NEPREŽALJENA PRINCEZA NARODA

Novi dokumentarac o princezi Diani otkriva da su se ona i princ Charles jedva poznavali u vrijeme zaruka, a jedna njegova rečenica posebno je hladna i bolna

13.08.2022 u 23:11

Bionic
Reading

Količina novih informacija u novom dokumentarcu 'The Princess' koji se bavi životom Lady Di, vjerojatno će ovisiti o nečijoj osobnoj medijskoj konzumaciji vijesti vezanih za kraljevsku obitelj, piše CNN. No ovaj oštar i intimni dokumentarac, kojim se obilježava 25. godišnjica smrti neprežaljene princeze Diane, služi kao gorak podsjetnik na to kako su je mediji proganjali od trenutka zaruka za princa Charlesa pa sve od njezine tragične smrti

Dokumentarac 'The Princess' spričan je isključivo pomoću isječaka i videa, bez glasa naratora i otvara vremensku kapsulu, vraćajući gledatelje u razdoblje od prije gotovo četvrt stoljeća, od bajkovitog vjenčanja Diane i princa Charlesa preko njihovog razvoda i posljedica koje je on imao.

O Dianinom životu snimljeni su brojni dokumentarci, igrane serije i filmovi, a samo u posljednje vrijeme mogli smo gledati sezonu 'Krune' posvećenu upravo njoj, ali i film 'Spencer' s Kristen Stewart u glavnoj ulozi, a tu je i ne baš uspio Netflixov 'Diana: Mjuzikl'. No u filmu 'The Princess' narativni pristup upotpunjuje stare intervjue novinskim isječcima običnih ljudi koji reagiraju na obrate u Dianinoj priči, a pažljivo editiranje prethodno emitiranog materijala nudi svježu perspektivu i uvid u događaje iz Dianina života za koje smo mislili da znamo sve.

Vjerovalo se da će se medijska pomama oko Diane stišati nakon kraljevskog vjenčanja

Nakon nagađanja da se zaručila za princa Charlesa, za Dianom, tada sramežljivom 19-godišnjom odgajateljicom, zavladao je strahovit interes javnosti i nezapaćen medijski cirkus. U ranoj snimci prikazanoj u filmu, paparazzi prate Dianu niz ulicu dok pokušava otići do svoje kuće, nagovještavajući nemilosrdnu medijsku pomamu koja će je pratiti bez prestanka i na kraju dovesti do njezine smrti u Parizu 1997. Uoči vjenčanja u medijima se često raspravljalo o Dianinom izgledu, pa čak i njezinoj težini, a u jednom isječku televizijski voditelj ispituje publiku, pitajući bi li mediji trebali 'pustiti ovu jadnu djevojku'. U drugom, komentator kaže da je glad javnosti za njom uoči vjenčanja 'najgora koja može biti', ali da će kasnije biti 'mnogo lakše' i da će se promijeniti stav medija kada ona postao dio kraljevske obitelji. Nažalost po Dianu, to se nikad nije dogodilo.

  • +10
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: solo syndication / dmg media / Profimedia

Charlesu nije bilo drago što ga je Diana zasjenila

Ne može se poreći da su Dianina mladost i karizma donijele sasvim drugačiju vrstu glamura u kraljevsku obitelj, nešto što nikada nije bilo očitije nego tijekom njezinih ranih javnih pojavljivanja nakon vjenčanja s Charlesom. Snimke njihove turneje po Australiji pokazuju kako je ona itekako zanimljiva javnosti, a nekoliko puta i Charles priznaje njezinu popularnost. U jednom isječku šali se kako bi bilo dobro imati dvije žene kako bi se udovoljilo mnoštvu koje želi upoznati Dianu.

U drugom, dirljivijem isječku, on govori o svojoj sreći što se ne samo zaručio s Dianom, nego i oženio je. Dok je šala dočekana sa smijehom, pravi smijeh dolazi nakon što Diana na to odgovori grimasom. Dok je pak Charles nastavljao svoj govor, neugodna stanka nastala nakon smijeha dovoljno govori. 'On zna da je to princeza koju svi žele upoznati', kaže jedan medijski komentator u filmu. 'Zauzeo je stražnje sjedalo.'

Diana i Charles jedva su se poznavali u vrijeme zaruka

U neugodnom intervjuu na objavi zaruka 1981., Charlesa i Dianu pitaju što imaju zajedničko. Nesigurno su zaključili da dijele sličan smisao za humor i sklonost aktivnostima na otvorenom. Par je hodao samo šest mjeseci prije nego što su objavili zaruke, što bi moglo objasniti njihovu međusobnu hladnoću. Međutim, znakovito je da je u istom intervjuu, na pitanje jesu li zaljubljeni, Diana odgovorila 'naravno', dok je Charles hladno rekao: 'Što god znači biti zaljubljen'.

Princeza Diana i princ Charles Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Diana je uvijek bila meta kritika

Diana je nedvojbeno uvijek bila u javnosti, a svaki njezin pokret bio je povod za novu kritiku. Dok je velik dio svijeta bio oduševljen njezinom ljepotom i osobnošću, mediji i javnost su je rutinski kritizirali zbog njezina izgleda, javnih i privatnih borbi, roditeljstva, pa čak i humanitarnog rada. Neki od isječaka u filmu prikazuju Dianu nakon što je objavljena knjiga o njezinim navodnim pokušajima samoubojstva, dok mediji secira njezine probleme s poremećajem prehrane. Na jednom se vidi kako Diana pokušava zaštititi Williama i Harryja od paparazza nakon što ih je pokupila iz škole, a isječak je prekriven zvukom medijskog komentatora koji okrutno govori o njezinoj sposobnosti da ih dobro odgaja. To je trenutak koji kasnije u filmu ima dodatno značenje, budući da se oba dječaka vide kako oplakuju svoju majku na njenom sprovodu, pokazujući pravu cijenu života u javnosti.