O TAJANSTVENOM VIRUSU

Ovo sad svi gledaju: Film 'Zaraza' iz 2011. doživljava renesansu zahvaljujući koronavirusu

31.01.2020 u 20:15

Bionic
Reading

Širenje zaraze koronavirusom, koji u Kini odnosi ljudske živote, podignula je popularnost filma 'Zaraza' Stevena Soderbergha na ljestvici servisa iTunes

Film o virusnoj epidemiji koja desetkuje svjetsko stanovništvo, prema pisanju Hollywood Reportera, u utorak se čak našao na listi među 10 najposuđivanijih filmova, a u četvrtak se spustio na 14. mjesto.

Obzirom na jezivu sličnost s trenutnom situacijom oko izbijanja epidemije koronavirusa u Kini, vjeruje se kako bi 'Zaraza' mogla privući još više gledatelja.

Tajanstveni virus iz filma krenuo se širiti u Hong Kongu, otkuda su ga putnici na povratku u SAD donijeli sa sobom i zarazili stanovništvo.

Izbijanje filmske zaraze vezano je uz Beth, lik kojega tumači Gwyneth Paltrow, koja bolest donosi sa sobom kući nakon poslovnog putovanja u Aziju.

Beth umire u roku od 24 sata, a 'Zaraza' nastavlja dramatizirati epidemiju koja do kraja filma odnosi 2,5 milijuna života u Sjedinjenim Američkim Državama i 26 milijuna života širom svijeta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prema informacijama Centra za kontrolu bolesti, stvarna epidemija koja je krenula iz Kine ne bi trebala biti ubojita kao ona filmska, a iako se bolest već pojavila u SAD-u, rizik za Amerikance je vrlo nizak.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do srijede je zabilježeno 6.065 potvrđenih slučajeva oboljelih od koronavirusa sa 132 smrtna slučaja.

Izvan Kine do srijede je potvrđeno 68 slučajeva u 15 zemalja, izvijestio je WHO.

Koronavirus je zapravo izraz kojim je pokriveno nekoliko respiratornih bolesti, u rasponu od prehlade do težih virusa poput SARS-a ili teškog akutnog respiratornog sindroma. Simptomi obično uključuju probleme s disanje, temperaturu, kašalj, glavobolju i grlobolju.