predmetI žudnje

Nema tko ih nije zamijetio i poželio odjenuti: Ovo su najpopularnije haljine iz legendarnih filmskih priča

15.11.2020 u 18:05

Bionic
Reading

Kultna bijela haljina u kojoj se proslavila Marilyn Monroe, elegantna točkasta kreacija u kojoj je Julia Roberts zavela svog kolegu Richarda Gerea u filmu 'Zgodna žena', famozno žuto odijelo Ume Thurman u filmu 'Kill Bill' - samo su neke od kreacija koje pamti cijeli svijet. Donosimo vam pregled najznačajnijih kostima koji su obilježili filmsku industriju kroz povijest

Osim radnje, mnogi prilikom gledanja filma obraćaju veliku pažnju na garderobu likova. Najčešće nam se u sjećanje urežu divne kreacije haljina ili izazovnih kostima koje bismo rado i same odjenule. Malo je onih koji nisu pokušali kopirati look Žene Mačke za Noć vještica, isto kao što gotovo da nema osobe koja ne zna za kultnu bijelu plisiranu haljinicu koju je vjetar podignuo legendarnoj Marilyn Monroe.

U nastavku vam donosimo neke od najznačajnijih filmskih kostima. Neki od njih i danas, 40-ak godina kasnije, jednako snažno utječu na gledateljstvo i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

1. Kate Hudson u filmu 'Kako se riješiti i frajera u deset dana'

Zgodna plavuša Kate Hudson ulogom je u romantičnoj komediji 'Kako se riješiti frajera u deset dana' oduševila u svilenoj žutoj haljini. Kada se na koncu filma pojavila u silueti koja prati njezinu liniju tijela i s velikim dijamantima na vratu, sve je bacila na koljena. Imun nije ostao ni Matthew McConaughey, njezin filmski kolega koji joj je u filmu igrao dečka.

2. Halle Berry u filmu ‘Žena Mačka’

Crni lateks, izazovni grudnjak, duge kožne rukavice i maska na licu od istog materijala postali su zaštitno lice lika Patience Phillips, odnosno Žene Mačke u istoimenom filmu. Kostim je i danas sinonim seksepila, a mnogi ovaj look kopiraju u vrijeme Noći vještica ili maskenbala.

3. Julia Roberts u filmu ‘Zgodna žena’

Jedan od najgledanijih filmova svih vremena je ‘Zgodna žena’ s Richardom Gereom i Juliom Roberts u glavnim ulogama. Osim prave filmske ljubavne priče, ova nam romantična komedija donosi pregršt skladnih modnih izdanja, a posebno efektno i mnogima privlačno je ono kada se lik Vivian Ward (Julia Roberts) pojavila na jahačkom natjecanju. Točkastu kreaciju, u smeđo-bijeloj kombinaciji boja te uz isti šeširić i debeli kožni remen u struku, mnoge su žene poželjele i same odjenuti.

4. Reese Witherspoon u filmu ‘Plavuša s Harvarda’

Scena u kojoj Reese Witherspoon dolazi na fakultetski tulum u seksi kostimu od svile s perjem, u kojem do izražaja dolaze njezini atributi i vitka linija, urezala se u pamćenje mnogim gledateljima. Filmom ‘Plavuša s Harvarda’, u kojem su prevladavala njezina pink izdanja, postala je dio modne filmske povijesti.

5. Whitney Houston u filmu ‘Tjelohranitelj’

Film prepun glazbenih spektakularnih nastupa ikone Whitney Huston istovremeno nam tjera suze na oči i vraća osmijeh zbog ljubavne priče, a skrenuo je pažnju i na bezvremenske kostime. Posebno atraktivno je kožno izdanje tamnopute glazbene legende sa šiljastim grudnjakom, što su kasnije kopirale mnoge glazbenice.

6. Alicia Silverstone u filmu ‘Djevojke s Beverly Hillsa’

Teen komedija i tada mlada Alicia Silverstone prezentirali su širokom gledateljstvu brojne trendi stajlinge koji su u to vrijeme vladali modnom scenom. Karirano žuto odijelo mlade adolescentice brojni su dizajneri kasnije pokušali uvrstiti u svoje kolekcije.

7. Kate Winslet u 'Titanicu'

Britanska glumica Kate Winslet u ulozi života zaredala je neka od svojih najelegantnijih izdanja, a posebno draga gledateljima postala je njezina crna toaleta u kojoj je provela najsretniju noć na brodu s mladim zavodnikom Leonardom DiCaprijem.

8. Anne Hathaway u filmu 'Princezini dnevnici'

Romantična komedija u kojoj zgodna Anne Hathaway igra lik spontano nastale princeze mnogima je jedan od dražih filmova za mlade. Haljine mlade princeze s tijarama i elegantnim držanjem brojne su djevojčice i same poželjele.

