filmske poslastice

Najljepši blagdanski klasici: Ovi filmovi će vas nasmijati i ganuti do suza

23.12.2023 u 20:53

Bionic
Reading

Nakon obilnih blagdanskih obroka za mnoge nema boljeg odmora od uživanja u omiljenim božićnim filmovima

Okupljanje pred malim ekranom običaj je u većini kućanstava tijekom blagdana. Dijeljenje zabavnih i dirljivih trenutaka u čarobnim božićnim filmovima grije nam srce u doba godine namijenjenom obitelji, ljubavi i zajedništvu. Ako se pitate što gledati ove godine - donosimo listu najljepših blagdanskih klasika jer su prava TV poslastica!

Srest ćemo se u St. Louisu (1944.)

Radnja ovog kultnog mjuzikla usredotočena je na romantične veze u obitelji Smith, posebno na ljubavnu priču Esther (koju glumi Judy Garland) i njezina susjeda Johna Truitta. Film prikazuje razne događaje i avanture obitelji dok se pripremaju za Svjetsku izložbu 1904. godine u St. Louisu.

Ljepota ovog filma je u načinu na koji se obitelj nosi s emocijama i kako si međusobno pružaju ljubav i podršku uslijed raznih promjena u životu i izazovima kroz koje lakše prolaze jedni uz druge.

Divan život (1946.)

Film 'Divan život' postao je momentalni hit zbog radnje koja u gledateljima pobuđuje duboke osjećaje. Pratimo lik Georgea Baileyja (James Stewart), čovjeka koji se osjeća beznadno nakon što doživi niz teških događaja i razmišlja o samoubojstvu. No anđeo čuvar mu tijekom blagdana dođe u pomoć i pokaže mu kako bi izgledao svijet da se nije rodio.

George tako dobiva novu perspektivu na život i shvaća koliko je zapravo utjecao na ljude oko sebe. Film istražuje teme poput prijateljstva, obiteljske predanosti i važnosti svakodnevnih, iako ponekad neprimjetnih dobročinstava - te nam grije srca u hladne zimske dane.

Božićna priča (1983.)

Ovaj film budi u nama osjećaj nostalgije povezan s obiteljskim okupljanjima, ali i podiže raspoloženje svojim specifičnim humorom.

Pratimo malenog Ralphieja dok pokušava uvjeriti roditelje, učitelja i Djeda Mraza da mu za Božić poklone 'najbolji poklon na svijetu' - pušku Red Ryder BB. Dok se priča odvija, gledamo niz komičnih događaja, uključujući avanture iz njegovog odrastanja, školske situacije, interakciju s obitelji te želju da dobije svoj idealni poklon.

Radnja je zapravo sjećanje odraslog Ralphieja na djetinjstvo, a narator je sam autor priče Jean Shepherd.

Umri muški (1988.)

Iako je 'Umri muški' akcijski film, zbog radnje smještene u božićno vrijeme stvara se posebna atmosfera koja ga čini jedinstvenim među ostalim ostvarenjima ovog žanra. A mišljenja oko toga je li 'Umri muški' božićni film podijeljena su ne samo među gledateljima, već i onima koji su bili uključeni u njegovo snimanje. Redatelj John McTiernan i scenarist Steven E. de Souza izjavili su da je neupitno riječ o božićnom filmu, s puno referenci na taj blagdan, između ostalog na obiteljsko okupljanje 25. prosinca. No Bruce Willis ne dijeli njihovo mišljenje, a svojedobno je kategorički izjavio da 'Umri muški' nije božićni film.

Podsjetimo se, riječ je o klasiku u kojem je Willis stekao status ikone u ulozi Johna McClanea, policajca iz New Yorka koji se zatekne u zgradi Nakatomi Plaza tijekom božićne zabave. McClane se našao zarobljen u zgradi i postaje ključan igrač u spašavanju talaca te borbi protiv terorista. Na svoj način, koristeći svoje vještine i hrabrost, sukobljava se s teroristima kako bi spriječio njihove planove i spasio taoce, uključujući suprugu Holly (Bonnie Bedelia).

Sam u kući 1 i 2 (1990., 1992.)

Male su šanse da niste barem jednom pogledali jedan od nastavaka vjerojatno najpopularnijeg božićnog filma svih vremena - 'Sam u kući'. Ako ste među mnogobrojnim fanovima ove zabavne blagdanske komedije, izgledno je da ćete je pogledati barem jednom tijekom prosinca i uživati u nestašlucima sjajnog Kevina McCallistera koji se za Božić nađe sam, ne birajući sredstva u borbi s dvojicom nespretnih provalnika.

Kako je Grinch ukrao Božić (2000.)

