ZVIJEZDA JE ROĐENA

Mislili ste da sve znate o filmu o kojem svi govore? Prevarili biste se jer ovi detalji će vas oduševiti

20.10.2018 u 13:03

Bionic
Reading

Četvrta verzija filma 'Zvijezda je rođena', pod redateljskom palicom glumca Bradleyja Coopera, osvojila je i publiku i kritičare. Hvalospjevi na račun filma se nižu, a u prvih deset dana zaradio je više od 120 milijuna dolara na kino blagajnama diljem svijeta, postigavši već sad sjajan financijski uspjeh budući da je budžet iznosio 36 milijuna dolara. Najzaslužniji za to je glavni glumac, koscenarist i redatelj Bradley Cooper koji je svoju viziju uspješno pretočio na filmsko platno

Životni projekt Bradleya Cooper, film 'Zvijezda je rođena', opravdao je povjerenje koje mu je ukazao studio Warner Bros prepustivši redatelju debitantu tako važan projekt od kojeg je u jednom trenutku i Clint Eastwood dignuo ruke. U trenutku kad se osjetio zrelim i spremnim za tako velik zalogaj, Cooper mu se u potpunosti posvetio, a u zadnje četiri godine, tijekom kojih nije zapostavio glumačku karijeru (u prosincu izlazi 'The Mule' u kojem glumi, a kojeg je režirao njegov idol Clint Eastwood), svaki slobodan trenutak posvetio je filmu koji bi mu mogao donijeti nekoliko nominacija za Oscara. Pritom je perfekcionistički pazio na svaki detalj, a u njegovo stvaranje uključio je i neke od najvažnijih ljudi u svom životu.

Kujica Charlotte postala ljubimac Charlie

Pas kojeg u filmu udome Ally i Jackson nije tek običan pas, riječ je o četveronožnom ljubimcu redatelja i zvijezde filma Bradleyja Coopera, a pojavljivanje kujice Charlotte u filmu Cooperu je bilo prilično važno.

'Bilo je puno malih stvari koje sam učinio, stvorio kako bi moj (preminuli) otac bio uz mene, poput toga što se pas u filmu zove Charlie, poput mog oca', rekao je Cooper. Jackson i Ally nemaju djece, ali imaju zajedničkog psa i ja sam želio da on bude dio njihove priče, jer jako volim pse'.

Našalio se da je Charlie postao prava zvijezda nakon te uloge, budući da svi govore o jako emotivnoj sceni iz filma u kojoj pas liježe ispred garažnih vrata. 'On već ima svog agenta. Više ni ne pričam s njim, ne javlja mi se na pozive', našalio se Cooper.

  • +8
Zvijezda je rođena: Lady Gaga i Bradley Cooper Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Cooperov otorinolaringolog

U filmu glavni lik, Jackson ima tinitus ili šum u uhu, slabije čuje na to uho i s godinama mu pjevanje predstavlja sve veći problem. Cooper je što realističnije želio dokazati taj problem pa se konzultirao sa svojim liječnikom, stručnjakom za uho Williamom Slatteryjem III, koji je inače predsjednik House Ear klinike u Los Angelesu. Otorinolaringolog Slattery se također pojavljuje u filmu, u sceni kad Jackson odlazi na specijalistički pregled uha

'Za nekoga tko radi s pacijentima i većinu vremena provodi u operacijskoj dvorani, ovo je bio jedan sasvim drugačiji svijet', rekao je Slattery.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Prijatelji i poznanici u malim ulogama

Manje uloge u filmu Cooper je podijeli ljudima koji su mu bliski i dragi, s kojima je surađivao tijekom karijere i družio se. Ulogu najboljeg prijatelja dobio je komičar Dave Chappelle, kojeg je Cooper upoznao prije nekoliko godina u Londonu, dok je nastupao na kazališnim daskam u predstavi 'Čovjek-slon'. Nakon što ga je Chappelle gledao u predstavi, upoznali su se i pričali od jutarnji sati te ostali dobri prijatelji. Njihov odnos je kaže, bio posebna dinamičan da mu je Cooper namijenio ulogu svog najboljeg prijatelja. Dva puta je Cooper letio u Ohio, gdje Chappelle danas živi, kako bi ga uvjerio da prihvati ulogu. Cooper je angažirao čak i Chappelleovu kćerkicu Sanaau, koja u filmu glumi kćer lika kojeg je utjelovio. Nakon što je slavni komičar na filmskom festivalu u Torontu prvi put vidio film, bio je blago rečeno osupnut viđenim. 'Večeras sam po prvi put vidio sebe u jednom zaista dobro filmom', rekao je nakon premijere.

