je od mnogih koji su spas pronašli u hitu iz 1986., a poznata je izjava Eltona Johna da mu je ova pjesma ‘spasila život’ i pomogla da se otrijezni.

Balada Petera Gabriela uz predivan glas Kate Bush bila je 'pojas za spašavanje' mnogima u najtežim životnim trenucima. Kad je Gabriel razmišljao o prikladnim partnerima s kojima bi napravio duet za 'Don't Give Up', imao je na umu najpoznatiju osobu iz svijeta country glazbe - Dolly Parton. Pjesma je naime inspirirana fotografijama Velike depresije koje je snimila fotoreporterka Dorothea Lange, rođena u Hobokenu, na čijim se crno-bijelimportretima siromašni radnici migranti u Kaliforniji prepuštaju zvuku američke roots glazbe. Parton, rođena kao jedno od 12-ero djece rođene u jednosobnoj kolibi u ruralnom dijelu Tennesseeja, znala je sve o siromaštvu, a i sama je u svojim pjesmama na dirljiv način progovarala o toj temi. Iako se činilo da je idealna osoba za taj duet, postojao je samo jedan problem - Dolly nikad nije čula za Petera Gabriela.

  • +23
Matthew Perry Izvor: Profimedia / Autor: © John Wells Productions / WARNE / AFP / Profimedia

Gabriel je stoga potražio pomoć svoje dobre prijateljice Kate Bush. 'Ona je zapravo dovedena kao glumica, da igra ulogu i predstavlja taj dio pjesme. I ne mogu zamisliti da itko to može napraviti bolje od ovoga. Bila je poput anđela i učinila je to fantastično', rekao je Daniel Lanois, koji je koproducirao pjesmu.

'Don't Give Up' napisana je u vrijeme visoke nezaposlenosti u Britaniji i usred štrajka rudara, a zapravo priča priču o ekonomskom obespravljenju s dva gledišta. U stihu pjesme, koji je snimio Peter Gabriel, opisuje kako ga razdire nezaposlenost dok ga u refrenu Kate Bush uvjerava da ne odustaje jer će i ovo proći. Gabriel pjeva o selidbi iz grada u grad u nadi da će pronaći posao – 'za svaki posao, toliko ljudi, toliko ljudi koji nikome ne trebaju' – i o razmišljanju o samoubojstvu dok stoji na mostu i gleda dolje. Kao odgovor, Kate Bush mu kaže da kada vremena postanu teška, možeš se osloniti na nas, nemoj odustati, molim te ne odustaj.

  • +5
Matthew Perry kao Chandler u seriji 'Prijatelji' Izvor: Profimedia / Autor: WARNER BROS. TELEVISION - Album / Album / Profimedia

'Vladala je prilično velika nezaposlenost u Britaniji pa sam pomislio da ću pokušati to uključiti. I na neki način se poruka Don't Give Up činila kao emocionalna središnja točka za stihove', rekao je Peter Gabriel. Ponovljene 13 puta, ove riječi snažno odjekuju, a refren koji pjeva Kate Bush dopušta osjećaj nade, ali i zapravo pjesmi pomaže da obuhvati više od navedene teme. To je uostalom i razlog zašto Don't Give Up mnogima budi nadu i u najtežim trenucima.

Peter Gabriel također je izveo pjesmu s Paulom Cole i Ane Brun, Willie Nelson se nadao da će pjevati s Dolly Parton, ali ona je opet odbila ponudu pa se umjesto toga odlučio za duet sa Sinead O’Connor. U verziji izdanoj za dobrotvornu organizaciju Keep A Child Alive, pjesmu su također snimili Alicia Keys i Bono, a na različite načine interpretirali su je The Shadows, Sarah Brightman i Gregorian, The Midway State i Lady Gaga, Pink i John Legend i brojni drugi.