NERASKIDIVA VEZA

Kako su Ben Affleck i Matt Damon, prijatelji od malih nogu, pokorili Hollywood

14.04.2023 u 06:16

  • +9

Ben Affleck i Matt Damon

Izvor: Profimedia / Autor: VINCE BUCCI / AFP / Profimedia

Bionic
Reading

Upoznali su se osamdesetih godina kao dječaci koji dijele strast prema glumi, a danas zajedno surađuju u vlastitoj produkcijskoj kompaniji. Prijatelji koji su nekoć dijelili bankovni račun postali su najveće holivudske zvijezde, a uz malo vjere u sebe ostvarili su sve svoje snove

Snažno prijateljstvo i veliki snovi ono je što povezuje dva velikana Hollywooda: Matta Damona i Bena Afflecka. Glumci su veliki obiteljski prijatelji koji se ne stide reći koliku ulogu njihovo prijateljstvo ima, a uspješni zajednički poslovni projekti samo su šlag na kraju njihovom odnosu.

Prijatelji su se upoznali još osamdesetih, zajedno prošli različite poslovne i privatne uspjehe i padove, a nedavno su proslavili izlazak novog zajedničkog projekta 'Air' koji kritičari nazivaju ni manje ni više nego najboljim sportskim filmom svih vremena!

Damon je bio velika podrška prijatelju Benu Afflecku kada je prolazio kroz razvod od Jennifer Garner, a nije tajna da je oduvijek podržavao i romansu prijatelja s Jennifer Lopez.

Upoznavanje i prva suradnja

Affleck i Damon upoznali su se još kao djeca 1980. godine, kada je Damon imao 10, a Affleck tek 8 godina. Živjeli su dva bloka udaljeni jedan od drugog u Cambridgeu u Massachusettsu, a gluma kao zajednički interes brzo je spojila ovu dvojicu prijatelja. Affleck je rekao kako je prije negoli je upoznao prijatelja bio sam, a kada je upoznao Matta mogao je razgovarati o strasti koju osjeća prema glumi i ubrzo je to postala njihova zajednička aktivnost.

Osim glume, Damon se prisjetio da se njihovo prijateljstvo učvrstilo nakon što je Affleck odlučio stati u njegovu obranu u tučnjavi s većim dječakom iz škole, a glumac je još tada pomislio kako je Affleck zaista dobar prijatelj.

Strast prema glumi i velike ambicije dovele su ovaj dvojac do prve zajedničke suradnje.

  • +7
Premijera filma 'Air' Izvor: Profimedia / Autor: Suzanne Cordeiro / Shutterstock Editorial / Profimedia

U travnju 1989. godine tinejdžeri su bili statisti u hitu Kevina Costnera 'Polje snova', a obojica se sjećaju kako je Costner tada razgovarao čak 5 minuta s njima, zbog čega su bili vrlo uzbuđeni. Nakon tri godine prijatelji ponovno zajedno glume i to puno veće uloge.

Zajedno s Brendanom Fraserom glumili su u filmu 'School Ties'. U filmu Affleck glumi Chestyja Smitha, a Damon glumi Charlieja Dillona, dvojicu nasilnika koji vrše bullying nad Davidom Greenom.

Dobri Will Hunting

Damon je počeo raditi na svom scenariju za Dobri Will Hunting za razred dramaturga tijekom svoje pete godine na Harvardu, a kasnije je zamolio prijatelja za pomoć.

'Matt je rekao: 'Vidi, hoćeš li mi pomoći da ovo napišem? Nisam siguran što je to ili kamo ići.' Pa smo to počeli pisati naprijed-natrag', prisjetio se Affleck priznavši da su njihovi prvi nacrti na kraju bili daleko drugačiji od konačnog filma.

Improvizacije, snimanja megafonom, zamišljanja tko će igrati koju ulogu i pronalaženje inspiracije u svakodnevnim likovima ipak su odvela ovaj dvojac daleko. Godine 1995. prodali su scenarij Miramaxu za milijun dolara, ali nije krenuo u produkciju još gotovo godinu dana.

U travnju 1997. obojica su radili na filmu 'Chasing Amy', a tada je počelo i snimanje njihovog prvog projekta. Završivši produkciju za samo devet tjedana od datuma početka, mladi su glumci tek kao odrasli shvatili veličinu filma. Bez srama su priznali da su na setu često plakali preplavljeni emocijama sreće i ponosa što njihov zajednički film kroči da postane ozbiljno filmsko djelo.

Sljedeće godine iskusili su i kako je to držati u ruci zlatni kipić! Na Zlatnim globusima 1998. odnijeli su nagrade za najbolji scenarij, a nakon nekog vremena držali su i kipić Oskara za najbolji originalni scenarij.

'Imao sam 22 godine, a Ben 20 kad smo ga počeli pisati. A onda izašao je kad sam ja imao 27, a Ben 25 godina. Mislim, Ben je još uvijek najmlađi pisac koji je ikada osvojio Oscara za scenarij', prisjetio se Damon priznavši da je tada sve djelovalo kao san.

'Ta vremena su bila zabavna! Bilo nam je super! Bili smo mladi, nismo imali strahove koje imate kada uđete u četrdesete ako niste stigli tamo gdje želite ići. Bili smo u dvadesetima i baš smo uživali!', dodao je Affleck u jednom od kasnijih intervjua.

Air

Godine 2019. prijatelji su otkrili da planiraju svoju prvu scenarističku suradnju nakon Good Will Huntinga za povijesnu akcijsku dramu 'The Last Duel', film Ridleya Scotta, a tri godine nakon stigao je i film o kojem danas bruje ljubitelji sporta i mode.

  • +7
Premijera filma 'Air' Izvor: Profimedia / Autor: Suzanne Cordeiro / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pokrenuvši zajedničku produkcijsku kompaniju 'Artists Equity' Affleck i Damon snimili su film o povijesnom ugovoru NBA legende Michaela Jordana s Nikeom.

'Ako stvarno budeš imao sreće u životu, imat ćeš prijatelja poput Matta Damona. Volim ga i najveća je radost mog profesionalnog života raditi s njim', rekao je Affleck na premijeri filma osvrnuvši se na suradnju i cjeloživotno prijateljstvo s Damonom.

  • +11
Matt Damon i Luciana Barroso Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia