DIPLOMIRAT ĆE ZA MJESEC DANA

Muke devetogodišnjeg genijalca: On bi na postdiplomski u SAD-e, a tata bi radije u Veliku Britaniju

15.11.2019 u 19:38

Bionic
Reading

Kad za mjesec dana diplomira, devetogodišnji Laurent Simons iz Amsterdama postat će najmlađa osoba na svijetu sa sveučilišnom diplomom. Dječak s IQ-om 145 preplavljen je ponudama najboljih svetskih sveučilišta za postdiplomski studij, a iako bi on vrlo rado u SAD-a, roditelji se nadaju upisu na Oxford

Laurent je srednju školu završio s osam godina, savladavši cjelokupni srednjoškolski program za 18 mjeseci. Sljedećeg bi mjeseca, nakon devet mjeseci studiranja elektrotehnike na Tehnološkom sveučilištu u Eindhovenu, trebao diplomirati.

Jednoga će dana, nada se, postati astronaut ili kardiokirurg, a studij želi nastaviti u Kaliforniji iz vrlo praktičnog razloga – sviđa mu se tamošnja klima.

Njegov otac, 37-godišnji stomatolog Alexander, skloniji je ideji preseljenja u Veliku Britaniju, a i njegov je razlog vrlo praktičan.

'Oxford i Cambridge također su sveučilišta prve lige, a bilo bi nam znatno povoljnije', kaže otac malog genijalca za Telegraph i otkriva kako je Laurentova želja doktorirati nešto vezano uz produžetak ljudskog života, baviti se istraživanjem umjetnih organa i robotikom.

Laurent je rođen u Belgiji, proglašen je dječjim genijem i uspoređivan s Albertom Einsteinom i Stephenom Hawkingom. Govori četiri jezika.

Alexander priznaje da darovitost svoga sina nisu primijetili ni on, ni Laurentova majka Lydia, 29-godišnjakinja kao radi kao menadžerica, nego djedovi i bake. Roditelji su mislili da se radi o natjecanju i uobičajenom pretjerivanju svojstvenom ponosnim djedovima i bakama, ali se ispostavilo da je dječak zaista nadaren.

U školu je krenuo s četiri godine i petogodišnji program savladao u svega 12 mjeseci. Njegov trenutni mentor, profesor Peter Baltus, tvrdi da je Laurent barem triput pametniji od prvog sljedećeg najinteligentnijeg studenta kojega je susreo u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

Profesor John Wilkes, dekan Američkog sveučilišta u Švicarskoj, koji je Laurentu predavao na ljetnim tečajevima, savjetovat će malom genijalcu nastavak školovanja na Oxfordu.

'Podučavao sam ga kad je bio u dobi od 6 godina, a učio je na razini 16-godišnjaka. Zaista bih mu preporučio Oxford. Treba mu razvoj u okruženju koje potiče učenje, a ne biti naučen, a to je za nekoga poput njega idealno', kaže Wilkes.

Laurent ima fotografsko pamćenje, uživa u matematici i znanosti, a zbog srčanih problema od kojih pate njegovi baka i djed ima ambiciju revolucionizirati kardiološke kirurške zahvate.

U slobodno vrijeme druži se s prijateljima, igra igre poput Fortnitea i Minecrafta i rado gleda Netflix.

Diplomira li u prosincu kako planira, Laurent će titulu najmlađeg na svijetu s diplomom preuzeti od Michaela Kearneyja, koji je stekao diplomu na Sveučilištu u Alabami u dobi od deset godina.

Kearney je vlasnik ove titule od 1994. godine, živi u Tennesseeju, a u međuvremenu je proširio svoju naobrazbu, uključujući i doktorat iz kemije.