SLAVLJE U BUTANU

Nova prinova u kraljevskoj obitelji: Nakon dva dječaka stigla i djevojčica

10.09.2023 u 12:57

Bionic
Reading

Na službenom Instagram profilu butanske kraljice Jetsun Pema ove je subote, 9. rujna, objavljeno i službeno priopćenje u kojem je otkriveno da su kralj Jigme Khesar Namgyel Wanghcuck i kraljica Jetsun Pema dobili treće dijete

Nakon dva dječaka u butansku kraljevsku obitelj stigla je i djevojčica, a sretna vijest svijetu je objavljena i službenim priopćenjem na Instagramu kraljice Jetsun Peme.

'Počašćeni smo što možemo podijeliti prekrasnu vijest da je danas njihovim Veličanstvima Druku Gyalpu i Gyaltsuenu rođena zdrava djevojčica, što se podudara s 25. danom 7. mjeseca godine ženskog vodenog zeca, u palači Lingkana, Thimphu. Njegovo Veličanstvo i kraljevska beba su dobro!'

To je najljepši poklon uoči 12. godišnjice braka kojeg će 10. listopada proslaviti kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck i njegova supruga. Osim malene djevojčice, butanski kraljevski par 2016. dobio je prijestolonasljednika Jigme Namgyela, a četiri godine kasnije i brata Jigme Ugyena.

Iako je kraljica postala udajom, Jetsun Pema plave je krvi. Rođena je u Thimphu, a njezin otac Dhondup Gyaltshen unuk je guvernera Trashiganga, dok joj je majka Aum Sonam Choki porijeklom iz aristokratske obitelji iz Bumthang Pangteyja, jedne od najuglednijih u Butanu. Djed joj je bio polubrat dvjema butanskim kraljicama, a Jetsun i njezin suprug u krvnom su srodstvu.

  • +3
Butanska kraljica Jetsun Pema Izvor: Profimedia / Autor: PPE / Sipa Press / Profimedia

Jetsun je druga od petero djece, a njezina starija sestra Ashi Yeatso Lhamo udana je za kraljevog brata, princa Gyaltshaba Jigmea Dorjija Wangchucka.

Kraljevsko vjenčanje održano je u listopadu 2011. u tvrđavi, ali i u budističkom hramu, a kraljica Pema nosila je tradicionalnu butansku nošnju izrađenu od sirove svile, nakon čega su medeni mjesec proveli u indijskom Radžastanu.

Kada nije fokusirana na odgoj sinova, kraljica je aktivna u obavljanju svojih dužnosti, ali i kao pokroviteljica raznih udruga te kao predsjednica tamošnjeg Crvenog križa.