hit iz 90-ih

Nikša Bratoš ispričao nam je sve o pjesmi 'Chicago' Jure Stublića koju su Vatreni naručili za doček: 'Iznenadilo me što je opet prepoznata, tekst je briljantan'

21.12.2022 u 10:39

Bionic
Reading

Navijači su jedva dočekali da na Trg bana Jelačića proteklog vikenda stigne naša brončana nogometna reprezentacija. Njihova želja je bila da im na dočeku zapjeva Jura Stublić i izvede pjesmu 'Chicago', a kad ju je glazbenik devedesetih godina snimio, većina Vatrenih je bila predškolske dobi, a neki nisu ni bili rođeni. Taj nastup izazvao je razne reakcije gledatelja, a čuveni glazbeni producent, aranžer i skladatelj Nikša Bratoš (uz Juru Stublića jedan od autora i te skladbe) prisjetio se kako je nastala urbana himna jedne generacije te je li pjesma nakon nastanka bila mijenjana zbog zabrane emitiranja

U hit pjesmi jedan od prvoboraca novog vala Jura Stublić progovara 'o gangsterima iz Chicaga', a stihovi pjesme oslikavaju ono što je poharalo Hrvatsku s ratom u to vrijeme. Napisana je na temu pjesme 'U tunelu usred mraka', koja dolazi iz vremena omladinskih radnih akcija.

'Mislim da je to snimano 1993., kad smo Jura i ja snimali pjesme. 'Pjesma 'E, moj druže beogradski' naslonila se na film 'Sjećaš li se Dolly Bell', a 'Chicago' na melodiju s omladinskih radnih akcija. Jura je došao s tekstom koji je bio briljantan za ono vrijeme. Možda su se jedino on i ekipa iz Feral Tribunea usuđivali takvo nešto reći, napisati, izjaviti u to vrijeme. Trajao je rat i sve je bilo 'stegnuto', ali je on progovorio o svemu što se tad događalo - o kriminalu, pretvorbi, privatizaciji i svemu ostalom', prisjetio se Nikša Bratoš za tportal.

Izvor: Društvene mreže

Oko objavljivanja te skladbe bilo je raznih kontroverza te je snimka navodno šest mjeseci stajala u diskografskoj kući, a pred objavljivanje albuma jedan stih je, pričalo se, izbačen iz teksta pa je jedno vrijeme bila zabranjena na radiopostajama.

'Moram reći da se ne sjećam da je službeno bila zabranjivana, ali znam da su je nerado puštali jer bi se nekome moglo zamjeriti. Ali nakon nekog vremena bila je puštana. Ne sjećam se ni da se mijenjao tekst pjesme jer u to vrijeme nije bilo digitalije. Naime snimali smo na vrpcu i nije to bilo jednostavno kao danas, tako da bismo je, da se mijenjala, trebali ponovo miksati, a ne sjećam se da smo to ponovo radili. Kad smo snimali, bio je taj tekst', kaže.

  • +5
Nikša Bratoš Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Iznenadilo ga je to što su se naši nogometaši 'zakačili' baš za 'Chicago'. 'Jako me iznenadilo da se uopće toga netko i sjeća. To mi je baš izuzetno drago. Uvijek kad tako stare pjesme ljudi izvuku iz naftalina i ukažu na njih, to ih povuče da se opet vrte', objašnjava.

Utakmice naše reprezentacije zdušno je pratio. 'Doček nisam gledao, to mi nije nešto baš zanimljivo, jer to uvijek bude relativno dosadnjikavo, ali bio sam 1998. na dočeku Vatrenih. Tad smo uživali, bilo je sjajno', rekao nam je Bratoš.

Za sve koji nisu shvatili zašto tu pjesmu pjevaju Vatreni u autobusu, evo o čemu to Jura Stublić progovara:

'Chicago'


Vozio se Jura Stublić na raketi kroz Chicago
U Chicagu su gangsteri opljačkali narod cijeli
Oj, gangsteri iz Chicaga! – Jura Stublić progovara:
Vrati BMW i Mercedes, vrati vilu i tri stana
Vrati toranj od crkvice, plati svoje ljubavnice
Vrati druga dobrovoljcu, daj spomenik palom borcu

Oj, gangsteri iz Chicaga! – Jura Stublić progovara:
Ili ćete se predati ili ću vam zapjevati
A gangsteri popadaše i ovako povikaše
Nemoj pjevat, Jure dragi, vratit ćemo što smo krali
Uzmi BMW i Mercedes, uzmi vilu s pet čuvara
Uzmi firme i tvornice, ljubi naše ljubavnice
Ali šuti, Jure mali, da te ne bi upucali
I od tada Jure šuti, a gangsteri nisu ljudi
I od tada ljubav vlada ulicama mog Chicaga
Sve od tada ljubav vlada ulicama mog Chicaga