ZANIMLJIVOSTI

Od premijere filma prošlo je 27 godina, no ove stvari o 'Forrest Gumpu' rijetki su znali

03.08.2021 u 06:44

Bionic
Reading

Ovog se mjeseca navršava punih 27 godina otkako je prvi puta premijerno prikazan film koji je odmah osvojio publiku, ali i filmske znalce koji su ga nagradili sa čak 6 Oscara. Zahvaljujući filmu i karijera Toma Hanksa i Robin Wright krenula je rasti nevjerojatnom brzinom, a i gotovo tri desetljeća kasnije, neke su stvari i dalje nepoznanica

Tko bi se te 1994. godine nadao da će romantična drama osvojiti toliko srca publike, ali i filmskih kritičara, koji će 'Forrest Gump' nagraditi sa šest Oscara i zbog čega će, u konačnici, isti steći status kultnog filma. Tom Hanks i Robin Wright u filmu su briljirali, a 'Forrest Gump' postao je film koji morate pogledati.

Ovog se mjeseca obilježava 27 godina otkako je film prvi puta prikazan na filmskim platnima, a tim povodom posvećena mu je i jedna od epizoda druge sezone Netflixovog dokumentarca 'The Movies That Made Us'. Upravo tamo otkriveni su i javnosti do sada nepoznati detalji sa snimanja.

Originalni scenarij razlikovao se od filma koji je snimljen

'Forrest Gump' snimljen je na temelju istoimene knjige Winstona Grooma iz 1986. godine, a on je zaslužan i za prvi nacrt scenarija prije negoli je sve uopće i krenulo u produkciju.

Prema njegovom viđenju, Forrest je trebao biti muškarac sa više od 100 kilograma i visok gotovo dva metra. U knjizi je on postao hrvač, odletio je u svemir, a družio se i s orangutanom.

Kako je otkriveno u Netflixovom dokumentarcu, ta je verzija prošla kroz mnoge promjene i nekoliko ih je napisano, prije negoli se svega uhvatio Eric Roth i napisao finalnu verziju te za istu osvojio Oscara za najbolju adaptaciju scenarija.

  • +10
Film 'Forrest Gump' Izvor: Profimedia / Autor: Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia

Mnoge su producentske kuće odbile snimiti film

Warner Bros. je prvi dobio ponudu da snimi film, no, nakon što su 1988. doživjeli uspjeh s 'Kišnim čovjekom', čelnici studija odlučili su da ipak ne žele snimati 'Forrest Gump', smatrajući da su svoje 'apetite' za takvom vrstom filma odradili i da bolje ne mogu.

No, onda je jedan od čelnih ljudi Warner Brosa, Kevin Jones, otišao u Paramount i sa sobom uzeo Rothov scenarij i ostalo je povijest - snimili su film u kojem se život uspoređuje s kutijom punom čokolade i za to osvojili šest Oscara.

Film Forrest Gump Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Hanks i Zemeckies spasili su film kada se željelo od istog odustati

Budžet za snimanje filma bio je tek 55 milijuna dolara, a već i prije početka snimanja, iz Paramounta su željeli ga smanjiti za još 10 milijuna dolara. Tadašnja izvršna direktorica Paramounta Sherry Lansing smatrala je da je film preskup i da se troši nepotrebno, želeći izrezati scene koje su na kraju postale kultne, poput broda sa škampima i rata u Vijetnamu.

No, onda su Tom Hanks i Robert Zemeckies odlučili odreći se dijela svoje plaće, a sve kako ne bi bilo nepotrebnih rezanja u budžetu. Zahvaljujući njima, snimanje je počelo u kolovozu 1993. godine.

Paramount je isto tako predlagao da se poznata Forrestova scena u kojoj trči izbaci jer se približavao krajnji rok kada sve mora biti gotovo. Zbog toga je Zemeckis čak angažirao Hanksovog brata Jima da bude njegov dubler u toj kultnoj sceni, a sve kako bi produkcija mogla paralelno snimati scene i završiti sve na vrijeme.

Zemeckis i Hanks tada su morali raspodijeliti još milijun i pol dolara, a sve kako bi posljednja scena mogla biti snimljena u Dolini spomenika u Arizoni. Zanimljivo je kako je studio doznao u kratkom roku da je Hanksov brat njegov dvojnik i odbili su mu za to isplatiti honorar.