KRŠENJE ETIČKOG KODEKSA

O sankcijama za Rendeli odlučivat će Radman

11.09.2013 u 17:04

Bionic
Reading

Nakon što je Etičko povjerenstvo jednoglasno ustvrdilo kako je voditeljica i novinarka Nevena Rendeli prekršila Etički kodeks HRT-a jer je snimila reklamnu kampanju za Arena centar, provjerili smo koje su moguće sankcije te zašto neki njezini kolege zbog kršenja kodeksa ostaju bez angažmana dok drugi prolaze bez ikakvih sankcija

'O mogućim sankcijama odlučuje glavni ravnatelj HRT-a, mi nemamo takve ingerencije. Praksa do sada je bila različita. Za kršenje Etičkog kodeksa neki su kažnjavani opomenama, ili opomenama pred otkaz', rekao je Nikola Kristić, predsjednik Etičkog povjerenstva HRT-a.

Prema mišljenju Etičkog povjerenstva s početka godine, Kodeks je prekršio i Željko Rogošić jer je u biografiji naveo netočne podatke, no on zapravo nije snosio nikakve ozbiljnije posljedice zbog toga. 'Zašto je tako, pitajte glavnog ravnatelja. Trebali bi biti jednaki prema svima, ali to je stvar isključivo poslodavca, povjerenstvo s tim dalje nema ništa', govori Kristić.

Kristić naglašava kako je njihov zadatak bio samo procijeniti je li se Rendeli ogriješila o Kodeks. 'Odluku smo donijeli jednoglasno, sve ostalo je isključivo odnos poslodavac - zaposlenik. Za nas je posao završen', zaključuje.

Voditeljicu Nevenu Rendeli pitali smo ima li se namjeru ispričati matičnoj kući, no ništa nije željela komentirati. S HRT-ovog Odjela za komunikacije dobili smo informaciju kako je postupak koji će eventualno uslijediti nakon izrečenog mišljenja Etičkog povjerenstva interne naravi i tiče se poslodavca i zaposlenika. 'Informacije koje se tiču zaposlenika moći ćemo dati isključivo uz njegovo dopuštenje', stoji u obrazloženju.


Pitanje koje ostaje nerazjašnjeno je zašto neki, poput Rogošića prolaze bez sankcija, dok drugi, poput Matije Lovreca ili Ide Prester nakon kršenja Kodeksa ostaju bez angažmana.

Na HRT-u tvrde kako je pogrešno uspoređivati djelatnike u radnom odnosu s vanjskim suradnicima kao što su to bili Ida Prester i Matija Lovrec.

'Nakon sedamnaest godina na HRT-u, u petak mi je Mislav Stipić, v. d. ravnatelja, preko šefice Doris Vučković poručio neka pokupim stvari i zauvijek odem. Razlog mog protjerivanja s HTV-a, objasnio je Stipić, jest oglas objavljen u dnevnim novinama za polikliniku u kojem je i moje svjedočanstvo o tome kako sam tamo riješio probleme s vidom, potpisano mojim imenom i prezimenom, a u kojem stoji i da radim na HTV-u. Stipić je zaključio da sam tom reklamom prekršio odredbe Etičkog kodeksa', ispričao je spiker i voditelj Matija Lovrec za Jutarnji list 2010., kada je dobio otkaz.

Ida Prester je pak ostala bez angažmana u 'Hrvatskoj uživo' nakon što je u toj emisiji rekla što misli o analnom seksu i otkrila da joj se sviđao Tarik Filipović. Tadašnji šef Informativnog programa Renato Kunić retroaktivno je naredio podnošenje prijave Etičkom povjerenstvu protiv Ide Prester zbog izjava koje se nisu svidjele njezinu uredniku Velimiru Đuretiću.

'Prestanak suradnje nije imao nikakve veze s mišljenjem Etičkog povjerenstva, štoviše Matija Lovrec nije nikada bio pred Etičkim povjerenstvom, dok je kolegica Prester na HRT-ovim projektima radila i nakon mišljenja Etičkog povjerenstva u njezinom slučaju. Kao što vam je poznato, HRT je krajem 2010. otkazao vanjsku suradnju 300-tinjak vanjskih suradnika kako bi razriješio nezakonitu situaciju 'prikrivenih radnih odnos' pri čemu nije bilo nevažan ni broj od tri i pol tisuće stalno zaposlenih djelatnika. Naime, poslodavac je smatrao da stalno zaposlenih ima dovoljno te da nije potreban toliki broj vanjskih suradnika. Također, vanjski suradnici ponekad se angažiraju za određene projekte tijekom njihova trajanja. Kada određeni projekt završi, oni ne dobivaju otkaz, jer nikada i nisu bili u radnom odnosu', rekli su nam s HRT-a.