JEDINSTVENA PRILIKA

Obožavatelji serije pripremite se: Kreće velika aukcija predmeta iz Netflixove 'Krune'

09.01.2024 u 23:28

  • +12

Aukcija kostima i predmeta iz Netflixove 'Krune'

Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Bionic
Reading

Više od 450 kostima, scenografija i rekvizita iz nagrađivane Netflixove serije 'Kruna', od 11. siječnja do 5. veljače, biti će izloženo za javnost u londonskoj aukcijskoj kući Bonhams, prije početka aukcije koja se očekuje 7. veljače

Poznata aukcijska kuća smještena u londonskoj ulici New Bond nudi jedinstvenu priliku obožavateljima serije da iz prve ruke dožive trenutke iza kulisa i dive se iznimnom umijeću i kreativnosti njezinog tima.

Među 450 rekvizita, namještaja i kostima izloženih u Bonhamsu posebno se izdvaja haljina inspirirana 'Osvetničkom haljinom' princeze Diane, za koju se procjenjuje da bi na skorašnjoj aukciji mogla dosegnuti cifru od osam do 12 tisuća funti.

Replika kraljičine krunidbene haljine, carskog ogrtača i crvenog krunidbenog ogrtača bit će ponuđena u prodaji s procjenom od 20 do 30 tisuća funti. Rekreacija fasade i ulaznih vrata Downing Streeta broj 10 nudi se u prodaji s procjenom od 20.000 do 30.000 funti, a replika poznatih vrata od kovanog željeza Buckinghamske palače, s procjenom od 6.000 do 8.000 funti.

Jedina svjetska reprodukcija zlatne kraljevske kočije stvorene za potrebe serije na aukciji bi, prema procjenama, mogla biti prodana po cijeni u rasponu od 30 do 50 tisuća funti, dok se reprodukcija krunidbene stolice (Saint Edward’s Chair) procjenjuje za iznos od 10 do 20 tisuća funti.

Prodaja kostima i predmeta iz Netflixove hit serije, koja je ovog prosinca završila emitiranjem šeste sezone, održat će se u srijedu, 7. veljače, a postojat će i internetska aukcija za tristotinjak predmeta koja će započeti nešto kasnije, 11. siječnja, i trajati do 8. veljače na službenoj stranici aukcijske kuće.

Prihodi od prodaje ići će za uspostavljanje programa 'Left Bank Pictures – The Crown Scholarship' na Nacionalnoj školi za film i televiziju (NFTS) koja ima mjesta za obuku diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Ambicija i pažnja posvećena detaljima kostima, rekvizita i scenografije bili su ključni elementi za priznanje koje je Netflixova serija zaradila na dodjeli prestižnih TV nagrada.

Oscarom nagrađeni produkcijski dizajner Martin Childs i njegov tim pomno su rekreirali dvije najpoznatije adrese na svijetu – Downing Street i Buckinghamsku palaču.