uz bok reese witherspoon

Nitko nije vjerovao u njen uspjeh: Kako se Jessica Biel kladila na sebe i pobijedila

31.07.2023 u 06:09

Bionic
Reading

Glumica Jessica Biel karijeru je započela u obiteljskoj seriji 'U sedmom nebu', nakon čega je uslijedio niz prosječnih uloga. Hollywood kao da nije bio siguran što bi s njom, stoga je odlučila sama stvoriti uloge iz snova

Glumica Jessica Biel u Hollywoodu je dugo bila na glasu kao 'jedna od Jessica' te je u društvu imenjakinja Chastain i Albe redovito dobivala uloge, no bez ijedne koja bi joj donijela planetarnu prepoznatljivost.

Prolazile su godine, pa čak i desetljeća, od njenog prvog pojavljivanja na malim ekranima, a da nije uspjela dobiti angažman o kakvom je sanjala. Iako Hollywood nije vjerovao u njen uspjeh kao svjetski poznate glumice, ona jest.

Umjesto da čeka ulogu kakvu je priželjkivala, uložila je u produkcijsku kompaniju i stvorila prostor za svoju slavu. Kladila se na sebe - i pobijedila.

Stekla slavu u ulozi tinejdžerice

Nakon što je stekla slavu sredinom 90-ih kao najstarija kći protestantskog svećenika u WB-CW obiteljskoj drami 'U sedmom nebu', činilo se da joj je zvjezdani status osiguran jer su uslijedile uloge na velikom platnu.

Biel je nastupila u filmovima 'Iluzionist', 'Teksaški masakr motornom pilom' i, što je vjerojatno požalila, komediji 'Chuck, sada možete poljubiti Larryja'.

Iako je redovito radila, Biel je stekla osjećaj da je industrija doživljava kao samo još jedno lijepo lice, gotovo poistovjećeno s ostalim imenjakinjama te jedva prepoznatljivo prosječnom stanovništvu koje nije pogledalo neki od njenih navedenih filmova.

Desetljećima je čekala na prvi stalniji angažman kada je 2016. dobila gostujuću ulogu kao animirana verzija sebe u Netflixovom 'BoJack Horsemanu', veselo se rugajući sebi i ulogama koje je tumačila na ekranu.

Žudjela za mračnim ulogama

'Žudim za nečim mračnim, dubokim i kompliciranim', otkrila je u intervjuu 2012. godine, naslutivši da joj sporedne uloge i nastupi u prosječnim komedijama nikad neće biti potpuno zadovoljavajući.

Upravo takvu ulogu dobila je 2017. godine u Netflixovoj seriji 'The Sinner', psihološkom trileru u kojem njen lik naizgled ničim izazvan počini stravičan zločin na plaži.

Ova uloga nije joj pala s neba, već se sama za nju izborila tako što je s partnericom Michelle Purple otvorila producentsku kuću Iron Ocean Films i kreirala mogućnost za tumačenje lika za kojim je toliko žudjela.

  • +10
Jessica Biel Izvor: Profimedia / Autor: Jon Kopaloff / Getty images / Profimedia

'The Sinner' donio joj nominaciju za Emmy

I upravo to je bila uloga koja joj je donijela prve veće nominacije za prestižne nagrade, kao što je ulazak u uži krug kandidata za osvajanje Emmyja i Zlatnog globusa.

Biel se ostvarila i u producentskoj ulozi jer je njena kompanija producirala hvaljene serije kao što je Huluova miniserija o istinitom kriminalu 'Candy'. I ondje se našla u glavnoj ulozi, glumeći Candy Montgomery, teksašku domaćicu koja je izvedena na suđenje za ubojstvo svoje susjede Betty Gore.

Također, producirala je Freeformov 'Cruel Summer', koji je postigao rekordnu gledanost na YA mreži i sprema mu se druga sezona.

Želi stvoriti više uloga za žene

'Jedan od naših velikih zadataka kada smo sjele i pokrenule tvrtku bilo je stvaranje uloga za druge žene', rekle su Biel i Purple u zajedničkom intervju.

