kultna ploča

Piramida ili prizma? Puno prašine se diglo nakon kviza 'Potjera' u kojem je HRT naknadno priznao odgovor natjecatelja. Evo što su rekli autori omota albuma 'The Dark Side of the Moon'

04.11.2021 u 10:44

Bionic
Reading

Zadnja epizoda kviza 'Potjera' i odgovor na pitanje koje se geometrijsko tijelo nalazi u središtu naslovnice albuma 'The Dark Side of the Moon' Pink Floyda izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, a one su bile još burnije nakon što je HRT naknadno odlučio priznati odgovor natjecatelja i dodijeliti mu novac

Podsjetimo, predviđeni točan odgovor bio je prizma, a natjecatelj je nakon lovčeva netočnog odgovora ponudio odgovor piramida, koji mu voditelj Joško Lokas nije priznao.

Međutim na kraju emisije Lokas je obavijestio gledatelje da je ipak natjecatelj pobijedio jer mu je priznat odgovor piramida, a HRT mu se ispričao u priopćenju.

Kako je HRT pojasnio, natjecateljev odgovor isprva nije bio priznat i lovac nije bio vraćen korak unatrag. No naknadno je odgovor priznat pa bi lovcu, uz preostale dvije sekunde, do pobjede nedostajao još jedan korak i samim time premalo vremena za čitanje pitanja i odgovor. Na kraju je pobijedio natjecatelj i osvojio 17.500 kuna.

'The Dark Side Of The Moon' objavljen je 1973. godine i jedan je od najvažnijih albuma u rock povijesti. Čuvenu naslovnicu radio je Hipgnosis, studio koji je s bendom imao još nekoliko suradnji prije i poslije tog albuma, ali i s nizom drugih značajnih izvođača iz tog perioda, poput Led Zeppelina, Black Sabbatha, Genesisa, Wingsa...

O tome što je na omotu albuma, piramida, prizma ili trokut, svjedočili su sami članovi benda i suosnivači Hipgnosisa Aubrey Po Powell i Storm Thorgeson u biografiji o Pink Floydima 'Kad svinje polete' Marka Blakea.

Prema svjedočanstvu Thorgesona, klavijaturist Rick Wright predložio je da se napravi nešto čisto i elegantno s grafikom, a ne fotografijom. Jedne večeri pokazao je Pou fotografiju prizme, kroz koju je prolazila duga, na notnom zapisu.

'Bila je to crno-bijela fotografija, ali kroz prizmu je prolazila obojena zraka koja je izgledala poput duge', kazao je Po.

Njihov grafički dizajner George Hardie rukom je nacrtao prizmu, bijelom olovkom na crnoj pozadini, koja je zatim obrađena u tehnici zračnog kista kako bi je tiskara izdavačke kuće EMI mogla otisnuti.

Pink Floyd Izvor: Profimedia / Autor: JOHN D MCHUGH / AFP / Profimedia

'Čim smo je vidjeli, svi su rekli: 'To je to!' prisjetio se u knjizi basist Roger Waters, a Po je dodao kako im je za odluku trebalo manje od dvije minute, nakon čega su se vratili završavanju albuma. Kad je EMI pristao na izradu preklopne košuljice, Waters je predložio da se iste boje nastave unutra te da se u njih uklopi slika otkucaja srca.

Poslije toga Thorgeson je odlučio dodati još jednu prizmu s unutrašnje strane. Nakon što je im je EMI odbio zahtjev da u ploču ubace dodatne materijale poput naljepnica, ipak su pristali na to da im plate put u Egipat kako bi mogli fotografirati piramide koje se našle unutar omota albuma.

Sve ostalo je povijest. 'The Dark Side Of The Moon' postao je najprodavaniji album benda, jedan od najtiražnijih u povijesti diskografske industrije i, što je najvažnije, jedan od najznačajnijih albuma u povijesti glazbe.