obiteljski biznis

Najbogatiji su nasljednici na svijetu, a njihova prezimena su svima poznata: Rockefeller, Koch, Lauder...

10.06.2023 u 08:12

Bionic
Reading

Njihove obitelji već godinama su na vrhu ljestvica najbogatijih ljudi na svijetu, a svojim su poslovanjem zaradili dovoljno za sve svoje nasljednike. Na njima je samo živjeti i uživati u životu, a njihovi preci osigurali su im doživotno blagostanje

Samo se rijetki rode pod zvijezdom toliko sretnom da zarađivanje za život mogu smatrati samo hobijem. Najbogatije američke dinastije zaradile su toliki novac da generacije koje tek dolaze uopće ne moraju raditi, a već im je osiguran život iz bajke. Nekoliko je najbogatijih američkih obitelji koje su ispisale povijest te zemlje, a plodove njihova truda uživat će nasljednici, od kojih su neki i krenuli stopama svojih predaka.

Ove obitelji dominiraju gotovo svakom američkom industrijom, od hrane i poljoprivrede do medija, financija i proizvodnje.

Obitelj Walton - 247 milijardi dolara

Waltonovi su najbogatija obitelj u Americi. Ovo je obitelj osnivača Walmarta, Sama Waltona, a i dalje žive od njegova uspjeha. Sam je imao četvero djece: Roba, Johna, Jima i Alice, uz 10 unučadi, te su oni počeli nasljeđivati ​​stotine milijardi dolara iz obiteljske blagajne.

Najstariji sin je Rob, koji sada ima 78 godina, a vrijedan je više od 60 milijardi dolara. Ima troje djece: Sama mlađeg, Carrie i Bena. Alice Walton Samovo je najmlađe dijete, no ona nema potomaka.

Trenutno najbogatiji iz treće generacije nasljednika Sama Waltona je 37-godišnji Lukas Walton, koji je rano naslijedio svoj dio. On je jedini nasljednik Samova sina Johna, iznenada preminulog 2005. godine, a tada je navodno naslijedio trećinu svog bogatstva, vrijednog gotovo 23 milijarde dolara.

Samov treći sin je Jim Walton, a sada ima 74 godine i također je vrijedan više od 60 milijardi dolara. Ima četvero djece koja će naslijediti njegovo bogatstvo. Jedan od njegovih nasljednika je 42-godišnji Stuart Walton, a on je u braku s Kelly Rohrbach, glumicom iz 'Baywatcha' koja je svojedobno bila u vezi s Leonardom DiCaprijem.

Obitelj Koch - 100 milijardi dolara

Druga najbogatija u Americi je obitelj Koch, a bogatstvo je stekla patentom za preradu teške nafte u benzin i rafinerijom nafte. Koch Industries jedna je od najvećih privatnih kompanija u Americi, s prihodom od oko 125 milijardi dolara.

Dva sina osnivača kompanije Freda Kocha preminula su 2019. godine nakon borbe s rakom prostate, a 87-godišnji Charles trenutno je izvršni direktor Koch Industriesa i vrijedan je 59 milijardi dolara s 42 posto vlasništva u tvrtki. Ima dvoje djece, Chasea i Elizabeth, i oni bi trebali naslijediti njegovo bogatstvo.

I dok je Elizabeth Koch potpuno izvan obiteljskog posla i bavi se neprofitnom organizacijom posvećenom stvaranju provokativnih iskustava koja vam pomažu da se suočite s onim što mislite da jeste, njezin brat Chase vjerojatni je nasljednik posla te trenutni predsjednik tvrtke Koch Disruptive Technologies.

Obitelj Lauder - 40 milijardi dolara

Dinastija Lauder rođena je iz kozmetičke tvrtke Estée Lauder, koju je 1946. godine osnovala njezina osnivačica, rođena kao Josephine Esther Mentzer 1908. godine. Danas se kompanija sastoji od čak 29 brendova, uključujući makeup kompanije MAC i Clinique, kao i linije mirisa kao što su Donna Karan i Michael Kors.

Nasljednici imaju udjele u poslu - njezini sinovi, 79-godišnji Ronald i 90-godišnji Leonard, trenutno su predsjednici Clinique Laboratories i umirovljeni predsjednici brenda njihove majke.

Ronaldove kćeri preuzele su veći dio posla, a svaka zasad vrijedi oko tri do četiri milijarde dolara. Aerin je direktorica stila i imidža u Estée Lauderu, a 2012. godine osnovala je luksuzni brend AERIN Beauty. Njezina mlađa sestra Jane također radi u tvrtki kao izvršna potpredsjednica i voditeljica podataka.

Obitelj Bloomberg - 95 milijardi dolara

Bloombergovo bogatstvo zaradio je 81-godišnji Michael Bloomberg, američki poduzetnik koji je bio gradonačelnik New Yorka od 2002. do 2013. godine. Osim toga, on je osnivač i većinski vlasnik Bloomberg L.P.-ja, tvrtke za davanje financijskih informacija.

Ogromno bogatstvo u njegovoj obitelji obuhvaća samo dvije generacije, a njegove dvije kćeri naslijedit će većinu toga.

44-godišnja Emma i 40-godišnja Georgina pojavile su se u dokumentarnom filmu 'Born Rich' iz 2003. o najbogatijoj djeci svijeta, a obje su pokrenule vlastite poslove. Emma je pohađala Princeton, a zatim studij poslovanja i javne uprave na Harvardu, dok je Georgina diplomirala jahanje na NYU.

Obitelj Rockefeller - 8 milijardi dolara

Iako je njihovo bogatstvo nekoliko desetaka puta manje, obitelj Rockefeller su potomci Johna D. Rockefellera, prvog američkog milijardera koji je 1870. osnovao Standard Oil. On i njegov sin David Jr. bili su aktivni više od stoljeća, a svoju su zaradu i donirali te osnovali Sveučilište u Chicagu.

Danas je bogatstvo Rockefellera raspoređeno među više od 70 nasljednika. Velikim dijelom ostavštine, procijenjene na osam milijardi dolara, upravlja Rockefeller Capital Management, a u upravnom odboru sjedi i David Jr.

Kći Davida Rockefellera mlađeg i Diane Rockefeller je Ariana Rockefeller, dizajnerica torbica i model.