9. Sarah Jessica Parker u filmu 'Seks i grad'

U prvom nastavku filma 'Seks i grad' lik Carrie Bradshaw uskočila je u raskošnu vjenčanu kreaciju Vivienne Westwood. Ova 'zgužvana' vjenčanica s korzetom u gornjem dijelu i perjem kao glavnim ukrasom u kosi prema mnogima je 'pojam filma'. Jedna je to od najprepoznatljivijih scena omiljenog lika iz serije i filma, odmah nakon one u kojoj Carrie (Sarah Jessica Parker) paradira Manhattanom u ružičastoj haljinici od tila.

10. Marilyn Monroe u filmu 'Djevojka'

Kultna je filmska scena u kojoj zgodna plavuša Marilyn Monroe pokušava spustiti svoju lepršavu plisiranu bijelu haljinu koju diže vjetar. Haljina o kojoj govorimo postala je sinonim koktel večernje haljine, a mnoge su žene upravo prema tom modelu dale izraditi svoje kreacije.

11. Keira Knightley u filmu 'Okajanje'

U ulozi Cecilije u filmu 'Okajanje' Keira Knightley nosila je prekrasnu zelenu večernju haljinu koja je mnogima zapela za oko. Riječ je o kreaciji koja je kasnije osvojila nagradu za najbolji kostim svih vremena. Haljinu je skrojio dizajner Jacqueline Durran.

12. Audrey Hepburn u filmu 'Doručak kod Tiffanyja'

Vrlo vjerojatno jedna od najpoznatijih crnih haljina je ona koju je u filmu 'Doručak kod Tiffanyja' nosila legendarna Audrey Hepburn. Za kreaciju je zaslužan Hubert de Givenchy, utemeljitelj modne kuće Givenchy. Zanimljivo je da je film i danas poznatiji po legendarnoj haljini i biserima oko vrata zgodne Audrey nego po samom sadržaju.

  • +14
Najpopularniji kostimi iz filmova Izvor: Profimedia / Autor: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

13. Elizabeth Taylor u filmu 'Kleopatra'

U povijesnom filmu 'Kleopatra' istoimenu je ulogu igrala velika Elizabeth Taylor. Djelo redatelja Josepha L. Mankiewicza jedan je od najpoznatijih holivudskih filmova svih vremena, raskošno produciran, sniman na autentičnim lokacijama te je osvojio četiri Oscara, za scenografiju, fotografiju, kostime i vizualne efekte. Kostimi koji prikazuju odijevanje tadašnjeg starog Egipta na mladoj su Taylor izgledali kao saliveni. Brojne haljine kasnije su postale inspiracija za mnoge modne brendove te se i danas mogu vidjeti slični krojevi na crvenom tepihu.

14. Uma Thurman u filmu 'Kill Bill'

Britanska glumica Uma Thurman proslavila se svojom ulogom u nekoliko nastavka filma 'Kill Bill', a prepoznatljiva je postala po upečatljivom žutom kostimu s okomitom crnom crtom po dužini cijelog odijela. Uz kostim je nosila žute tenisice sportskog brenda Asics.

15. Natalie Portman u filmu 'Crni labud'

Film cijenjenog redatelja Darrena Aronofskog kroz priču mlade balerine koju igra Natalie Portman govori o tijelu izloženom profesionalnoj torturi. Međutim osim zavoja, žuljeva, okrvavljenih tabana i masnica, gledatelji jako dobro pamte raskošne kostime u kojima se zgodna Portman pojavljivala na sceni. Kostim u kojem je igrala predstavu 'Crni labud' osmislio je cijenjeni kostimograf Amy Westcott u suradnji sa sestrama Rodarte.

16. Grace Kelly u filmu 'Drž'te lopova'

Prije nego je postala monegaška princeza Grace Kelly svijet je oduševljavala svojim filmskim ulogama. Jedna od poznatijih bila joj je ona u kojoj je utjelovila Frances Stevens u filmu 'Drž'te lopova'. U povijest je otišla i zbog svog famoznog izdanja u plavoj haljini od šifona, po kojoj je film postao prepoznatljiv.

17. Michelle Pfeiffer u filmu 'Lice s ožiljkom'

Tek rijetkima na prvi spomen filma 'Lice s ožiljkom' na pamet padaju haljine koje je nosila zgodna Michelle Pfeiffer u ulozi Elvire Hancock. Međutim u pozadini silne akcije, ilegalnih biznisa i nasilja kojem svjedočimo u filmu mnogi ne ostaju ravnodušni na ljepotu tada mlade Pfeiffer. Zgodna plavuša u brojnim je kreacijama oduševila pojavom u ovom uspješnom filmu, a plava svilena haljina na bretelice postala je njezin zaštitni znak.