TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Marko Tolja žrtveno je janje nesposobnosti HTV-ovaca

30.01.2013 u 15:42

Bionic
Reading

Ne bih ovih dana bila u koži Marku Tolji. Prvo smo mu svi popljuvali prvu epizodu nove zabavne emisije na HRT-u, a onda iza njega nisu stali ni oni koji su tu emisiji naručili i točno takvu pustili u program, a sada se njezinoj (ne)kvaliteti čude k'o (oprostite na izrazu) pura dreku

Moram priznati, malo mi je žao Marka Tolje ovih dana. Ne, ne, nimalo mi nije žao što su mu ukinuli emisiju koja je fakat bila za sjest' i plakat', ali nekako mi ne izlazi iz glave da je sa svojim debaklom, vrlo negativnim reakcijama publike i kritike te posljedičnim, dosad neviđeno ekspresnim ukidanjem šoua - pao žrtvom HTV-ovske nesposobnosti i bedastoće.

Nije mi, naime, jasno čemu se hrtovci sada toliko čude. Zar je Toljina emisija pala s Marsa u njihov studio i snimila se spontano, sama od sebe? U zgradu na Prisavlju prošvercali su je mrski neprijatelji svega što je hrvatsko-televizijsko? Imali su plan snimiti nešto posve drugo, ali je onda Tolja, kao mladi diverzant, iz obijesti snimio nešto sasvim deseto? Internetskim rječnikom rečeno - WTF?

Ne mogu vjerovati da sljedeću rečenicu moram uputiti ljudima koji rade na nečemu što se smatra bastionom televizijske kulture u domaji, ali - na televizijama koje vode prisebni ljudi postoji nešto što se zove PILOT. I ne, ne radi u Croatia Airlinesu, to je samo metaforički naziv za pokusnu epizodu serije, šoua, emisije, već nečega što bi se možda moglo emitirati na televerzumu. To nešto se obično snimi, prikaže se nadležnim mangama i možebitno probnoj publici, zatim se sumiraju reakcije i donese se odluka hoće li se prikazati i 'vanjskoj' publici. Pa ako onda ipak propadne, slegne se ramenima, možda se nekome zviznu dvi triske i tri dviske zato što je pogrešno procijenio prezentabilnost i gledljivost, ali nema čuđenja k'o u pjesmi A. B. Šimića. Nema izjava: 'Bilo mi je neugodno gledati.' Barem ne iz kuće koja je emisiju ispustila ispod svojih skuta.

E, a s Toljinim šouom očito nije bilo nikakvog pilotiranja, nego vozi, Miško, zatvorenih očiju, pa ako sletimo u grabu, svi ćemo se derati 'ko je ovoj budali dao vozačku. VI ste mu je dali, dragi hrtovi, da, baš vi! Uzeli ste momka koji vam je bio zakon zato što zna provalit' par fora na cugi s društvom iz emisije 'Zvijezde pjevaju', pretpostavili da je to dovoljna kvalifikacija za voditelja zabavnog talk šoua s glazbom, tko zna jeste li ga uopće podučili kakvim osnovama zabavno-televizijskog posla mimo onoga tu-ti-je-mikrofon-i-pazi-da-ne-padneš-preko-štenge, pa kada se nije spontano transformirao u Jimmyja Kimmela - šok i žgaravica. Dajte, molim vas.

Drugo - dali ste da Tolji emisiju osmisli Joško Lokas? Stvarno? Nemam ništa protiv Joška Lokasa, dapače, lik je onako, simpatičan i dobar za 'Upitnik' i slično kvizovlje, ali nije da baš ima blistavu povijest bolesti kada je riječ o zabavnim talk šouovima. Pokušavao je svojedobno, prije kojih devet-deset godina prekopirati format Jaya Lenoa i Davida Lettermana, to mu je išlo ko meni baletni tečaj za napredne, ali se sada mislilo da - što? S godinama je razvio supermoći i transformirao se u Krista, kralja humora za Hrvate? Onomad, 2004. ili koje već godine, dok je vodio svoju jezivu emisiju, bio je opsjednut demonima, HDZ mu je naređivao da lupa loše fore, a sada mu je bolje? Ponovit ću - STVARNO? Tko se napio Domestosa i zaključio da je BAŠ ON prava osoba koja treba osmisliti novi zabavno-humoristični šou?

Vađenje krvi, jedan od bizarnijih trenutaka 'Hit showa Marka Tolje'

Treće - iskreno se nadam da ukidanje Toljine emisije nema nikakve veze s time što je Let 3 u popovskim odorama otpjevao 'Hvala tebi Kriste'. Odbijam vjerovati da je to imalo ikakvog utjecaja na odluku o ukidanju jer, ruku na srce, imala je ta brčkarija od šoua mnogo ozbiljnijih problema. No ako se slučajno varam pa su među sve objektivne failove ove emisije ubrojeni i možebitni povrijeđeni osjećaji popova i popoljuba, prolit ću si čaj po glavi. Ipak, kao što već rekoh - ne vjerujem da je to doista igralo kakvu ozbiljniju ulogu pa ćemo to zasad zanemariti (osim ako se ne pokaže da ipak moram kuhati čaj).

Četvrto - da, emisija je bila ajme, majko i nitko neće patiti zbog njezina izostanka s ekrana. Reakcije publike i kritike bile su negativne. No je li to doista jedina takva emisija? Kako to da se ni s jednom drugom nije prakticirala takva brzopotezna strogoća? Čak je i Lošku, pardon, Jošku Lokasu svojedobno bila pružena druga, treća, sedma i deseta prilika. O raznim šepavim humorističnim serijama, iritantnim bilićijadama i neizdrživo dosadnim mozaicima da ne govorimo. Nije Tolja ni prva, a bojim se ni zadnja ovakva katastrofa na HTV-u, pa je iz nekog razloga, čini mi se, jedina koja je dobila tako ekspresan fus u guz bez mogućnosti popravnog ispita.

Da se razumijemo, ne zalažem se za vraćanje Toljine emisije na televiziju. Majko mila, ne. No fenomenalno je kako je jedan - istina, loš, ali zapravo bezazlen zabavnjak tako brzo sankcioniran dok se mnoge druge pušta da puze po dnu svih kriterija već godinama. Zabrinjavajuće je i kako vodstvo prisavskog hrta daje izjave o tome kako im je bilo neugodno gledati taj masakr, a odbijaju preuzeti odgovornost za njegovo prikazivanje. Iznad svega, pomalo je tužno što ne vjerujem da će se u budućnosti išta promijeniti, nego da će hrtovski zabavnjaci i dalje dijeliti emisije tako da nekoga tko im se čini fora pogode naramkom novčanica i ugovorom te ga bace u vodu da vide može li otplivati 100 metara leđno kao član državne reprezentacije. Tolja je očito bio upao u takvu shemu. I sad su ga utopili. Nije mi žao što više neće plivati. Ali žao mi je što su ga takvi nesposobni treneri ikada i gurali u bazen.