FINALE JE 13. SVIBNJA U LIVERPOOLU

Ovo je deset favorita na Eurosongu: Među njima nema Hrvatske

27.04.2023 u 18:10

Bionic
Reading

Među zemljama s najviše glasova u istraživanjima su Švedska i Francuska dok je Španjolska na šestom mjestu. Bit će to čak peti put da Velika Britanija organizira natjecanje umjesto zemlje pobjednice. Prvi put Britanci su bili domaćini 1960. umjesto Nizozemske, tri godine kasnije (1963.) umjesto Francuske, zatim 1972. za Monako i naposljetku 1974. za Luksemburg

Do finala Eurovizije ostalo je nešto više od dva tjedna. Održat će se 13. svibnja, a Liverpool se sprema za eksploziju posjetitelja. Kako se bliži termin održavanja tog velikog glazbenog spektakla, tako se stanje na kladionicama i u anketama konstantno mijenja. Ovo je deset zemalja koje imaju najveće izglede za pobjedu, donosi Hola.com.

Najveći favorit je Švedska, tj. Lorine Zineb Nora Talhaoui, poznatija kao Loreen, s pjesmom 'Tattoo'. Kladionice kažu da je bivša eurovizijska pobjednica (koja je prije 11 godina s pjesmom ‘Euphoria‘ pobijedila na ovom natjecanju) apsolutni favorit predstojeće Eurovizije. Tema ovogodišnje pjesme stilski je vrlo slična 'Euphoriji', mješavini popa, dancea i trancea.

Izvor: Društvene mreže

Na drugom mjestu je Finska, država koja je osvojila Euroviziju 2006., kada je nastupila heavy metal grupa Lordi s pjesmom 'Hard Rock Hallelujah'. Ove godine Fince predstavlja reper, pjevač i tekstopisac Käärijä, a osvojio je fanove svojom melodičnom himnom 'Cha cha cha'.

Izvor: Društvene mreže

Lani je Ukrajina bila favorit i predviđanja su se obistinila. Kalush Orchestra je pobijedio, no rat s Rusijom spriječio je Ukrajince da organiziraju Euroviziju. Ove godine predstavljaju ih Tvorchi s pjesmom 'Heart of Steel', a ona trenutno zauzima treće mjesto.

Izvor: Društvene mreže

Francuska je na četvrtom mjestu, a predstavlja je La Zarra, pjevačica rođena u Maroku pod imenom Fátima Zahra koja se oduvijek divila Mylèle Farmer i Céline Dion. Dobar dio svoje mladosti živjela je u Kanadi, a pjesma s kojom putuje u Liverpool zove se 'Évidemment'.

Izvor: Društvene mreže

Na petom mjestu na kladionicama nalazi se 20-godišnja umjetnica i skladateljica Alessandra Mel s pjesmom 'Queen of kings' te predstavlja Norvešku. U stihovima govori o tome kako prevladati nedaće i preuzeti kontrolu nad vlastitom sudbinom.

Izvor: Društvene mreže

Blanca Paloma, predstavnica Španjolske, na šestom je mjestu nakon nekoliko tjedana provedenih među prvih pet. Pjevačica će ostvariti svoj san o sudjelovanju na natjecanju uz flamenko pjesmu s primjesama buleríje nazvanu 'Eaea', koja ima vrlo osobno značenje jer je posvećena njezinoj baki.

Izvor: Društvene mreže

Uspješna umjetnica Noa Kirel predstavlja Izrael na Euroviziji. Dobitnica MTV Europe Music Awards 2017. za najboljeg izvođača u svojoj zemlji otpjevat će 'Unicorn', pjesmu koju su napisali izvođači Toy (pobjednik Eurovizije 2018.) i Golden Boy.

Izvor: Društvene mreže

Austriju, koja se nalazi na osmom mjestu, predstavljaju Teya & Salena, koje su prije dvije godine osnovale duo. Pjesma koju donose na natjecanje zove se 'Who the Hell is Edgar?', čiji je stil definiran kao energični pop.

Izvor: Društvene mreže

Deveto mjesto zauzeo je domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo, a taj je zadatak povjeren 25-godišnjoj Mae Muller. Kantautorica se natječe sa skladbom 'I Wrote a Song', a napisala ju je u suradnji s Lewisom Thompsonom i Kareen Poole.

Izvor: Društvene mreže

Na desetom mjestu našao se Marco Mengoni s pjesmom 'Due vite'. Time Italija drugu godinu zaredom šalje povratnika na Euroviziju.

Izvor: Društvene mreže