LANA DEL REY

Ona je najveći uzor novoj generaciji pop zvijezda: 'Uvijek sam se osjećala kao starija sestra'

02.10.2023 u 06:02

Lana Del Rey

Izvor: Profimedia / Autor: Mayer/face to face / Face to Face / Profimedia

Bionic
Reading

Proslavljena američka kantautorica i kraljica melankolije ne krije da joj laska to što iz njezinog lika i djela inspiraciju crpe jedne od najvećih pop zvijezda današnjice, poput Olivije Rodrigo i Billie Eilish

Lana Del Rey (rođena kao Elizabeth Grant) čvrsta je u njegovanju vlastite mitologije od 2012. godine i lansiranja debitantskog albuma 'Born to Die' - albuma koji je u to vrijeme podijelio kritičare svojom melankolijom i nedavno ušao u povijesni 500. tjedan obitavanja na Billboardovoj listi 200.

Nedavna 'afera' Waffle House pokazatelj je toga da je priča ove 38-godišnjakinje jednako često pod kontrolom društvenih mreža, medija i njezinih obožavatelja — posebno revne gomile koja iscrpno analizira zalutale fotografije kao i tekstove njezinih pjesama.

'Tajna Lane je u tome da je ona točno ono što jest. Ona je zaista jedna od najvećih tekstopisaca i pjevačica našeg doba, a istovremeno se voli vozikati u svom kamionetu i piti kavu na benzinskoj postaji, što razoruža brojne ljude', kazao je Jack Antonoff, producent Lanina tri studijska albuma.

S objavljenom knjigom poezije i devet albuma, Lana Del Rey priskrbila si je i visokoprofilirane obožavatelje.

Bruce Springsteen, The Boss, nazvao ju je jednom od najvećih američkih tekstopisaca, Billie Eilish pripisuje joj zasluge za promjenu poimanja 'glazbe za žene', Elton John usporedio ju je s Princeom, a 20-godišnja pop sila Olivia Rodrigo odala joj je počast stihovima na svom novom studijskom albumu 'Guts'.

'Lanin rad naučio me koliko sentimentalnost može biti učinkovita u pisanju pjesama. Ona prkosi svim stereotipima o tome kakva bi žena koja piše pop pjesme trebala ili ne bi trebala biti. Ona neprestano pomiče granice i radi posao koji je svjež, avanturistički i neskriveno ženstven', izjavila je o svojoj 38-godišnjoj kolegici Rodrigo.

  • +3
Olivia Rodrigo Izvor: EPA / Autor: CAROLINE BREHMAN

O tome da svojim likom i djelom nadahnjuje nove generacije pop zvijezda, predvođene Rodrigo i Eilish, Del Rey je iskreno progovorila u velikom intervjuu za The Hollywood Reporter, rekavši: 'Budući da su Billie i Olivia tako dobre osobe, to što im predstavljam inspiraciju je j****o super. Jako ih volim i njihovu glazbu. Nije da morate biti dobri da biste bili dobri [u glazbi], no ako ste igrom slučaja dobra osoba i odličan glazbenik, to me uistinu veseli.'

'Glazbenici koje poznajem, bez obzira bili veliki ili mali, pisali bi mi pisma. Uvijek sam se osjećala kao starija sestra gotovo svima koje sam ikada upoznala', priznala je.

Na pitanje je li iznenađena time da je nekoliko njezinih fotografija iza pulta restorana Waffle House izazvalo toliko pažnje, odgovorila je da bi više voljela da se u javnosti stvorio toliki interes za njezinim posljednjim albumom.

Iako se nije namjeravala uključiti u brzu smjenu u Waffle Houseu, nakon sedam dana viđanja istih lica tijekom svog boravka u Florenceu u Alabami, našla se u poznatoj uniformi lanca restorana: plavoj košulji na kopčanje ukrašenoj metalnom pločicom s vlastitim imenom.

Kad je voditelj restorana objavio videoisječak na Facebooku i nakon što se na svim uobičajenim platformama pojavilo nekoliko fotografija s Del Rey u spomenutoj uniformi, priča je uzela maha.

Dakle umjetnica nominirana za Grammyja, koja je prodala 12,3 milijuna albuma, radila je u Waffle Houseu. Glazbeni blogovi i brojni mediji pokušavali su njezinom privremenom radu u poznatom lancu restorana pripisati dublje značenje, spekulirajući o mogućim razlozima veći dio tjedna.

Lanu vežu obiteljske veze sa spomenutim gradom u Alabami, lako sklapa prijateljstva i, kao svatko tko uživa u doručku na američki način, zna da je zalogajnica odlično mjesto da se ubije vrijeme.