UVREDA ZA SVE

Novi skandal uoči Oscara: Slavni redatelji i kinematografi poslali otvoreno pismo

15.02.2019 u 13:06

Bionic
Reading

Spike Lee i Martin Scorsese samo su jedni u nizu u više od 40 poznatih redatelja i kinematografa koji su potpisali otvoreno pismo zbog posljednje odluke organizatora Oscara, koji su zlatne kipiće, u četiri kategorije, odlučili ove godine dodijeliti tijekom reklamnih minuta

Prema odluci organizatora, ovogodišnja dodjela Oscara trebala bi imati malu preinaku. Osim što neće biti voditelja ceremonije, već samo prezenteri, čak četiri kategorije, ona za kameru, montažu, najbolji kratkometražni igrani film te make up i frizuru, biti će dodijeljene ne u izravnom prijenosu, već za vrijeme reklamnih minuta. Njihov govor zahvale moći će se tako vidjeti tek kasnije, u puštenoj snimci dodjele.

  • +21
Oscar 2018. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ta odluka nije se svidjela kinematografima i slavnim redateljima, koji su odlučili napisati i potpisati otvoreno pismo. Martin Scorsese, Damien Chazelle, Quentin Tarantino, Spike Lee, Spike Jonze, i Ang Lee, samo su neki od potpisnika koji smatraju da je ta odluka organizatora ništa drugo negoli uvreda za sve one koji su svoje živote posvetili tim profesijama, te napomenuli da još uvijek nije kasno da tu odluku i promjene.

'U povijesti kinematografije neka od najvećih remek djela nastajala su bez zvuka, bez priče, bez glumaca i bez glazbe. Niti jedan film nije nikada nastao bez kinematografa i bez redatelja', napisao je Alfonso Cuaron na Twitteru.

Akademija je promptno reagirala na otvoreno pismo, na koje je odgovorila također pismom, koje je uputila svojim članovima, a u kojem ih pokušava razuvjeriti kako niti jedna od kategorija neće imati manje poštovanja ili pozornosti od drugih, te je za krivu interpretaciju optužila medije i društvene mreže.

Ipak, u pismu nisu odgovorili hoće li doista te četiri kategorije biti dodijeljene tijekom reklamnih minuta ili u izravnom televizijskom prijenosu.