multitalenti

Osim s mikrofonom, vješti su s kistom: Tko su naši glazbenici sa slikarskim talentom

13.02.2021 u 16:43

Bionic
Reading

Mnogi svjetski i domaći glazbenici svoju su umjetničku svestranost proširili izletom najčešće u slikarstvo i/ili kiparstvo. Svima je poznata legendarna karijera Franka Sinatre kao pjevača i glumca, ali ne znaju mnogi da je uz to bio slikar. Bob Dylan, Paul McCartney, Cat Stevens, David Bowie, Marilyn Manson, Ryan Adams, samo su neki od mnogih koji su osim glazbom postigli divljenje ostavljajući trag na slikarskim platnima. I mi imamo primjere onih kojima je slikanje druga ljubav, a ovo su neki od njih

Damir Urban jedan je od najautentičnijih muških vokala. Dobro se snalazi i u glumi, a još bolje slika. Još kao petogodišnjak hodao je hodnicima Akademije likovnih umjetnosti te ga ljubav prema tom umjetničkom mediju od tada nije napustila. Neko je vrijeme studirao likovnu kulturu te je do sada održao dvije izložbe, a prvu je imao 2006. godine u Opatiji. Njegova djela krase domove njegovih prijatelja, a on sam ima posebnu vezu s njima.

'Čovjek treba imati hobi koji je samo hobi i od kojeg ne zarađuje. Teško bi mi bilo odrediti cijenu radova jer mi predstavljaju više nego što bi im realna cijena vjerojatno bila', svojedobno je izjavio. Prije tri godine poručio je da gotovo više ne slika i da ga glazba u potpunosti ispunjava, krade mu svaki slobodni trenutak te da nema potrebe za izražavanjem u nekom drugom mediju, no sudeći prema zadnjoj objavi na Instagramu, na radost brojnih ljubitelja njegovih radova, vratio se staroj ljubavi.

Osim što je mnogi znaju kao pjevačicu grupe Jinx, Jadranka Ivaniš Yaya je akademska slikarica. Na rubu umjetnosti bavi se s još dva hobija – dizajniranjem nakita te uređivanjem interijera. Njezina majka je likovnjakinja i često ju je vodila na izložbe te usmjeravala i educirala pa se preko nje 'zakačila' na umjetnost.

'Cijeli život crtam i kreiram nešto. Imala sam fazu u kojoj sam htjela na modni dizajn pa mi je mama sugerirala slikarstvo kao neku univerzalnu naobrazbu. U školi primijenjenih umjetnosti nekako sam prihvatila slikarstvo i nastavila s tim na Akademiji. Što sam starija, sve mi je bliže. Kad ne bih slikala i izrađivala nakit, sigurno bih otišla šegrtovati za šustera ili klobučara. To je divno', izjavila je svojevremeno. Uz muziku i slikanje, Yaya je radila likovne radionice za djecu u kreativnom laboratoriju 4 sobe. Nedavno je pak poručila da ju je situacija s pandemijom samo pogurala da radi više i bude još kreativnija. Iza nje su brojne izložbe u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

I legendarni frontmen grupe Psihomodo pop, osim glazbom, svoj je umjetnički duh iskazao slikarskim kistom. Svoje 'mazarije', kako ih naziva, radi od tinejdžerskih dana, a ono što je nastalo od 1988. do 2008. do sada je izložio u više desetaka gradova u Hrvatskoj i okruženju. No za razliku od uobičajenih slikara, Davor Gobac svoje radove ni ne pomišlja prodavati te ih sve ljubomorno čuva. Svoje prvo platno poklonio je Dini Dvorniku. Kako je sam svojevremeno izjavio, likovni uzori su mu Andy Warhol i Disney.

'Slike mi non-stop putuju po izložbama. To su te moje slike koje sam radio u razdoblju od dvadeset godina i ljudi me zovu pa svake godine napravim nekoliko izložbi. Tako je bilo i ove godine. To nisu prodajne izložbe jer da sam prodavao, više ne bih imao te slike', izjavio je ranije za tportal. U njegovu ateljeu, koji je smješten u obiteljskoj kući u Zaprešiću, naslagao je tijekom karantene impresivan broj novih slika. Ispričao je da je proveo izolaciju gotovo bez ikakvih kontakata s vanjskim svijetom, što je rezultiralo s desetak novih umjetničkih djela.

Nesvakidašnje slike i to u vrlo zahtjevnoj i raritetnoj tehnici - vinorelu (tehnika slikanja crnim vinom) - nastaju kad se kista uhvati Marina Tomašević. Poznati kolege poput Tomislava Ivčića, Miše Kovača, Mladena Grdovića i nekolicine drugih samo su jedna od inspiracija našoj pjevačici koja nije akademski obrazovana slikarica, a koja je svojim uradcima oduševila kako glazbenike, tako i publiku. Slika pomoću vina merlot, shiraz, a zna upotrijebiti i plavac.

Njezina slikarska priča počela je još u djetinjstvu, kada je crtala prije svega lica ljudi. Prvi pravi portret napravila je tehnikom olovke s deset godina. Tada je iz revolta potrgala tu sliku jer joj profesorica likovnog odgoja nije vjerovala da je to sama nacrtala. Slikarstvu se vratila 2016. godine. Prije dvije godine njezina slikarska strast odvela ju je i do Londona. Imala je priliku naslikati lady Colin Campbell, poznatu spisateljicu koja je napisala biografije lady Di i Kraljice Majke, te Barbaru Hamilton, slikaricu, i to portretisticu koja slika isključivo kraljevsku obitelj.

Marina je trebala imati izložbu u sklopu svog koncerta u Lisinskom 29. travnja prošle godine, ali zbog korone je odgođen. Njezini radovi zapaženi su i u inozemstvu te za sada, otkrila je za tportal, ima namjeru organizirati virtualnu izložbu na internetskim platformama koje imaju 3D prikaz, popularnima u posljednje vrijeme.

Slikarstvom, i to već dulje vrijeme, vrlo uspješno bavi se i Željko Krušlin Kruška, frontmen grupe Latino. Kad nije posvećen glazbi, vrijeme provodi ispred štafelaja u svom domu te raznim tehnikama crta portrete i aktove, na što su ga potaknule supruge Ivana, novinarka na Radiju Sljeme, i kći Edita, studentica politologije. Prije sedam godina kći ga je zamolila da joj pomogne nacrtati jelena za školu, a on je to učinio na brzinu jer mu se žurilo na tenis. Vidjevši kako crta, Ivana je zaključila da je Željko vrlo talentiran te ga upisala u Centar za likovni odgoj na Rokovu perivoju.

Toliko se zaljubio u crtanje da je umjesto jednom tjedno, kako je bilo dogovoreno, počeo dolaziti svaki dan. Radio je s olovkom, ugljenom i kredom, no najviše mu se svidjelo crtati bijelom pastelom na crnom papiru. Ubrzo je kupio štafelaj i svoj dnevni boravak na mjestu na kojem svjetlo najljepše pada pretvorio u slikarski kutak. Prvu samostalnu izložbu imao je u knjižnici na Savici, drugu u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović na Cvjetnom trgu, u kojoj je postav njegovih radova bio izložen mjesec dana, a treću u Virovitici, u kojoj je imao i koncert grupe Latino.

Uz to što je bio neponovljiv pjesnik, Arsen Dedić bio je talentirani slikar, općenito svestran i osebujan umjetnik. U mnoge zbirke pjesama uključio je i vlastite ilustracije, a povremeno je i samostalno izlagao.