Upravo to su i napravile, producirajući serije sa zapaženim ženskim likovima koje su utjelovile glumice poput Carrie Coon, Hannah Gross i Alice Kremelberg. To ih je svrstalo u prestižno društvo Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Eve Longorije i drugih glumica koje su preuzele na sebe stvaranje više prilika za žene u Hollywoodu.

No počeci su bili daleko od idealnih. 'Bila je to noćna mora. Bilo je užasno, ako ćemo iskreno', rekla je Biel o prvim godinama karijere u produkciji.

U to je vrijeme postojala samo jedna producentska tvrtka koju su vodile žene, za koju su Biel i Purple znale: Flower Films, koju su osnovale Drew Barrymore i Nancy Juvonen.

'U prijateljskim smo odnosima s njima i volimo ono što rade. Ali svi su htjeli da radimo ono što su oni radile', pojasnila je Purple, a Biel se nadovezala:

'Radile su klasične romantične komedije. I stvar je bila u tome što su one to radile, a mi, između ostalog, nismo željele uzimati dio njihovog kolača. Zato prvih godina ništa nismo stvarale i bilo je to stvarno obeshrabrujuće.'

Nakon početaka iz noćne more, uslijedile tri uspješne serije

Iron Ocean kasnije je producirao nekoliko nezavisnih filmova, uključujući 'Knjigu ljubavi' (2016.) s Biel, Jasonom Sudeikisom i Maisie Williams u glavnim ulogama, kao i seriju 'Limetown' 2019. godine.

Njihova najveća uspješnica 'The Sinner' temeljila se na istoimenom romanu njemačke spisateljice Petre Hammesfahr, a Biel i Purple se sjećaju kako su bile sigurne da imaju potencijalni hit u svojim rukama - toliko da su pažljivo čuvale materijal.

'Ovo je naše. Nitko nam to neće uzeti', prisjeća se Purple njihova razmišljanja, ali i priznaje da su imale sumnje kako će javnost prihvatiti seriju s netipičnom premisom.

''The Sinner' je bio trenutak koji je sve promijenio ​​u smislu da su nas ljudi drugačije gledali. Industrija nas je shvatila malo ozbiljnije', ističe.

Produkcija serije bila je toliko kaotična, priznaju, da im na kraj pameti nije bilo da će doživjeti toliki uspjeh i čak četiri sezone, od kojih je zadnja emitirana 2021. godine.

Suprug Justin Timberlake glumio u 'Cruel Summeru'

U isto doba premijerno je prikazan 'Cruel Summer', još jedan psihološki triler, no s izraženijim (mračnim) komičnim tonom. U njemu je zapaženu ulogu odigrao i Jessicin suprug Justin Timberlake.

Jessica Biel i Justin Timberlake u vezi su preko 16 godina, a u braku od 2012. godine.

'Provela sam dosta godina svoje mladosti glumeći nečiju djevojku, nečiju pratilju na zabavi — bilo je to kao Djevojka br. 3, Djevojka br. 4 — a te mlade žene dobivaju uloge života s otprilike 19 godina', rekla je Biel, osvrnuvši se na glumice koje su svoju priliku dobile u njenoj seriji 'Cruel Summer' i dodala:

'Bila sam tako sretna zbog njih i tako uzbuđena što sam dio kreativnog tima iza scene, jer želim nešto bolje za njih, bolje od uvjeta koje sam ja imala.'

U pripremi novi projekti

Biel i Purple trenutno rade na projektima s Emily Mortimer i Renée Zellweger. Jessica se nedavno povezala i s Elizabeth Olsen, koja je preuzela ulogu Candy Montgomery u nedavnoj HBO-ovoj seriji 'Ljubav i smrt'. Također se vraćaju svojim filmskim korijenima, stvarajući niz dugometražnih projekata koji će uskoro ugledati svjetlo dana.

'Više se ne osjećam kao da ne mogu podići slušalicu i nazvati Reese (Witherspoon) i samo reći: 'Hej, imam jednu ideju. Hoćeš li poslušati o čemu se radi?' Mislim, možda je zauzeta, ali osjećam da će prihvatiti moj poziv', zaključuje Biel, marljivo radeći na stvaranju kompleksnih ženskih uloga koje će njoj i drugim mladim glumicama omogućiti pokazivanje raskoši svog talenta.