UMJETNA OPLODNJA

Leona Paraminski je naše stručnjake preporučila američkim prijateljicama: 'Kod nas se pacijenticama pristupa s više ljudskosti'

05.03.2021 u 21:01

Bionic
Reading

Glumica Leona Paraminski ne krije sreću što je zahvaljujući postupku umjetne oplodnje uspjela zatrudnjeti. Unatoč početnom razočaranju, Leona je naše stručnjake za umjetnu oplodnju čak preporučila prijateljicama u Americi koje se bore s neplodnošću, jer kako kaže, u Hrvatskoj se pacijenticama pristupa s više ljudskosti

Za zagrebačku Polikliniku IVF i dr. Velimira Šimunića, profesora ginekologije i porodništva te jednog od najvećih domaćih stručnjaka za humanu reprodukciju, Leona je doznala od svoje maserke i otišla tamo na izvantjelesnu oplodnju prvi put prošloga ljeta.

Nakon povratka u Ameriku bilo joj je vrlo teško jer postupak nije uspio, a frustriralo ju je to što joj nitko nije znao reći u čemu je problem i kako ga riješiti.

  • +3
Leona Paraminski Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

'Tri mjeseca kasnije pokušala sam ponovno, jer ostala je još jedna Tinova i moja 'frozen baby', kako u šali nazivam blastocistu, to jest napredni embrij za implantaciju. Nisam imala nikakvih očekivanja, ali 23. studenog sam u jeku korone ponovno došla u Hrvatsku i 7. prosinca, baš na 36. rođendan moje sestre Ines, ponovila transfer. Ovoga puta – uspješno', objašnjava Leona za časopis Gloria i otkriva da je u nevjerici plakala od sreće, tim više što je njena sestra zatrudnjela dvanaest dana prije nje pa će roditi otprilike u isto vrijeme.

Leona otkriva i kako je problem neplodnosti prilično raširen pa je naše stručnjake preporučila i svojim prijateljicama u Americi. Osim što su cijene in vitro postupka kod nas višestuko niže u odnosu na američke, gdje dosežu i 50 tisuća dolara, u Hrvatskoj se pacijenticama pristupa s više ljudskosti.

Spolom ni imenima bebe Leona i suprug Tin se trenutno ne zamaraju, a glumica vjeruje da će biti fleksibilna mama, jer misli da nije dobro kad se roditelji prema djetetu odnose previše zaštitnički.

Leona otkriva i da nema nekih posebnih trudničkih želja, ali priznaje da su je jedno vrijeme neodoljivo privlačile pizza i lepinja s kajmakom.