Utemeljen na istoimenoj dječjoj knjizi Dr. Seussa iz 1957., komedija koju je režirao Ron Howard u glavnoj ulozi donosi Jima Carreyja, a koji je genijalno utjelovio omiljenog blagdanskog antijunaka Grincha. Odlučan da svima u Tkogradu uništi božićno veselje, Grinch kreće u veliku pljačku poklona i dekoracija, međutim dogodi se nešto čemu se nimalo nije nadao te uživamo u nezaboravnom obratu koji nam grije srce.

Zapravo ljubav (2003.)

Romantična komedija 'Zapravo ljubav' grije nam srca od 2003. godine, a to će činiti i ovih blagdana, kada ćemo sigurno barem jednom naići na njenu reprizu te ponovno uživati u ljubavnim zgodama nezaboravnih likova.

Među glavnim likovima su premijer (Hugh Grant) koji se zaljubi u asistentkinju (Martine McCutcheon), mladić koji putuje iz Portugala u London u potrazi za boljim poslom i ljubavi (Kris Marshall), usamljena spisateljica (Emma Thompson) koja se bori s otkrićem nevjere supruga (Alan Rickman) te brojni drugi likovi uz koje ćete se sjajno zabaviti.

Vilenjak (2003.)

U ovoj božićnoj komediji iz 2003. godine pratimo preokret u životu Buddyja (Will Ferrell), a koji je odrastao na Sjevernom polu među vilenjacima. U odrasloj dobi shvaća da je vrijeme za odlazak u stvarni svijet te kreće u dirljivu potragu za ocem u New Yorku. Ipak, susret s urbanim načinom života nije mu nimalo lak, a njegovo veselo raspoloženje ubrzo se nađe na ozbiljnom iskušenju.

Polarni Express (2004.)

Animirani film Roberta Zemeckisa 'Polarni Express' dirljiva je božićna priča koja evocira čuđenje i nostalgiju iz djetinjstva. Odvijajući se u snježnom Grand Rapidsu u Michiganu na Badnju noć, 'Polarni Express' brzo napreduje iznoseći priču o dječaku koji gubi vjeru u Djeda Mraza. U čarobnom vlaku susreće drugu djecu u pidžamama dok se voze sve do Sjevernog pola - do Djedove radionice.

Obiteljska stvar (2005.)

Ako vam disfunkcionalni odnosi u obitelji nisu strani, prepoznat ćete se u ovoj sjajnoj komediji iz 2005. godine. Radnja je smještena u izmišljeni grad u Connecticutu i prati Everetta Stonea dok dovodi svoju nervoznu djevojku kući kako bi proslavili Božić s njegovom kompleksnom obitelji.

Osim toga, uživat ćete u sjajnoj glumačkoj postavi koja uključuje Sarah Jessicu Parker, Dermota Mulroneyja, Diane Keaton, Lukea Wilsona, Rachel McAdams, Claire Danes i Craiga T. Nelsona.

Ljubav i praznici (2006.)

Obje zaljubljene nakon nekoliko teških prekida, holivudska karijeristkinja (Cameron Diaz) i britanska kolumnistica (Kate Winslet) zamijene svoje prekrasne domove u SAD-u i ruralnoj Engleskoj tijekom Božića te uživaju u potpuno drugačijem stilu života. No ono što tome daje posebnu čar njihovi su zgodni udvarači (Jude Law i Jack Black) koji čine sve da bi osvojili njihova srca i zadržali ih u novoj zemlji i svojim životima.

Carol (2015.)

Kada je Todd Haynes odlučio snimiti film orijentiran na ljubav dviju žena, vjerojatno nije mislio da je stvorio novi blagdanski klasik. No sjajna gluma i romantična radnja smještena u pedesete godine prošlog stoljeća osvojit će vas na prvu.

Prodavačica u robnoj kući (Rooney Mara) zaljubljena je u nesretnu udanu ženu (Cate Blanchett). Njihova se afera mora razvijati opreznim, šifriranim gestama, u nadi da će moći pročitati želje druge strane. Snimljen zrnatim objektivom od 16 milimetara, Haynes donosi sjajne kadrove hladnog New Yorka, pokazujući kako su dvije žene bile sputane brojnim preprekama svog vremena.

The Holdovers (2023.)

Čangrizavi sredovječni profesor povijesti Paul Hunham (Paul Giamatti) prisiljen je ostati na kampusu za vrijeme božićnih praznika i čuvati pripremnu školu (internat za dječake) Barton sa svega nekoliko učenika koji u tom periodu ne odlaze svojim obiteljima. No ubrzo ostaje samo jedan dječak - inteligentan i problematičan Angus Tully, s kojim razvija neobičan odnos prožet humorom i mudrošću.