VELIKO IŠČEKIVANJE

Na Oscarima se uvijek ruše neki rekordi, a ovi bi mogli pasti noćas

25.02.2019 u 00:46

Bionic
Reading

U gotovo jedno stoljeće dugoj povijesti Oscara uvijek je na svečanim dodjelama nagrada Akademije postojala šansa za rušenjem dosadašnjih rekorda, a evo koji bi mogli pasti ove godine

'Black Panther' mogao bi postaviti presedan među filmovima o superherojima

Film je već presedan kao prvi film o superherojima u povijesti nominiran u kategoriji 'Najboljeg filma' pa samim tim i ako pobijedi postat će prvi film o superheroju koji je osvojio nagradu Oscar za 'Najboli film'.

Spike Lee mogao bi postati prvi Afroamerikanac s Oscarom za Najboljeg redatelja

Redateljski rad holivudske legende Spikea Leeja još nije bio nagrađen Oscarom, a obzirom da je ove godine nominiran u kategoriji 'Najboljeg redatelja' za film 'BlacKkKlansman', osvajanjem nagrade postao bi prvi Afroamerikanac kojemu je to pošlo za rukom.

Obzirom broj nominiranih Afroamerikanaca ove godine, Spike Lee nije jedini koji bi mogao ostati upisan u povijest Oscara. Redatelj filma 'Spider Man: Into the Spider-Verse' Peter Ramsey prvi je Afroamerikanac nominiran u kategoriji 'Najboljeg redatelja animiranog filma', kostimografkinja Ruth E. Carter, nominirana za svoj rad na 'Black Pantheru', mogla bi postati prva Afroamerikanka nagrađena za postignuće u kostimografiji, a njezina kolegica iz filma 'Black Panther' Hannah Beachler mogla bi biti prva Afroamerikanka s osvojenom nagradom za najbolji produkcijski dizajn.

Mahershala Ali mogao bi postati drugi Afroamerikanac s osvojena oba glumačka Oscara, ali prvi kojemu je to uspjelo unutar dvije godine

Osvoji li s filmom 'Green Book' Oscara za 'Najbolju mušku sporednu ulogu', Mahershala Ali će biti drugi Afroamerikanac s više osvojenih Oscara u glumačkim kategorijama. Prije njega pošlo je to za rukom Denzelu Washingtonu, koji je Oscare u glumačkim kategorijama dobio za filmove 'Glory' 1989. godine i 'Training Day' 2001. godine. Obzirom da je Ali svog Oscara za 'Najboljeg glavnog glumca' osvojio 2017. godine za ulogu u filmu 'Moonlight', osvajanjem Oscara za 'Najbolju sporednu ulogu' postao bi prvi Afroamerikanac koji je osvojio sve glumačke nagrade u roku od dvije godine. Pored toga, dospio bi i na 11. mjesto liste glumaca koji su više Oscara osvojili unutar četiri godine.

Amy Adams rekord bi mogla imati ne osvoji li Oscara, ali to ovisi i o razvvoju situacije s Glenn Close

Među obožavateljima glumice Amy Adams uvriježena je šala o vječnoj gubitnici na Oscarima, a nominirana je i ove godine u kategoriji 'Najbolje sporedne glumice' za ulogu Lynne Cheney u filmu 'Vice'. Oscar joj je dosada izmaknuo pet puta.

No rekorderkom kao najnomiranija glumica koja nikad ne osvaja Oscara Adams bi mogla postati samo ako Glenn Close ne osvoji nagradu u kategoriji 'Najbolje glavne glumice' za film 'The Wife'. Sa šest dosadašnjih nominacija i niti jednim osvojenim Oscarom, neslavni rekord drži Close.

'Roma' može postati prvi film na stranom jeziku nagrađen u kategoriji 'Najbolji film'

Netflixov film 'Roma' već se upisao u povijest. S 10 nominacija, vodeći je u nominacijama za 91. nagradu Akademije (zajedno s filmom 'The Favourite'). Film je tek drugi na stranom jeziku koji je stekao takvu naklonost, a prije njega bio je to film 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' 2000. godine. 'Roma' je ujedno i prvi Netflixov film nominiran u kategoriji 'Najboljleg filma'.

Osvoji li tu najvažniju nagradu Akademije, 'Roma' će biti prvi film na stranom jeziku koji je osvojio tu nagradu. Na Oscarima se postignuća filmovima na stranom jeziku dodjeljuju u zasebnoj kategoriji pa bi pobjeda 'Rome' označila preokret od ustaljene prakse dodjeljivanja Oscara za najbolji film samo filmovima na engleskom jeziku.

'Roma' Alfonsa Cuarona Izvor: Profimedia / Autor: Filmstill