STIŽE U DOMAĆA KINA

Osvojite poklon paket iz novog film Denisa Villeneuvea 'Dina'

18.10.2021 u 10:14

Bionic
Reading

Listopad je mjesec u kojem započinje svjetski fenomen Dina

Kada bi neupućeni gledatelj u jednom gledanju probavio cijelu filmografiju Denisa Villeneuvea, vjerojatno bi na izlasku iz kina osjetio laganu vrtoglavicu. Očita je njegova sklonost masivnom: krajolici meksičke pustinje u filmu Sicario (2015.), svemirski brodovi koji lebde nad zelenim poljima u filmu Arrival (2016), projekcije divovskih djevojki u filmu Blade Runner 2049 (2017.). No, ne može se poreći njegov afinitet prema suprotnoj strani ovog spektra. Prihvaća tišinu, minimalizam, strogost, možda više nego bilo koji drugi „mainstream” redatelj današnjice.

„Puno sam radio sa scenografom Patriceom (Vermetteom), fokusirajući se na temu izolacije", kaže Villeneuve. „Ideja je bila prenijeti utjecaj pustinje na ljudsku dušu. Mislim da vas ovo ogromno ogledalo koje odražava ljudsko stanje vraća u vašu unutrašnjost."

Villeneuve je dugo razmišljao o svom pristupu romanu iz 1965., koji datira iz dana kada je za njega znanost bila jednako vjerojatna karijera kao i bavljenje filmom. „Knjigu sam otkrio u mladosti. Sjećam se da sam bio potpuno fasciniran njezinom poezijom, onim što je govorila o prirodi. Glavni lik romana „Dina“ je priroda. U to sam vrijeme studirao znanost. Želio sam postati ili redatelj ili biolog. Način na koji je Frank Herbert pristupio ekologiji u svojoj knjizi za mene je bio tako svjež, tako bogat, tako moćan.“

Odabir glumca za kultnog junaka u filmu, Paula Atreidesa, pokazalo se ključnim za Villeneuveovo istraživanje izolacije.

Timothée Chalamet koji utjelovljuje Paula kaže: „Bilo je uzbudljivo glumiti nekoga izgubljenog i sukobljenog u mladosti, ali s mesijanskom sklonošću.”

Uz Paula se ističe mlada djevojka, koja je usredotočena na Paula. To je Chani (Zendaya), jednako kultna junakinja filma „Dina“.

„Uvijek me zanimala znanstvena fantastika. Jako je zabavno doslovno pobjeći u drugi svijet”, kaže Zendaya.

Villeneuve je okružio svoja dva mlada glavna lika brojnom zvjezdanom glumačkom ekipom. Oscar Isaac, Jason Momoa, Stellan Skarsgård, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Dave Bautista i Javier Bardem pomažu u naseljavanju svijeta koji se čini i stranim i poznatim, beskrajnim i intimnim. Cijela ekipa pripremala se mjesecima kako bi što bolje iznijeli svoje likove. Lik Josha Brolina, Gurney Halleck, nije samo vojskovođa kuće Atreides i umjetnik s mačem, on je i pjesnik i svira mali gudački instrument baliset.

Skladatelj Hans Zimmer bio je inspiriran nadzemaljskim izgledom filma te je odlučio da neće u skladanju glazbe za film koristiti poznate instrumente već će „stvoriti" instrumente koji će proizvoditi jednako čarobne zvukove.

Ogromna produkcija ispričat će višeslojnu mega-priču o kolonijalizmu, temi koja je prožeta rasponom ljudske povijesti. Pristup je suptilan, a vizija je jasna. Ovo je rezultat napora nadahnutog redatelja Denisa Villeneuvea, savršeno uravnoteženog na granici između spektakla i tišine.

U prilog kvaliteti ove adaptacije ide i činjenica da je svjetska premijera filma „Dina“ popraćena je osamminutnim ovacijama te mnogobrojnim uzvicima oduševljenja.

Film „Dina“ u distribuciji Blitza u kina stiže pretpremijerno 20.10., a ulaznice možete kupiti već danas online ili na blagajnama kina.

Izvor: Društvene mreže

Čitateljima tportala darujemo jedan poklon paket (2x majicu, 1x kapu, 1x bočicu i 1x vrećicu) iz filma 'Dina', a dobitnik je Igor Pavić.