Bivše kolege iz serije 'Alias' s glumačkih početaka, također su se našle u filmu. Ron Rifkin dobio je ulogu šefa rehabilitacijske klinike u koju se prijavio Jackson, a Greg Grunberg je vozač Cooperove limuzine. Za ulogu Allynog oca odabrao je komičara, glumca i pjevača Andrewa Dicea Claya, čiji je album od početak raja Cooper naučio napamet još u osmom razredu.

  • +9
Lady Gaga i Bradley Cooper Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Iza sebe imam lijep niz, suradnju s Woodyjem Allenom, Martinom Scorseseom i ulogu u ovom filmu koji je veći do života', rekao je Dice Clay i dodao na nakon ovoga više ni ne želi glumiti jer teško se može poklopiti još jedan ovakav film. Posebno je bio impresioniran Cooperovim radom iza kamere, budući da mu je to bio redateljski debi.

'Imati redateljski debi u velikom filmu velikog studija poput Warner Brosa, a opet biti toliko prizeman, normalan i skroman na setu je nešto što se ne viđa', kaže Dice Clay.

Kolega s fakulteta Gabe Fazio dobio je ulogu Tommyja, a Drena De Niro, kći njegovog idola Roberta De Nira glumi suprugu lika kojeg je utjelovio Chappelle.

Izvor: Društvene mreže

Bruce Springsteen, Metallica i Eddy Vedder kao inspiracija

Lik ocvalog rokera Jacksona Mainea inspiriran je brojnim osobama iz glazbenog svijeta. Njegova pozadinska priča inspirirana je dijelom autobiografijom Brucea Springsteena, koji je u njoj napisao da je 'uzeo očev glas'. U razgovoru za Vanity Fair, Cooper je rekao da je odrastajući želio biti poput svog oca, a i to je utkao u film.

Dok je pisao scenarij uključio je tu izjavu, koja se savršeno uklopila u scene s bratom, ujedno i menadžerom Bobbyjem kojeg je sjajno odglumio iskusni Sam Elliott. Cooper u filmu ima dublji glas, sličan Elliottom, kojeg je mjesecima uvježbavao, čak i prije nego li je Elliottu ponudio ulogu.

Kad ga je konačno pozvao i pustio mu snimku na kojoj imitira jedan Elliottov intervju, priznaje da ni sam nije znao kako će on reagirati. 'Nisam znao hoće li misliti da sam idiot ili će pobjesnjeti ili pak otrčati preko vrata misleći da sam totalni luđak. Predstavio sam mu cijelu priču i hvala bogu, rekao je da pristaje', otkrio je u jednom razgovoru Cooper.

  • +5
Lady Gaga i Bradley Cooper Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Proveo je i nekoliko dana u društvu frontmena Pearl Jama Eddieja Veddera, od kojeg je pokupio stav, hod, ali i look.

Nastup Metallice također je poslužio kao inspiracija za Cooperov redateljski prvijenac. 'Veliki sam obožavatelj Metallice, a prije nekih šest godina bio sam na njihovom koncertu i vidio kako to zapravo izgleda. Tad sam pomislio, vauuu, pa ovako izgleda biti rock zvijezda i nastupati pred nekoliko desetaka tisuća ljudi. Zato u filmu ima toliko nastupa na stageu', kaže Cooper koji je privatno dobar prijatelj s Larsom Ulrichom iz Metallice. Upoznao je Lady Gagu s Ulrichom na jednoj zabavi, a rezultat toga je bio zajednički nastup 2017. Gage i Ulricha na dodjeli Grammyja.

'Stajao sam u backstageu, odmah iza Ulricha i njegovih bubnjeva. Vido sam pozornicu stog mjesta i pomislio 'oh, ne mogu vjerovati da vidim kapljice znoja na Larsovom vratu i da zamalo mogu osjetiti njegov dah''. Osim toga, iz te perspektive nevjerojatan je pogled na publiku', kaže Cooper.

Barbra Streisand i Kris Kristofferson na setu

Zvijezde filmske verzije iz 1976. Barbra Streisand i Kris Kristofferson posjetili su set i priznali da ih je Cooper potpuno oduševio. Osim toga Kristofferson je nastupao na glazbenom festivalu Glastonbury u Engleskoj 2017, gdje je Cooper planirao snimati nekoliko scene s publikom. 'Imao sam četiri minute prije njegova nastupa, a najbolji dio je bio kad sam trebao reći, 'dame i gospodo, Kris Kristofferson'. I ja sam odlazio s pozornice dok je on dolazio na nju. To nikad neću zaboraviti', rekao je Cooper.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube